alen wrote:Dado R. wrote:To je isto kao kad bih ja rekao, vidis Tex broj 2 se prodao za vise od 500 kuna i to nekoliko puta na nekim aukcijama, znaci svaka sadasnja redovna cijena za knjigu
s istim brojem stranica vise je nego duplo jeftinija od cijene koju to izdanje moze postici na trzistu.
Upravo ovo je največa mana smanjenja tiraža sa 500 na 350 primjeraka. Ako su oni prvi brojevi rasprodani pa se ljudi toliko grebu za primjerke na aukcijama, što će tek sada biti. 150 će ljudi biti jako, jako ljuto zbog svojih krnjih kolekcija.
Mislim da se varas. Naravno da uvijek postoje novi kupci koji su nedavno dosli ili oni koji ce uskoro doci, i neki od njih ce traziti rasprodane brojeve i bit ce spremni
platiti visoke iznose za takva izdanja, i objektivno postoji mogucnost da neki od tih novih kupaca ugroze neciju kolekciju sad kad smo smanjili nakladu,
ali taj broj po meni je bitno manji nego ga ti navodis. Jer da ima sigurnih 500 kupaca nekog izdanja kojem smo smanjili nakladu onda nebi bilo 120-170 ili vise komada
na skladistu necega sto smo objavili prije recimo dvije godine. Ili zasto ima jos 60-100 komada necega sto je objavljeno prije skoro 4 godine?
Kad pogledam unatrag 8 godina jedan manji dio kupaca je sigurno otpao iz raznih razloga; financije, novi izdavaci i tako redom...
Neki su se orjentirali na samo najdraze serijale a jos jedan dio kupaca koji nisu bili osobe, npr. knjiznice smanjili su nabave skoro upola manje nego nekad.
Tako da jedan dio otpada i na njih. Pa prema tome smatram da je brojka od 150 kolekcionara koji ce ostati bez svojih izdanja poprilicno pogresno procjenjena.
A osim toga, s nase strane smo ucinili sve da svi kupci budu na vrijeme informirani sto je pri kraju zaliha i sto mogu staviti kao prioritete u nabavi.
Mislim da transparentnije ne moze biti. Naravno ako netko ima sugestiju kako to moze jos bolje biti, slobdno nam predlozite.
Problem stripofila i strip izdavaca je poprilicno kompleksan, ali to je malo opsirnija tema i ne pase u ovaj topic...