Libellus forum
Welcome Guest Search | Active Topics | Log In | Register

79 Pages«<7374757677>»
Planovi
Dado R.
#1481 Posted : 8. kolovoza 2012. 18:44:02(UTC)
Rank: Libellus

mate parlov wrote:
Da napisem nesto na ovu temu , dolazim sa jednog takvog foruma o kome ovde govorite kao otelotvorenju zla koje unistava strip izdavace.Posto vidim da vecina nema pojma o cemu govori da malo pojasnim.

Razlog zbog kojeg se stripovi skeniraju nije onaj koji vi ovde pominjete.Nije cilj unistenje strip izdavaca ,nije cilj sticanje novcane koristi i nije cilj da sken zameni papirno izdanje.Stripovi se skeniraju iz razloga pravljenja elektronske baze svih izdanja koja su ikada izlazila na ovim prostorima i ocuvanja istih za neke buduce generacije( a koliko su klinci zainteresovani za strip bice da je i to uzalud),Spasene su od zaborava neke edicije koje su izlazile pre mnogo godina ili su izasle u samo par primeraka.Poznajem dosta ljudi koji su bas zahvaljujuci skenovima poceli ponovo da kupuje stripove.80 do cak 90% ljudi kojise bave skeniranjem su redovni kupci vecine strip izdanja koja izlaze na nasim prostorima.Ako smatrate da to steti strip izdavacima onda u redu.
Sto se tice konkretno skenova izdanja Libellusa , Fibre .... ona nisu dostupna na net-u u periodu od 2 godine od datuma izlaska( a u stvarnosti je taj period i mnogo duzi).Poslednji libellus tex willer koji je postavljen je izasao 25.05.2009 ili almanah koji je postavljen izasao je 20.05.2009.Cak se planira da se taj rok i produzi.Recite mi da je cilj unistenje izdavaca ili samo nanosenje stete zar ne bi bilo logicno da se sken objavi odmah po izlasku broja.
Desilo se par puta da je link dospeo u javnost pre vremena ali nije razlog bio pravljenje stete vec je google bot malo provrsljao po skripti i zeznuo stvar.Sada je i ta opasnost odstranjena.
Iako ne verujete u to cilj je upravo popularizacija stripa medju mladjom populacijom i ako ne verujete u to skenirani strip ne steti prodaji papirnog stripa vec naprotiv.

Nitko nigdje nije napisao da je neki forum "otelotvorenje zla koje unistava strip izdavace".
No kad bi tebi netko ukrao tvoj rad i prodao ga ili podijelio ga drugima, bili ti to smatrao dobrocinstvom?
Ili bi barem smatrao da je red da se barem pita? Ne znam, mozda sam ja budala ili zivim u krivom svijetu,
ali recite mi gdje ja mogu naci recimo povrca u necijem vrtu i lijepo uzmem za sebe, mozda i za susjeda...
Ili bilo sto drugo, nebitno...
Ne postoji razlog (kakav god on bio) koji moze opravdati uzimanje necega bez pitanja i koristenje bez odobrenja.
Sumnjam da se od zaborava trebaju spasavati neke danasnje stripove jer su em dostupni, em ih ima u knjiznicama,
em ih izdavaci sami imaju digitalno (jer se tako pripremaju) tako da ne postoji nesto sto moze zauvijek nestati.
Osim ako bude neki nuklearni rat.BigGrin Blushing

Ne znam s kojeg foruma dolazis i kakvo je stanje tamo, ali znam da sam uredno znao naci linkove na Libellus izdanja koja su objavljena
a nisu jos bila ni u izvozu u Srbiji, no online ih je vec bilo. To nije period od dvije godine.
Neke linkove sam dobio koji upucuju na skenove nekih knjiga na koje imamo pravo a nisu jos objavljene. Tu su i brzi od nas...BigGrin
Tako da je to ono sto me je potaklo na komentiranje, odnosno moj kratki komentar oko kojeg sad pisemo.

I ne moj me krivo shvatiti ali ja nigdje nisam napisao da su ljudi koji se time bave zlocinci kakvih nema,
samo smatram da bi bilo u redu da se malo postuje i nas i da se s nama razgovara, ili barem da se postivaju nekakvi
parametri koje si sam naveo, npr. to s cekanjem od dvije godine... to bi barem trebao biti minimum.
Dado R.
#1482 Posted : 8. kolovoza 2012. 18:48:36(UTC)

mate parlov wrote:
Nisi upravu i za kiosk izdanja je rok 2 meseca ili dva zadnja broja , a i taj rok ce biti produzen.

