Pa da pogledamo malo trenutnu crtacku ekipu Duha Sa Sjekirom:
Rubini – Mozda najbolji covjek u ekipi. Procitao sam „Tin-Hinanu“, zaista je fenomenalan. Crta Zagora na svoj nacin, ali izgleda jednostavno odlicno.
Crtez mu prsti od dinamike.
On je najbolji dokaz da crtez moze imati dinamiku ali i zadrzati vizuelnu ljepotu, a ne kao kod Laurentija.
Kadriranje originalno, upotrebljava uglove scena koji se ne mogu vidjeti kod drugih crtaca.
Mangiantini - Ovo je odlican crtac koji crta sve dobro osim Zagora. Cuo sam da ce uskoro crtati Dampyra, pa mislim da mu je tu i mjesto.
Di Vittovi - Oni su upravo ljudi koji su dobili posao na osnovu prijateljstva sa Sergiom. Radili na serijalu kojeg vise nema, sada su bukvalno utrpani u ekipu da bi imali posao. Solidni, nista vise.
Torricelli - Jedan je od ljudi sa najduzim stazom u Zagorovoj ekipi. Svijet fantazije je njegovo podrucje i tu mu rijetko ko iz SBE moze da konkurise. Njegovi prvi radovi prije vise od dvadeset godina bili su jako slicni Ferrijevim, srecom on je sa vremenom evoluirao i nasao sopstveni prepoznatljivi stil, ili možda bolje reći stilove. U toku vremena nekoliko puta je mijenjao stil, tako da imamo različite verzije crtanja kod stripova koje je uradio. Pogledajte samo kako je skinuo majstora Galepa u jednoj Texovoj epizodi, napravio je omaz i cak nadmasio pokojnog majstora. Mnogo mi se dopao njegov crtacki eksperiment u epizodi “Na putu ubica", steta sto je tim stilom crtao samo tu jednu epizodu. Po mom misljenju on je uz Nuccija najveci kandidat koji ce jednog dana nasljediti Ferrija na naslovnicama.
Prisco - Majstor svog zanata! Meni mozda cak i najdrazi. Kao i u slucaju Rubinija, tako i on ne kopira Ferrija, crta nesto drugacijeg Zagora, ali oni su najbolji primjer da se ne mora Ferri kopirati da bi crtez bio efikasan. Njegov stil je nesto izmedju Andreuccija i Rubinija, u nekim momentima toliko slican, sa druge strane i totalno drugaciji. Najviše mi se sviđa dinamika crteza, po tome je jedan od jacih crtaca u SBE ekipi. Kadriranje je zaista odlicno, pojedine scene vidimo originalno po prvi put u njegovim stripovima, tako dokazuje da već od samog pocetka slijedi svoj sopstveni stil i da nikoga ne kopira. Od svih likova najbolje crta Indijance, izgledaju zaista fenomenalno.
Ferri - Maestro!
Laurenti - Sta reci...Nista vise u njegovom crtezu ne stima. Dobar slikar koji sa svakim novim radom u STRIPOVIMA postaje sve gori i gori. Naglasio sam u „stripovima“, jer cesto prezentuje neke svoje privatne radove koji zaista odlicno izgledaju, sasvim drugi svijet od ovoga sto vidimo u stripovima koje je nacrtao.
Neka mu Rubini posluzi kao primjer kako dinamika i lijep crtez mogu da idu zajedno.
Della Monica - O njemu isto ne treba trositi rijeci. Odlican crtac u svakom pogledu. Jedino sto bih zelio kod njega je da crta malo vise krupnije kadrove.
Bisi - Jedan od perfekcionista. Ima taj cisti Villin stil koji bi trebao mnogima da se svidi. Sve je ok, ali defintivno mora jos da poradi na emocijama likova. Jedan je od onih crtaca ciji likovi imaju uvijek isti izraz lica.
