King Warrior wrote:Ima jos na hiljade drugih citata/linkova na svim mogucim jezicima gdje se jasno govori da je naziv "crvenokosci" uvredljiv, sto je takodje i moje misljenje.
No ako vi znate bolje, onda nastavite dalje kao i do sada.
Naravno da svako ima pravo na svoje misljenje, ali bili se ti uvrijedio da ti netko kaze bijelokošče, bijelče?
Wikipedia nije mjerilo za sve, a citati su ti uglavnom s wikipedije, jer oni samo pisu onako kako sad dodvoravajuci im se smisljanju imena oni isti
koji su ih orobili, pobili, istrijebili, opljackali, mucili i do nazad nekoliko godina uskracivali sva prava. E to je bilo uvrijedljivo a ne naziv.
Crvenokozac sigurno nije uvrjedljiv naziv ako se koristi u nekom normalnom kontektu, jer svaka rijec moze biti uvrjedljiva, pa cak i kad te neko
nazove imenom onim sto stvarno jesi, Hrvat, Srbin, Čeh, Poljak, ako je prica oko tog imena negativna.
Gadi mi se kad vidim ovo furanje na ta izmisljena imena afroamerican i slicno. Politicke korektnosti tipa hajmo kad je neki film, da nam jedan od tri
glavna glumca bude i crnac, pardon afroamerikanac, drugi kubamekiskoranac a treci moze i neki bjelac...
Ma nek zajebu tu politicku korektnost, dajte ljudima da se osjecaju dostojanstveno gdje god bili i koje god nacije, boje koze ili cega vec bili.
Da se na poslu, u kaficu, u skoli osjecaju jednaki i ravnopravni, da se osjecaju ljudima ono sto svi mi i jedino jesmo.
Neka njihova strucnost a ne boja koze odredjuje njihov poslovni i privatni uspjeh, jer sve drugo je samo mazanje ocima i price za javnost.
Zovu ih afroamerican ali i dalje u nekim gradovima, pogotovo manjim mjestima na njih se gleda kao na ljude nize rase.
Indijance necu ni spominjati, oni koji su jedini pravi amerikanci imali su i imaju najmanje od te svoje zemlje.
Rasizam postoji u glavama ljudi a ne u nazivima nekih naroda. Uzmimo za primjer Rome ili kako kod nas narod cesto zna reci Cigane.
Navodno kazu da je korektan naziv Romi a cigani pogrdno (u Njemackoj se jedan dio njih ne slaze s tim i za njih je naziv Roma pogrdan).
Ja recimo nista pogrdno ne osjecam kad izgovorim rijec Cigan, smatram to samo nazivom nekog naroda ili skupine naroda, a nikako
automatski i nekakvom karakterizacijom pogotovo ne negativnom. Ako bih nekoga poznavao tko bi rekao da ga to vrijedja zvao bih ga
onako kako zeli da ga zovem. Iako uglavnom ljude koje poznam ne zovem po narodnosti vec njihovim vlastitim imenima, ali nebitno...
E sad, ja ne znam kako se netko osjeca kad izgovori rijec cigan i sto to za njega znaci. Ako bih nekoga uvrijedio, ispricavam se.
Ali uzmimo za primjer da ima onih koji kroz tu rijec misle posve negativno o tim ljudima, da su ovakvi ili onakvi.
I onda se to kao u narodu uvrijezi kao takvo a vjerojatno zbog toga sto vecina ljudi, nazalost, tako o njima misli.
I sto sad. Oni kazu da ih to vrijeda, sto je i logicno, ako se to o njima na takav nacin zamislja cigan = prljav, neuredan, lopov ili sto sve vec ne.
OK, idemo ih sad zvati Romima. Nema problema, ali sto mislite je li se sto tom promjenom nesto promjenilo i u glavama onih ljudi koji su
o njima mislili negativno? Nazalost nije. I zbog toga rasizam i omalovazavanje ljudi ne stoji u nazivu vec u glavama ljudi.
I stoga mi je bespredmetno pricati o afroamerikancima, ako ne pricamo o tome sto za koga znaci rijec crnac.
Ako je ljudima u USA rijec crnac znacilo nesto negativno, mozda je njima potreban novi naziv. No mozda im je potrebniji novi mozak.
Meni ne treba novi naziv, meni rijec crnac nista nije lose predstavljalo. Znacilo je samo covjeka koji ima tamnu, crnu boju koze.
A niposto takav covjek nije samim time ni bolji ni losiji od mene ili bilo kojeg drugog covjeka na ovoj planeti.
A crvenokosci, Indijanci. Pa ja ih doslovce obozavam. Nisam nikad nijednog dovoljno dobro poznavao osobno, ali sam procitao knjiga i knjiga,
nagledao se dokumentaraca, posjecivao muzeje kao sto je malo tko, i od srca im zelim puno veca prava i korist od njihove drzave nego
sto sada imaju a manje politickih korektnosti od kojih nemaju skoro nista. Ali kad malo dobijes, onda su ti i mrvice OK, nazalost...
I da se nakratko vratimo na strip, kako ti prijatelju zelis da Zagor kaze; brate crvenokošče? Brate native american?
A da Samu Libertyju kaze; moj afroamerički brate? Kako koristiti takve nazive u stripu koji se dogadja u prvoj polovici 19. stoljeca?
To je kljuc svega.