mate parlov wrote:Da napisem nesto na ovu temu , dolazim sa jednog takvog foruma o kome ovde govorite kao otelotvorenju zla koje unistava strip izdavace.Posto vidim da vecina nema pojma o cemu govori da malo pojasnim.
Razlog zbog kojeg se stripovi skeniraju nije onaj koji vi ovde pominjete.Nije cilj unistenje strip izdavaca ,nije cilj sticanje novcane koristi i nije cilj da sken zameni papirno izdanje.Stripovi se skeniraju iz razloga pravljenja elektronske baze svih izdanja koja su ikada izlazila na ovim prostorima i ocuvanja istih za neke buduce generacije( a koliko su klinci zainteresovani za strip bice da je i to uzalud),Spasene su od zaborava neke edicije koje su izlazile pre mnogo godina ili su izasle u samo par primeraka.Poznajem dosta ljudi koji su bas zahvaljujuci skenovima poceli ponovo da kupuje stripove.80 do cak 90% ljudi kojise bave skeniranjem su redovni kupci vecine strip izdanja koja izlaze na nasim prostorima.Ako smatrate da to steti strip izdavacima onda u redu.
Sto se tice konkretno skenova izdanja Libellusa , Fibre .... ona nisu dostupna na net-u u periodu od 2 godine od datuma izlaska( a u stvarnosti je taj period i mnogo duzi).Poslednji libellus tex willer koji je postavljen je izasao 25.05.2009 ili almanah koji je postavljen izasao je 20.05.2009.Cak se planira da se taj rok i produzi.Recite mi da je cilj unistenje izdavaca ili samo nanosenje stete zar ne bi bilo logicno da se sken objavi odmah po izlasku broja.
Desilo se par puta da je link dospeo u javnost pre vremena ali nije razlog bio pravljenje stete vec je google bot malo provrsljao po skripti i zeznuo stvar.Sada je i ta opasnost odstranjena.
Iako ne verujete u to cilj je upravo popularizacija stripa medju mladjom populacijom i ako ne verujete u to skenirani strip ne steti prodaji papirnog stripa vec naprotiv.
Nitko nigdje nije napisao da je neki forum "otelotvorenje zla koje unistava strip izdavace".
No kad bi tebi netko ukrao tvoj rad i prodao ga ili podijelio ga drugima, bili ti to smatrao dobrocinstvom?
Ili bi barem smatrao da je red da se barem pita? Ne znam, mozda sam ja budala ili zivim u krivom svijetu,
ali recite mi gdje ja mogu naci recimo povrca u necijem vrtu i lijepo uzmem za sebe, mozda i za susjeda...
Ili bilo sto drugo, nebitno...
Ne postoji razlog (kakav god on bio) koji moze opravdati uzimanje necega bez pitanja i koristenje bez odobrenja.
Sumnjam da se od zaborava trebaju spasavati neke danasnje stripove jer su em dostupni, em ih ima u knjiznicama,
em ih izdavaci sami imaju digitalno (jer se tako pripremaju) tako da ne postoji nesto sto moze zauvijek nestati.
Osim ako bude neki nuklearni rat.
Ne znam s kojeg foruma dolazis i kakvo je stanje tamo, ali znam da sam uredno znao naci linkove na Libellus izdanja koja su objavljena
a nisu jos bila ni u izvozu u Srbiji, no online ih je vec bilo. To nije period od dvije godine.
Neke linkove sam dobio koji upucuju na skenove nekih knjiga na koje imamo pravo a nisu jos objavljene. Tu su i brzi od nas...
Tako da je to ono sto me je potaklo na komentiranje, odnosno moj kratki komentar oko kojeg sad pisemo.
I ne moj me krivo shvatiti ali ja nigdje nisam napisao da su ljudi koji se time bave zlocinci kakvih nema,
samo smatram da bi bilo u redu da se malo postuje i nas i da se s nama razgovara, ili barem da se postivaju nekakvi
parametri koje si sam naveo, npr. to s cekanjem od dvije godine... to bi barem trebao biti minimum.