profesor-inz wrote: Potpuno pogrešan izdavački potez Libellusa, izdavanje serijala koji je upravo izašao od izdavačke kuće Makondo.
Zbog takvih poteza i bespotrebnog širenja ponude kasni se sa pojedinim izdanjima i usporava se ritam započetim edicijama.
Slično mi je delovao i Veseli četvrtak kada je jurnuo na izdavanje gomile serijala, a sada trpi pljuvanje sa svih strana i doživljava
da mnogi odustaju od njihovih izdanja.
Nisam dobro razumio sto je pogresno, sto izdajemo jos poneko izdanje iz francusko-belgijske produkcije ili sto izdajemo nesto sto je objavio drugi izdavac?
Koji je od tih poteza pogresan, ili su oba pogresna?
Mislim, smijesni su mi tvoji zaključci nakon svega sto mi napisemo...
Kao prvo, mi ne objavljujemo serijal koji je objavio Makondo. Mi smo prava na to rijesili prije skoro godinu dana, ali nismo to mogli objaviti
jer smo izdanje prijavili na EU natjecaj. Pravilo je bilo da se ne moze nista objaviti prije 31.8.2012. ako se sudjeluje na natjecaju.
Zadnih dana pisali smo o tom natjecaju i da smo na njemu prosli a isto tako smo vec duze vrijeme odgovarali na upite o novim brojevima franucsko-belgijskih
izdanja da ih mozete ocekivati na jesen jer, iz vec spomenutog razloga, nismo ih smjeli raditi prije. Dakle tvoja opaska da nam je kriv potez sto objavljujemo nesto sto je
objavio Makondo ne stoji jer u vrijeme kad smo mi dogovorili prava vjerojatno nije ni postojao Makondo.
Da me nebi netko krivo razumio, upoznao sam vec prije nekoliko godina covjeka koji stoji iza te izdavacke kuce, i on je prava ljudina, zelim mu puno uspjeha sto god radio.
Ali zar mozete ocekivati da mi znamo sto ce netko nekad objaviti u trenutku kad radimo neki ugovor? Kako? Da bacamo grah i gledamo u karte?
Da raspisemo proglas i molimo sve sadasnje i buduce izdavace da nam jave sto ce oni raditi da mi slucajno ne bismo i to uzeli...
Ako se nama nesto svidi i mi to planiramo raditi, mi cemo to raditi, a za kupce to nije nikakav krivi potez, mogu birati izmedju dva ili vise izdanja,
pa uzmu sto im se svidja. Oni koji prate sve reci ce da se umjesto nekog izdanja dupliranog moglo izdati nesto drugo, no koliko kupaca prati bas sve?
Pogledaj sebe na primjer. Kad je Veseli cetvrtak krenuo s Mister Noom mi smo do tada vec imali objavljenih 99 epizoda tog junaka,
jesi li njima pisao da im je to krivi potez sto objavljuju nesto sto vec Libellus radi i to godinama? Jesi ih popljuvao zbog toga?
Nisi. Odjebao si naseg Mister Noa i kupio si onog od Veselog cetvrtka. Jer ti je bolji, privlacniji, jeftiniji, sto god...
Je li posteno da ti imas pravo sa svojim novcem napraviti sto god hoces, kupiti sto ti se svidja od kojeg izdavaca ti se svidja?
Apsolutno da je posteno, sve drugo bilo bi krivo.
Zasto onda mi (Dado A. i ja) nemam isto tako pravo za svoj novac kupiti prava na izdanje koje nam odgovara?
Zasto mi ne mozemo za svoj novac objaviti ono sto hocemo? Kad hocemo. Koliko hocemo.
Naravno da mozemo, i to je posteno, sve drugo bilo bi krivo.
Sto se tice drugog dijela oko bespotrebnog sirenja ponude... Kako ti sebi uopce mozes dati za pravo i odluciti sto je za nas bespotrebno?
Ima i drugih ljudi kojima ne pase sto objavljujemo nesto sto ti volis, pa ti se ne svidja ako oni smatraju ta izdanja bespotrebnim, zar ne?
Mi postujemo svoje kupce i pokazujemo to u svim segmentima. Da nije tako sigurno veceras ne bih gubio pola sat a i sve ti ovo pisao.
Ali postuju li neki kupci nas i nas rad, to ne znam. Ovisi o tome koliko moram ponavljati jedne te iste stvari...
O kasnjenju smo vec razglabali, dakle i to je nesto sto se samo ponavlja. I jasno da se ja onda pitam zasto uopce ista pojasnjavam...
No volio bih da mi netko kaze koji je izdavac objavio vise stranica stripa od nas, u posljednjih 5 godina?
Ako mi tako strasno kasnimo, kako to izgleda kod drugih i koji su njihovi razlozi kasnjenja?
Ah, da, sjetio sam se. Neki od izdavaca ni ne odgovaraju na mailove ili na pitanja po forumima.