Ali, pretpostavljam da je siroj masi dopadljiv, slicno kao i Piccinelli malo previse obraca paznju na okolinu, na crtezu mu se vidi svaki list na drvetu, svaki kamen na kuci, ali zato je prisutan taj problem sa emocijama na licu. U svakom slucaju talenotavan covjek koji moze jos da napreduje.
Verni - Covjek koji je nevjerovatno napredovao sa svakom epizodom koju je nacrtao.
Njegov stil vjeran Ferrijevom se dopada mnogim nostalgicarima. Ima tu jos jedna stvar: Ferri vise nije kao nekad, to nikada vise nece ni biti. Verni u punom zamahu, sa svakom epizodom sve bolji. Vec neko vrijeme nema vise one pocetnicke krutosti i staticnosti, crtez mu je postao itekako dinamican. Njegov crtez je vec sada skoro pa blizi Ferrijevom zlatnom dobu nego sto je to trenutni Ferrijev crtez.
Sedioli - On zna da bude solidan kada se potrudi, stvar i jeste u tome da ponekad toliko zbrza da napravi parodiju od svog crteza. Njega i Laurentija treba malo vise pritisnuti da se potrude, u svakom slucaju obojica mogu bolje od onoga sto nam trenutno pruzaju.
Gramaccioni – Ima talenat da docara mracnu atmosferu, ali tu se zaustavlja svako daljnje odusevljenje za ovog crtaca. Prosjek, barem za sada.
Cassarovi – Najgori u cijeloj ekipi! Jedino im je preminuli Segna konkurent po losem crtezu. Ne znam kako da objasnim, kada vidim da je on potpisao strip ja automatski dobijem neku alergiju. Ovdje u crtezu apsolutno nista ne stima, ocigledno da su dobili posao samo na osnovu prijateljstva sa Sergiom. Vidjet cemo kako ce sa njima dalje ici, pogotovo sada kada Sergio vise nije medju nama.
Nuccio – Fantastican crtac! Ima svoj stil i stvorio je sopstvenu atmosferu, koja je efikasna , ali drugacija od Ferrijeve.
Ljudi zbog onog postera za CRS cesto misle da kopira Ferrija, medjutim, u stripu se odlucio za totalno drugi pravac.
Ima svoj stil, dao je Zagiju sopstvenu notu, ali ipak je ispostovao originalnog Zagora.
Crtez jednostavno puca od dinamike, to je nesto gdje je vec sada odlican. Kadriranje je fenomenalno, takodje drugacije od Ferrijevog, ali upravo mozda cak i bolje. Tesko ga je vec sada porediti sa maestrom, radi se ipak o dva razlicita stila, ali, ko zna za koju godinu, mozda predje Ferrija u svakom pogledu. Ima jos sitnica na kojima treba da poradi, nadajmo se da ce i to prefekcionisati za koju godinu.
D’Arcangelo - On izgleda vise ne crta Zagora. Medju nasom publikom poprilicno neomiljen. Meni je bio ok, sasvim solidan.
Barison - Naprosto je odusevio probnim radovima. Cekamo na njegov prvi Zagorov strip.
Pesce – Crta dobro zene i cudovista, lose kadrira i crta likovima skiljave oci, sto me kod njega najvise smeta. Najsretniji bih bio da se odmakne od Zagora.
Chiarolla – Covjek koji nikad nije trebao da crta Zagora! Ne kazem da je on los umjetnik, ali mu Zagor jednostavno ne lezi. Likovi mu hodaju sa raspadnutim udovima, crtez skoro pa karikaturan. Jedan od nervoznih tipova, poput Laurentija, gledaju sto prije da sfusere crtez. Moze bolje, ali ocigledno da nece. On je inace covjek koji je pri samom vrhu po nacrtanom broju stranica, nije ni cudo, sa ovakvim stilom moze komotno da uradi dvadeset stranica na dan, i to izmedju dorucka i rucka.
Espositovci – Naprosto su odusevili svojim prvim radovima na Zagoru. Odlicni crtaci, skoro bez mane. Lica glavnih junaka su im prepoznatljiva, ali ipak se drze sopstvenog stila kadriranja i sjencenja.