anto wrote:
Međutim, ne mogu da ne prokomentarišem zaista (meni) neshvatljive cene.
Odmah ću reći da ne želim da se svađam, jer znam da ništa ne mogu da promenim, i da je ovde najtačnija ona " ko hoće, neka kupi; ko neće, ne mora".
Ali ...
Puna cena za Riđobradog i Spiroua je 120 kuna, odnosno 16 evra.To je 33% više nego za ranije albume.PDV je podignut 5%.Koliko mi je poznato Riđobradi se dobro prodaje, i ne treba smanjivati tiraž (koji pretpostavljam nije ni smanjen).Voleo bih da znam otkuda još tih 28%.
Ja sam čak očekivao, jer je bila priča o pomoći od strane EU , da stripovi BD produkcije budu niži nego pre.Tako da mi je ovo poskupljenje još neverovatnije.
Neću ja biti ovde ništa ugrožen po pogledu finansija, i meni je najbitnije da ove stvari izlaze; ali se najiskrenije bojim, da sam ja u manjini, i da će ljudi zbog zbog vaših cena sve više i više odustajati od Libelusovih izdanja - ne znam; nadam se da grešim.
A sa druge strane, izdajete Vešticu u manjem tiražu i sa duplo malnjom cenom od Očiju i Tame.
Pitam se na koji nacin bi tebi uopce mogle biti shvatljive cijene, ako te vec interesiraju? Od koje tocke svoje racunice ti polazis?
Sto znaci da su zaista (tebi) neshvatljive? Raspolazes li uopce informacijama o troskovima koji formiraju neku cijenu?
Ako nisi, kako onda adekvatno mozemo pricati o tome? Trebam li ja napisati elaborat o tome da bi cijene bile mozda bolje ili lakse "shvacene"?
Iskreno, nije mi jasno uopce zasto bi se neki kupac uopce trebao zamarati oko cijena u smislu da ih (ne) shvata?
Zar nije logicno da kupac vidi cijenu i proizvod i sam procjeni odgovara li razina kvalitete nekog proizvoda njegovoj cijeni i vrijednosti
i sukladno svojim zeljama, mogucnostima i procjeni, odluci to kupiti ili ignorirati?
I zasto se samo u komentarima o poskupljenima navode pune cijene, one akcijske koje su dosta nize i koje traju dva mjeseca kao da ne postoje...?
Ako su nebitne, ne znace nista i ne vrijede komentara, valjda nikome nisu zanimljive i valjda ih onda treba ukinuti...
Sedam godina u drzavi sve poskupljuje, drasticno, i nije bila vijest da Libellus nije poskupljivao. Ali sad je vijest jer je nakon sedam godina Libellus
morao korigirati cijene u odnosu na prethodne. I sad je neshvatljivo da su te cijene 33% vise od prethodnih.
No nije mi jasno zasto su one prethodne shvatljive a ove sadasnje nisu ako nemate pojma o troskovima nekog izdanja?
Da bi se nesto probalo uopce shvatiti valjda treba imati informacije, a nemate ih vec nagadjate, poredite s neporedivim i tako redom.
Anto, znam da si fer momak, i samo zato ti odgovaram, i mogu zamisliti na koji nacin razmisljas o tim cijenama, no rasprava o tome je po mom
skromnom misljenju kao da ja sad idem pisati o tome da je meni neshvatljivo da Tex kupuje sva nasa izdanja a ti nisi.
Ili tako s bilo kim, da pitam ljude zasto kupuju ne znam, recimo nove patike, putuju, izlaze van, uplacuju u kladionice a ne kupuju sva nasa izdanja.
Kazes da ti je cijena neshvatljiva, OK, no evo reci ti meni sto ti mislis koliko nas kosta jedna knjiga Ridjobradog i Spiroua?
Napisi mi to, i procjeni po tome koliko bi onda po tebi trebala biti adekvatna "puna" cijena za kupce, kako bi ti to napravio?
Molim te napisi mi to pa cemo onda dalje nastavti o Ridjobradom i Spirou.
Isto tako me zanima kako si dosao do zakljucka ili informacije da se Ridjobradi dobro prodaje? Ti meni to odgovori, pa cu ti ja rado odgovoriti na sva tvoja pitanja...
Podrska EU nije za baciti, ali nisu te podrske tako velike da bi na svakom izdanju bitno promjenile cijenu.
I osim toga to je podrska izdavacima da lakse mogu objaviti neka djela, jer su svi projekti doista jako skupi, a nije podrska u smislu da se ide sa nizim cijenama
i pokusajem prodaje u vecim kolicinama. U tom slucaju bi te podrske trebale biti znatno drukcije i vece... Dakle nisu to podrske kupcima.
Zato mi nije jasno zbog cega si ocekivao da cijene budu nize nego prije, kojom logikom?
No kao sto rekoh, o Ridjobradom i Spirou cemo nastaviti kad mi ti das svoje procjene, zelio bih i ja probati shvatiti tvoje razmisljanje.
Ali za Vjesticu ti mogu odgovoriti zasto tako ima nisku cijenu, jer za to postoje tri kljucna razloga;
- Prvi je da smo tako Dado i ja odlucili, valjda bismo trebali imati slobodu sami kreirati cijenu za nesto sto mi placamo.
- Drugi je sto nam je Gigi veliki prijatelj i iznimno nam je stalo do toga da na najbolji moguci nacin prezentiramo njegova, uistinu odlicna djela.
Vec sam odabir formata za Oci i tama pokazao je u kojem pravcu razmisljamo o tome.
- I treci je da je podrska od EU za ovaj projekt znacajnija u odnosu na sva ostala izdanja koja su podrzali, ako se gleda broj stranica izdanja i njegovi ukupni troskovi.
Ovo nije nekakav dugacki serijal, ovo je jedno izdanje, i zasto onda uz sve tri navedena razloga ne bismo nasim citateljima dali mogucnost
da procitaju ovo sjajno djelo za zbilja "smijesan" iznos, ako govorimo o kvaliteti izdanja i njegovoj stvarnoj vrijednosti.