To je jako, jako malo. Mislim, ogradjujem se od podrske bilo kakvoj kradji, ali kad se to vec radi bilo bi dobro da se s novim izdanjima
odradi sto bezbolnije. Kiosk izdanja u dva mjeseca ni ne dodju do svih prodajnih mjesta.
Dado R.
#1483 Posted : 8. kolovoza 2012. 18:51:25(UTC)

vs wrote:

krađa je krađa... to šta mi prolazimo nekažnjeno download-ujući i ti skenirajući ne umanjuje našu krivnju

To je istina. To sto nam je jednostavnije tako (download) ukrasti nego da fizicki negdje trebamo otici i ukrasti to ne cini to (ne)djelo drukcijim.
I danas zivimo u takvom svijetu da je malo onih koji se koriste racunalom a da nisu nista ukrali, pa makar i nesvjesno.
Nathan
#1484 Posted : 8. kolovoza 2012. 18:55:05(UTC)
Rank: Ponekad navrati

Man
Dado R. wrote:

A sto se tice drugog djela, ovo o odnosu. O kakvom spustanju ega govoris? Sasvim je svejedno o tome sto tko misli o izdavastvu, ima li u njemu novca ili ne...
Vidim svi novi izdavaci sto se pojavise u zadnje vrijeme sve vise i brze tiskaju, jer eto ima love, tako su mislili...

Tebi je svejedno tko što misli o izdavaštvu, slažem se, čuvaj živce, jer ne mogu ti toliko novaca pokrasti koliko živaca popiti! BigGrin
Što se spuštanja ega tiče, samo da pojasnim jer nisam siguran je li ovo fora ili stvarno pitanje... BigGrin Mislio sam na situaciju u kojoj sugovornik ne želi čuti i prihvatiti iz prve ruke točnu i preciznu informaciju koja se kosi s njegovim (očito) iskrivljenim mišljenjem, a sve uslijed velike samovažnosti i potencijalnog rušenja cijelog koncepta mišljenja. Ili kak bi ljudi rekli: Nemreš mu nikak objasnit da nije u pravu! Smile U posljednje vrijeme znam češće nabasati na ovakvu situaciju, pa sam čisto povukao paralelu...
Dado R.
#1485 Posted : 8. kolovoza 2012. 19:06:28(UTC)

Nathan wrote:
Dado R. wrote:

A sto se tice drugog djela, ovo o odnosu. O kakvom spustanju ega govoris? Sasvim je svejedno o tome sto tko misli o izdavastvu, ima li u njemu novca ili ne...
Vidim svi novi izdavaci sto se pojavise u zadnje vrijeme sve vise i brze tiskaju, jer eto ima love, tako su mislili...

Tebi je svejedno tko što misli o izdavaštvu, slažem se, čuvaj živce, jer ne mogu ti toliko novaca pokrasti koliko živaca popiti! BigGrin
Što se spuštanja ega tiče, samo da pojasnim jer nisam siguran je li ovo fora ili stvarno pitanje... BigGrin Mislio sam na situaciju u kojoj sugovornik ne želi čuti i prihvatiti iz prve ruke točnu i preciznu informaciju koja se kosi s njegovim (očito) iskrivljenim mišljenjem, a sve uslijed velike samovažnosti i potencijalnog rušenja cijelog koncepta mišljenja. Ili kak bi ljudi rekli: Nemreš mu nikak objasnit da nije u pravu! Smile U posljednje vrijeme znam češće nabasati na ovakvu situaciju, pa sam čisto povukao paralelu...

Ma vidi, mi smo bili prvi koji smo otvoreno o svemu pricali a znas kroz sto smo prosli.
I ja sam navikao da kad me netko nesto pita onda i odgovorim. Bez uvijanja i izmisljanja.
No ako onda moj odgovor dovodi u pitanje ili ponavlja ista pitanja, onda mi to postaje nevazno jer sugovornik me ocito ne
shvata ozbiljno, ili kako ti kazes, nemres mu nikak objasnit da nije u pravu...Smile
mate parlov
#1486 Posted : 8. kolovoza 2012. 19:11:25(UTC)
Rank: Nova faca

