Spirou & Fantasio 1: 4 puta Spirou ... i Fantasio (Libellus)
Prvi album jednog od najvažnijih strip serijala Francusko-Belgijskog stripa, čiji kultni status nije ništa manji od jednog Asteriksa,Bluberija,Tintina,...Možda Spirou nije imao takav tretman i u ex Yu,ali danas, zahvaljujući izdavačkim kućama Libellus i Darkwood,publika sa ovih prostora može da maksimalno uživa u avanturama ovih junaka.LL je krenuo hronološki od prvog broja, DW od pedeset i prvog,sa tim što će izbacivati i neke specijalce i albume iz spin off serijala "Jedna avantura".Ako Bog da,za neku godinu će se spojiti,pa ćemo imati kompletan opus najdugovečnijeg BD serijala.
Kad sam krenuo sa čitanjem ovog albuma,imao sam strah da li će mi se svideti,jer je ovaj album objavljen tačno 65 godina,te je postajala osnovana bojazan da je vreme učinilo svoje.
Pa ipak,nije Franken bez razloga jedan od najvećih strip autora - 4 puta Spirou ... i Fantasio je krajnje šarmantan i zabavan strip, u kome sam zaista uživao.
Prva epizoda se sastoji iz četiri kraće priče (dve baš kratke i dve nešto duže) - prva je špijunsko-akciona sa zapletom oko tajnih spisa ludog naučnika,druga je sportsko-akciona, gde se Spirou suprotstavlja lokalnom mangupu u jednom boks meču (i ovde se ne spominje Fantasio), treća je mali intermeco (da je tako nazovem) gde Spirou jaše jedno totalno blesavog konja, i u zadnjoj S&F rešavaju jedan neobičan rat na izvesnom Afričkom ostrvu.
Sve priče su jako dobro do odlične (Nacrti za robota 8/10,U ringu 10/10,Na jahanju 7/10 i Pigmeji 9/10).
Vidljiv je uticaj Eržeovog Tintina na Frankenov rad u ovom albumu,kako scenaristički tako i crtački.Svaka tabla ima po pet kaiševa,odnosno svaka tabla po nekih petnaest vrlo sitnih sličica (sitnih u odnosu na dalnji stil crtanja ovog stripa).
Priče su me svojom atmosferom podsetile,kao što rekoh na Tintina,ali i na neke filmove tih vremena, kao De Sikine Kradljivce bicikala,....
9/10