vs wrote:
al stvarno ni meni nije jasno kako tiskara ne može dat točan datum... kurca ne kužin kako se radi taj posal pa se unaprid ispričavan tiskarima ako pričan gluposti... al meni to pari samo stvar matematike... ako im izdavač dostavi sve materijale spremne za tisak u digitalnom obliku, ako imaju stroj koji (sad lupan brojeve radi primjera) odštampa 500 knjiga u radnom danu, imaju 5 ljudi šta to pregleda i uveže (i šta li se već radi) u 5 dana, valjda znaju koliku količinu mogu odradit u kojem periodu, eventualna odstupanja zbog nekih pogrešaka, dan, dva... al ne mogu virovat da ozbiljna firma primi materijale i kaže datum koji često premaši i par tjedana.... onda dođe do toga da izdavač ne želi izać s datumom u javnost nego se moli bogu da tiskari odrade posal unutar misec dana od nekog obećanog roka...
Pa nije bas da kasne po mjesec dana, to su samo iznimke, obicno to bude kasnjenje po tjedan, dva, ali znaju napraviti i na vrijeme.
Sto se tice tiska, od svih s kojima smo do sada radili, kad pogledamo sve, najzadovoljniji smo s trenutnom tiskarom, najbolji su do sada.
Kao sto sam vec pisao, znali smo imati posla s tiskarama gdje je kasnjenje bilo 3 mjeseca. Jedna tura Magicnog i Demiana predana je
koncem godine, pred Božić a izasla je krajem treceg mjeseca iduce godine...
A sto se tice samog rada, mogu oni prognozirati nekakav rok, ali cesto se moze desiti da to ne ispadne bas tako, iz puno razloga.
Prvo se radi probni otisak, i na tom se izgubi dan, dva, ovisno koliko ima knjiga. Zatim oni mogu krenuti u tisak.
E sad ovisi sto trenutno rade, vjerojatno zavrsavaju neke projekte, jer strojevi nikad ne stoje u principu, tako da se mora cekati
da se zavrsi zapoceto, a onda to ovisi koliko su veliki prethodno zapoceti projekti.
Onda uvez se ne radi u tiskari, vec u firmi koja radi uglavnom uvez i imaju najbolji stroj u HR za takve stvari.
Pa onda opet ovisi i kakve oni projekte imaju trenutno, kad ce ih zavrsiti.
Uz to, cesto nase knjige traze posebnu doradu, mislim na knjige s kolornim listovima koji se uljepljuju rucno.
U tom slucaju knjige se otisnu, idu na uvez ali se samo radi sivanje, pa se vraca i onda se naslovnice uljepljuju, a to je dosta spor i pipkav posao,
jer kao sto rekoh radi se rucno, i onda na kraju ponovo idu na uvez, pa kad se uvezu slijedi pakiranje, i tek tada dostava.
Tako da je proces malo duzi nego sto mozda izgleda na prvi pogled.