Upravo mi je namera da razgovaramo jer ni u privatnom zivotu nemam neprijatelje pa ne zelim da ih imam ni u virtualnom.(ovo neprijatelji kao i "otelotvorenje zla koje unistava strip izdavace". je stilska figura nisam mislio da je neko to bukvalno napisao.
vs@
nisam ja dosao da se pravdam i nije u redu da me nazivas licemerom ,cini mi se da ja nisam upotrebio ni jednu tesku rec.Nisam ni ocekivao na srdacan "prijem" ali postoje neke kulturoloske granice.Razlog zbog koga sam uopste postovao je taj sto je Dado R. napisao da je potrebno razgovarati na ovu temu( i slazem se sa njim) i to upravo i cinim ,a ako o necemu razgovaras treba da imas neki stav , zar ne.Ali ti si verovatno zakleti legalista gadljiv na svaku vrstu piraterije ,ne skidas filmove i muziku sa net-a,u kompu imas samo legalan softver i zivis u Oz-u.Ili postoji neka dopustena i nedopustena piraterija.Zeleo sam da pokusamo doci do nekog prihvatljivog resenja tako da je tvoj komentar cist spam.
Kao sto sam napisao rok za luksuzna izdanja je 2 godine (a stoje i preko tri sto sam i naveo u primeru) ako postoji neko izdanje koje je procurelo na net-u uvek se maksimalno trudimo da ga sto pre neutralisemo.Rokovi ce biti produzeni za luksuzna izdanja na 3 godine , a za kiosk izdanja na zadnja 4 broja( to bi bilo 4 meseca).Voleo bi da cujem i sta Dado R. misli o ovom produzenju rokova kao i ima li on neki predlog.
vs
#1487 Posted : 8. kolovoza 2012. 20:10:00(UTC)
Rank: Ovisnik

mate parlov wrote:
Upravo mi je namera da razgovaramo jer ni u privatnom zivotu nemam neprijatelje pa ne zelim da ih imam ni u virtualnom.(ovo neprijatelji kao i "otelotvorenje zla koje unistava strip izdavace". je stilska figura nisam mislio da je neko to bukvalno napisao.
vs@
nisam ja dosao da se pravdam i nije u redu da me nazivas licemerom ,cini mi se da ja nisam upotrebio ni jednu tesku rec.Nisam ni ocekivao na srdacan "prijem" ali postoje neke kulturoloske granice.Razlog zbog koga sam uopste postovao je taj sto je Dado R. napisao da je potrebno razgovarati na ovu temu( i slazem se sa njim) i to upravo i cinim ,a ako o necemu razgovaras treba da imas neki stav , zar ne.Ali ti si verovatno zakleti legalista gadljiv na svaku vrstu piraterije ,ne skidas filmove i muziku sa net-a,u kompu imas samo legalan softver i zivis u Oz-u.Ili postoji neka dopustena i nedopustena piraterija.Zeleo sam da pokusamo doci do nekog prihvatljivog resenja tako da je tvoj komentar cist spam.
Kao sto sam napisao rok za luksuzna izdanja je 2 godine (a stoje i preko tri sto sam i naveo u primeru) ako postoji neko izdanje koje je procurelo na net-u uvek se maksimalno trudimo da ga sto pre neutralisemo.Rokovi ce biti produzeni za luksuzna izdanja na 3 godine , a za kiosk izdanja na zadnja 4 broja( to bi bilo 4 meseca).Voleo bi da cujem i sta Dado R. misli o ovom produzenju rokova kao i ima li on neki predlog.

par postova povise san napisa da citan skenove, iman masu divxa i mp3 i sta ja znan cega, sigurno san vise downloada filmova nego vecina, a i vjerovatno san ukra vise stvari u zivotu i zajeba vise ljudi nego ti ili vecina foruma...al nisan onda dosa i objasnjava da su moji postupci opravdani iz ovih ili onih razloga... kazen ti, svjesno san krsia zakon jer san zna da cu se izvuc...

ne mislin da si los covik, al u mojim ocima si ispa licemjer sa ova dva posta... o prvome san ti vec napisa zasto, a evo sta te u mojim ocima cini licemjerim u ovom quotanom postu:

sad oces popricat na tu temu sa libellusovcima, a ja da san na tvom mistu bi se pokrija usima i sutia kad bi radia ovo sta ti radis, ne bi dosa na forum izdavaca od kojega kraden i trazia da mi on da neko kompromiso rjesenje o roku u kojem mogu objavit njegovo izdanje... ka da ja kraden babi na pazaru voce i nakon sta vidin da baba ne moze nista protiv mene iden ublazit svoju savjest pokusavajuci se dogovrit s njon da kraden samo voce starije od tjedan dana...

