samuel wrote:Slazem se da je Tex ispao lose ali sto je tu je,kako kaze Giboni ovo mi je skola. Na ustrb svih ostalih izdanja ovo jedno lose moze se tolerirati,mene vise smeta cijena koja je debelo, debelo previsoka i mislim da ce tiraz padati,tj da ce se jos manje prodavati.S kim god razgovaram svi razmisljaju o prestanku sakupljanja pa tako i ja.Uz sva ostala izdanja nemoguce je to sve pratiti a imam osjecaj i vjerujem da su sad stripovi preskupi,precjenjeni i sve teze dostupni bez obzira na duzi period promo cijene.Zao mi je ,bojim se da cete poceti stvarno izdavati stripove samo za sebe i one malobrojne dubljeg dzepa.Kao sto su i politicari ubili sebe,drzavu i svoj narod dizanjem poreza i cijena na sve zivo tako ste i vi poceli piliti granu na kojoj sjedite.Zasto nitko nece razmisljati o smanjenju cijena i mozda vecoj prodaji?Znam da su troskovi veliki, i jasno mi je da danas je umjetnost uopce se baviti bilo cime a pogotovo izdavastvom,ipak mislim da bi trebali malo vise misliti na obicnog malog sakupljaca koji se odrice stosta da bi kupio koji strip.
Kad bismo mi mogli formirati cijenu na osnovu nasih zelja, mi bismo da nas jedna knjiga kosta 1 kunu (da ne bude bas 0) i prodavali bismo je 1,20 kuna.
Mozda bi tada bili svi sretni? No nazalost cijena se formira na osnovu troskova. A troskovi su takvi kakvi jesu na malim nakladama.
Mi ne pilimo granu na kojoj sjedimo jer mi ne sjedimo ni na kakvoj grani, ne zivimo od stripova, naprotiv, tesko zaradjeni novac na drugim poslovima
svako malo trebamo ubaciti u izdavastvo da bismo objavili stripove. I bas zbog toga poredjenje s politicarima ne pije vodu.
Politicari uglavnom trose tudji novac, i vjerojatno mnogi od njih dio tog tudjeg novca strpaju u svoj dzep. Mi trosimo iskljucivo svoj novac.
Mi mozemo objaviti samo onoliko koliko smatramo da mozemo i prodati u nekom normalnom vremenu. Nismo mi iz dosade odlucili povecati cijene
vec su to odlucili stripofili koji su prestali kupovati nasa izdanja i mi smo primorani raditi manje naklade a samim time nam rastu troskovi pa i cijene.
A uz to smo dobili i PDV koji do sad nije postojao, pa je i to jednim dijelom povecalo cijene. No cijene nasih starih izdanja svejedno smo odlucili ostaviti
neko vrijeme ovakvima kakve jesu, PDV ide na nasu stetu, ali barem da jos neko vrijeme omogucimo ljudima da mogu kupiti zaostale brojeve bez poskupljenja.
Zar nije to nimalo znak da mislimo na "obicnog stripofila", odnosno na sve nase kupce. Ostavljanjem akcijske cijene u prva dva mjeseca smo takodje
izasli stripofilima u susret, jer mi od te akcije nismo imali nikakve koristi, mogli smo je jednostavno ugasiti, a nismo, naprotiv, povecali smo razliku
u cijeni izmedju normalne cijene i te akcijske cijene u koristi stripofila, sa 10-12% kako je bilo prije snizili smo cijenu za 20% u prva dva mjeseca.
Ako je to sve bezvrijedno, recite nam, pa cemo to maknuti, da ne cinimo nesto sto mislimo da je dobro za stripofile a u biti njima to nista ne znaci...
Obmane su da ce nize cijene poboljstati prodaju, povecati prodaju i slicno, to su nazalost samo naklapanja ne i stvarne cinjenice.
Stvarne cinjenice su da su se ugasila mnoga izdanja na kisocima, koja su bila po niskim cijenama, a nisu imala dobru prodaju.
I nije istina da nismo isli sa smanjenjem cijene, 2009. smo krenuli s akcijom smanjenja cijene u prva dva mjeseca, dakle smamnjili smo cijene
a prodaja nije porasla. Naprotiv od 2009. do danas prodaja je pala. Dovoljno je pogledati na nasu web stranicu, kolicine izdanja to pokazuju.
Mi bismo najradje tiskali knjige u nekoliko tisuca i u nekoliko tisuca ih prodavali no realnost je ovo sto imamo, sve drugo je za nas neizvedivo.
Ako netko ima neke druge cinjenice, neka mi ih navede.
Samuele, molio bih samo jedno pojasnjenje, da i o tome razgovaramo, sto znaci "stripovi su precjenjeni"?