vs wrote:kupio i ja jutros... u trafici na pazaru... ovih par dana di god bi prosa, nije bia vidljiv, nije bia izlozen, valjda je bia ondi gori, di drze skoro sve stripove, ali u ovoj trafici se ni tu nije vidia, ni kad san se nagnia za pogledat... pita san tetu, znala je sta trazin i oma ga izvukla... bia je u odlicnom stanju, ne patiim za tzv. glancerima, al ovo je bia najocuvaniji strip sta san u zivotu kupia u trafici
Super, sve ovo sto si napisao su nam jako bitni podaci (zbog odredjenih stavki u ugovoru).
vs wrote:samo, ne vidin kako ce van ovo izdanje povecat popularnost ili povecat prodaju... ka sta san napisa, da nisan ciljano pita u trafici, ne bi ga vidia, a ima lipo izlozenih alan fordova, zagora i DD giganata...
naveli ste u prvom postu da vam ovo izdanje ima dva cilja, upoznat siru strip-populaciju s nekim zapostavljenim junacima i te ljude upoznat sta sve imate u ponudi i di kupit..
siguran san da ko je kupia ovo izdanje, vec zna za vas (i di vas nac), a pogotovo za martija, noa i nathana..
ako neki "indijanac" naleti, pa kupi, npr. kad putuje buson negdi ili slicno... po mom misljenju, problem su dvi stvari... ako vec ne zna za vas, i svidi mu se ovo izdanje i oce pocet skupljat nesto od vas, svi prvi brojevi (i vecina narednih pocetnih) su vam rasprodani, a necete radit reprinte... (ne jeben sad sprehe, imas na aukcijama itd.. to je tramak.. ocu sad i ocu sve
)... koji ti je gust nesto pocet skupljat a nemas prvih trinaest brojeva?..
a druga stvar sta bi mogla bit zajeb je velika razlika u cijeni izmedju ovoga izdanja i vasih "regularnih" izdanja..
i sami znate da vasa izdanja prati oko 300 ljudi, taj krug se malo moze povecat ako krenu reprinti rasprodanih izdanja... a malo vise ako uz to padnu i cijene, a s obzirom na vec opjevane razloge ponude i potraznje na strip trzistu u nas, znamo da je to prakticki nemoguce...
Cuj, cilj ovoga izdanja je reklama i to je to... Dakle, cilj je da ga uzme netko tko nije na forumu i nema pojma za njega. Upravo zbog toga bitna nam je informacija kako je i na koji nacin on izlozen. Ako je izlozen za kurac onda ga nitko nece ni uzeti osim onih koji znaju vec za njega i onda LK kao izdanje nema smisla.
Srecom, situacija s izlozenoscu nije bas svugdje losa, no u nekim gradovima je zbilja katastrofalna. Naravno, vec poduzimamo odredjene mjere da bi se to ispravilo pa cemo vidjeti hoce li se sto promijeniti.
Vezano za tvoje procjene, one su apsolutno legitimne i mozda si zbilja 100% u pravu... no mozda i nisi.
Mozda se npr. ovo ljeto u Dalmaciju turisticki spusti recimo xy stripofila sa svih strana svijeta koji redovno za plazu kupe poneko izdanje i mozda ih sve to zaintrigira pa onda krenu u daljnje istrazivanje svega toga sto mi imamo itd. Naravno, mozda od toga ne bude nista, ali kljuc je u tome da mi to ne mozemo znati bez da pokusamo. Mozda se na kraju pokaze da su LK kupovali samo stripofili s foruma, a mozda se pokaze da je LK kupilo i npr. 150 “nasih” iz Svedske koji nisu imali pojma da netko jos izdaje npr. Nathana ili Nicka... Dakle, nasa procjena je jasna i s te strane smo napravili sve sto smo htjeli. Dakle, ovo ljeto ce LK imati priliku kupiti svi turisti, a domaca nestripofilska ekipa imat ce mogucnost neprodane primjerke kupiti npr. na Interliberu te cemo na taj nacin pokusati i medju tisucama ljudi koji citaju knjige pronaci jos kojeg dodatnog stripofila.