ako oni oce svoja izdanja pustit online, to ce oni napravit, sigurno ne tribaju nekoga da to napravi pa dodje u njih i ka fol trazi neko rjesenje, sta da ti je dado reka, sorry prijatelju, to nije u redu, molim te ne radi to, sigurno bi sve izbrisa i ne bi to vise radia, jel tako?...

i jos se nadjes prodavat neke bajke o arhiviranju za buduce generacije i primjerenim rokovima za luksuzna izdanja...

zato mislin da si licemjer...

jer da mene pitas jesan li ukra film koji san skinia s neta i stavia u svoju divx kolekciju, reka bi da, ukra san ga, ne bi dosa u warner bros. i prica in kako san ga arhivira za buduce generacije, svoje prijatelje ili babu... i onda se pokusa dogovorit s njima da cu skidat filmove al ih pustit babi i ekipi tek nakon 2mj od premijere
mate parlov
#1488 Posted : 8. kolovoza 2012. 20:51:55(UTC)

vs@

bilo bi mi drago kada bi znao o cemu ti govoris.Ponovicu ti jos jednom nisam ovde da bi se pravdao niti pisem da bi me neko kao ti razumeo.Ni ja ne mislim da si ti los covek ali jednostavno se ne razumemo.Nisam ja pomenuo razgovor vec Dado R. i ti sad mene krivis sto zelim da razgovaram i zato sam licemer.
Druga stvar kad skines HD film ili MP3 muziku nema ni najmanje potrebe da ides kupiti original jer vec imas maksimum u rukama ali kada procitas sken to nije isto kao da imas papirno izdanje(barem vecini ljudi) , stampan strip je jedno , a sken nesto drugo.
Kazes da sam licemer kada pricam o arhiviranju i cuvanju stripova od zaborava ,raspitaj se koliko kosta komplet Plavog vjesnika ,Zov-a, Zov stripa ,Yu stripa,Eks almanaha (da ne nabrajam dalje) na aukcijama.E vidis ljudi su odvojili debele pare da kupe to i pretvore u digitalnu kopiju , dobro znajuci da im se taj novac nikada nece vratiti.I onda neko kao ti dodje i poskida to i jos nas naziva licemerima!
Objasni ti meni da li je steta za izdavace kada biblioteka uzme jedan primerak stripa(tex libellus npr.) i taj strip procita 50 ljudi u jednom gradu ,da li to znaci da niko od njih nece otici da kupi taj isti strip jer ga je vec procitao?
vs
#1489 Posted : 8. kolovoza 2012. 21:36:25(UTC)

Ocito da ovdi lud jebe zbunjenog
p.knežević
#1490 Posted : 8. kolovoza 2012. 21:48:01(UTC)

Man
molim jednog od Dada da odgovore na Profesorov postBigGrin
Garfield
#1491 Posted : 8. kolovoza 2012. 21:54:15(UTC)

vs

par postova povise san napisa da citan skenove, iman masu divxa i mp3 i sta ja znan cega, sigurno san vise downloada filmova nego vecina, a i vjerovatno san ukra vise stvari u zivotu i zajeba vise ljudi nego ti ili vecina foruma...al nisan onda dosa i objasnjava da su moji postupci opravdani iz ovih ili onih razloga... kazen ti, svjesno san krsia zakon jer san zna da cu se izvuc...

I ja sam tako mislio, samo sto se ja nisam izvukao :)
Dado R.
#1492 Posted : 8. kolovoza 2012. 22:17:46(UTC)

mate parlov wrote:

Voleo bi da cujem i sta Dado R. misli o ovom produzenju rokova kao i ima li on neki predlog.

Opcenito o ovoj temi mogu reci da ne podrzajem nista sto je protuzakonito, sto krsi necija prava a tu spada i "sharing" odnosno dijeljenje skeniranih stripova.
A za sebe sigurno necu ni pomisliti a kamoli napisati da nikad ni na koji nacin nisam prekrsio zakon ili neke odredbe, u najmanju ruku kad vozim brze od dopustenog.
Isto tako sam uvjeren da mnogi ili barem neki od tih ljudi koji skeniraju stripove i postavljaju online ne misle u prvom redu iskljucivo na nekakvu osobnu korist.
No ako vec moraju postojati i skenovi Libellusovih izdanja, i ne mogu na to utjecati, onda mi je u svakom slucaju draze da taj rok s postavljanjem bude sto duzi.

Dado R.
#1493 Posted : 8. kolovoza 2012. 22:22:51(UTC)

vs wrote:
Ocito da ovdi lud jebe zbunjenog

Sve sto si napisao stoji, ali ja sam doista pozelio da netko malo i razgovara na tu temu, a ne samo da se sve uzme zdravo za gotovo.

