anto wrote:Jedno pitanje, bez loše namere.
Vidim da je cena Texa viša od Mister Noa, a pogotovu od NN iako ima manji broj stranica (naročito u odnosu na NN) a isti ili čak veći tiraž (opet od NN).Zbog čega je to tako?
Znam da ljudi obicno porede format, broj stranica i cijenu, ali to eventualno moze biti usporedba za tiskaru, ne i za neko izdanje.
Svako izdanje ima i druge troskove i ti troskovi mogu biti posve razliciti neovisno o broju stranica, samim time i cijene mogu biti razlicite.
Dva posve ista Texa mogu imati razlicite cijene. No tvoje pitanje ima smisla jer postoji jos jedna stvar vezana za ta izdanja 3 u 1...
Sto god tko mislio o tome, no ta izdanja su oduvijek imala i jos uvijek imaju nerealnu cijenu kad se usporede troskovi i prodajna cijena.
Nerealnu za nas izdavaca. A sve je pocelo s Magicnim Vjetrom. Da ne bih isao bas previse u sirinu i detalje s pricom, reci cu samo da su se ocekivanja
od publike pokazala nerealnim, formirana je cijena koja je bila poprilicno, bas poprilicno niska u odnosu na troskove i tako je nastala prva cijena
za te knjige od 294 stranice (3 u 1) koja je bila 115 kuna. Na pocetku je publika koliko toliko bila gladna svega i kupovalo se brzo pa
se to izdanje po toj cijeni nekako guralo, ali je svejedno ubrzo postalo neodrzivo u svakom pogledu i onda je cijena isla 10 kuna gore na 125 kuna.
I mi smo poslije ta izdanja nudili po 115 kuna u prva dva mjeseca. No Magicni Vjetar je imao i jednu malu nesrecu sto su ga pocinjali raditi
i izdavaci koji ga nisu bili spremni gurati dalje unatoc gubicima, pa se desavalo da netko odustane od nasih MV i predje na neke druge,
a onda kad su ovi drugi stali nasli su se u neobranu grozdju. Novih brojeva nije bilo a s nasima je bilo tesko poceti jer su se u medjuvremenu
neki brojevi rasprodali, ali to je opet neka druga prica... Uglavnom, s obzirom na to da smo vec imali jedno izdanje 3 u 1, nastojali smo i druge
ugurati u isti kalup kad je cijena bila u pitanju, bas iz razloga iz kojeg si se ti sad javio... Da smo Nathana imali 3 u 1 i s znatno vecim cijenama, sto bi bilo realno,
svi bi pitali kako je MV jeftiniji, i nitko ne bi razumio da u biti i MV treba biti skuplji, ali ne znaju pozadinsku pricu... niti ih zanima.
Kako god, mi smo i dalje ostavili iste cijene za ta izdanja 3 u 1, probat cemo tako gurati i dalje, ali kao sto rekoh to nisu nimalo realne vrijednosti u relaciji troskovi-cijena.
Nisu ni kod drugih izdanja, jako je tesko raditi male naklade, ali ove knjige 3 u 1 su jos mrvicu posebnije u odnosu na ostale kniige.
U ovako maloj nakladi moze se dobiti jedna epizoda za cirka 42 kune, u kvaliteti koja jamci dugotrajnost, u tvrdom uvezu, cesto i s extra naslovnicom.
Ova kronicna besparica koja vlada u HR i susjednim zemljama tjera ljude da razmisljaju da je sve skupo, i to razumijem, ali ne smije se iz vida izgubiti
odnos izmedju vrijednosti necega i njegove cijene. I jako je bitno je li ta vrijednost konstantna, raste li mozda ili padne prakticno odmah nakon "investicije", tj kupovine.
Nisam bas za neke price oko cijena i slicno, jer svatko za sebe bira sto mu vrijedi nesto i koliko vrijedi, ali mislim da je OK da se spomene sve to za knjige 3 u 1.
Cisto da i drugi, koji se mozda slicno pitaju kao i ti ante, imaju odgovor i pojasnjenje. Mada se meni kao ljubitelju Texa svidja i odgovor koji je napisao nas Tex...