Dado R.
#1494 Posted : 8. kolovoza 2012. 22:34:41(UTC)

mate parlov wrote:
vs@
Objasni ti meni da li je steta za izdavace kada biblioteka uzme jedan primerak stripa(tex libellus npr.) i taj strip procita 50 ljudi u jednom gradu ,da li to znaci da niko od njih nece otici da kupi taj isti strip jer ga je vec procitao?

Mislim da ti ovdje poredjenje nije posve dobro jer su to ipak dvije razlicite stvari, i to iz dva razloga;

Prvi je sto knjiznice znaju kupiti i vise od jednog primjerka a osim toga jedna knjiznica ne pokriva velik broj ljudi, dakle za pokriti neku drzavu, regiju
ili samo jedan malo veci grad treba vise knjiznica kupiti primjerke, a to za izdavaca znaci u konacnici ne jedan prodati primjerak vec njih 10, 20... 100...
Dok kod online postavljanja stripova dovoljno je kupiti samo jedan primjerak i skenirati ga i kad je postavljen online to onda mogu procitati
milijuni ljudi (odnosno svatko tko se zna spojiti na Internet).

I drugi je to sto kad netko posudi strip na citanje, on to nema, on je samo posudio, pa mora vratiti ili ce ga platiti ako ne vrati.
Onaj tko ima fajlove nekog digitalnog stripa on ima osjecaj da nesto "posjeduje", da je to njegovo, moze ga gledati i citati kad hoce, ne treba nikome vratiti.
A kad nesto posjedujes u jednom obliku koji ti pase, manji je nagon da to nabavis i u drugom obliku. Pogotovo ako jedno dobijes besplatno a drugo placas.
Dado R.
#1495 Posted : 8. kolovoza 2012. 22:35:55(UTC)

Garfield wrote:
vs

Cini mi se da si mi jednom pricao... I jos kazu kako se u BiH ne provodi zakon...Smile
Dado R.
#1496 Posted : 8. kolovoza 2012. 22:36:33(UTC)

p.knežević wrote:
molim jednog od Dada da odgovore na Profesorov postBigGrin

Kakav post? Zar on nije napustio forum?BigGrin
Vid
#1497 Posted : 8. kolovoza 2012. 22:57:39(UTC)

Samo bih vas podsjetio, da se topic zove Planovi Smile A što se skeniranih stripova tiče, podržao bih samo skenove stripova, koji su nedostupni, to je nisu prevedeni na poznati jezik (ako bih bio zloban pomenuo bih jedan strip) ali nikako i takve, koje se još uvijek može kupiti.
Vid
#1498 Posted : 8. kolovoza 2012. 23:00:12(UTC)

I naravno nema opravdanja za nešto nelegalno iako za to obično niko nije kažnjen (i tu ne mislim samo na stripove).
vs
#1499 Posted : 8. kolovoza 2012. 23:14:37(UTC)

Garfield wrote:
vs

Nemoj zezat, stvarno su te uhapsili radi piratstva?
Jesi dila ili su to samo nasli na kompjuteru?
Tex Willer
#1500 Posted : 8. kolovoza 2012. 23:38:26(UTC)

Man
Vid wrote:
Samo bih vas podsjetio, da se topic zove Planovi Smile A što se skeniranih stripova tiče, podržao bih samo skenove stripova, koji su nedostupni, to je nisu prevedeni na poznati jezik (ako bih bio zloban pomenuo bih jedan strip) ali nikako i takve, koje se još uvijek može kupiti.

Amen. Na ovo nema sta da se doda.
Hocu papir, ali nabavim i sken onoga sto nema na papiru - npr. Dampyr - kratke price koje VC nije objavio, kratke price Asterixa kojih nema ni u jednom izdanju i slicno.
U tom smeru bi i trebalo da ide ta ekipa koja radi skenove.
Licno imam i piratska papirnata izdanja, ali se opet radi o stripovima koji nisu legalno objavljeni (npr. cetiri c/b Asteriksa i ona dva poslednja u boji. Neka ih neko odradi legalno, sa dobrim prevodom i odmah poklanjam ove koje imamCool )
Ne smeta ni ono sto je izaslo pre 100 godina pa vise i nije nabavljivo. Sve ostalo je bezobrazluk.
Users browsing this topic
Guest (6)
79 Pages«<7374757677>»
Forum Jump  
You cannot post new topics in this forum.
You cannot reply to topics in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.