E sad, postoji li jos ijedan stripofil izvan foruma ili ne, to cemo vidjeti. Mi smo procijenili da nam je puno bolje uloziti xy kuna u ciiljanu reklamu kroz tiskani strip, nego isto toliko uloziti u npr. Jutarnji list pa da se reklamno nadjemo pored “Persila” koji pere bjelje... U konacnici, mozda se pokaze da su zbilja svi stripofili vec locirani, prebrojani i dijagnosticirani... a mozda se pokaze da postoji i “Mate iz Aalborga” koji bi bas htio citati Mister Noa, a mislio je da ga vise nitko ne izdaje.
Sto se tice toga da ce onaj tko bude zainteresiran “zeljeti sve i odmah”, tjah, da je tako onda kolekcionari ne bi ni postojali... Imam prijatelja koji 20+ godina skupljaju neke stvarcice i jos nistu sve rijesili tako da...
Naravno, nismo svi isti, neki hoce “sve i odmah”, a neki su strpljiviji i gust im je upravo u dugogodisnjem skupljanju. Uostalom, isto je i kod prilazenja zenama: netko odmah pita “os se jebat”, netko bari na duge staze, a tko je u konacnici uspjesniji - nemam pojma. Ja samo znam da su rijetki oni koji su jebali a da nisu pitali.
E sad, mi smo s LK pitali, a ocemo li se jebat - vidit cemo.
Ono sto je sigurno jest to da nista nismo radili napamet jer svakoga mjeseca mi dobijemo mailove od odredjenog broja stripofila sa svih strana svijeta koji nam kazu da su “tek sada culi za nas” na sto mi ostanemo - paf... Uglavnom, vidjet cemo... Mi smo s LK zadovoljni, a kakve ce rezultate u konacnici poluciti - vrijeme ce pokazati.
vs wrote:i sami znate da vasa izdanja prati oko 300 ljudi, taj krug se malo moze povecat ako krenu reprinti rasprodanih izdanja... a malo vise ako uz to padnu i cijene, a s obzirom na vec opjevane razloge ponude i potraznje na strip trzistu u nas, znamo da je to prakticki nemoguce...
meni se pari da ovo izdanje dobro dodje samo nama koji oce procitat nesto uz kavu, za sitnu lovu... ali siguran san da bi svi bili puno sritniji da se ne "zajebavate" s ovim nego picite dalje ostala izdanja.. tj. ubrzate NN
eto, mala kritika s moje strane, ali ako vas izdavanje ove kolekcije veseli, uzivajte u tome, picite i dalje, ja cu vjerojatno kupovat, ovisi sta je unutra, broj 2 cu uzet radi NR sigurno... i ostavljat u kaficu
.. kad vec pilaju s onim coffee for later, sad imamo i strip for later
Reprinte, to je bar jasno, mi nikad vise necemo raditi, a cijene diktiraju odredjeni faktori na koje mi mozemo tek djelomicno utjecati. Mi mozemo probati, ali ako ne ide ne ide. Evo, npr. mi bismo bili najsretniji da je naklada Zagora ostala na 1200 primjeraka, no ako ne moze toliko ici ce 500; ako ne bude moglo 500 ici ce 400; ako ne bude moglo 400 ici ce 118 pa kako bude. Mi ni jedno jedino izdanje necemo ugasiti tako da ce onaj tko ga bude htio kupiti uvijek to i moci uciniti.
I za kraj, vezano za “zajebanciju oko LK naustrb ostalih izdanja”, tjah, meni se cini da se katkad zaboravi na broj stranica koji mi izbacujemo. Evo, ova zadnja 4 Zagora imaju gotovo 1200 stranica, odnosno u prijevodu, 12 normalnih brojeva. Dakle, mi smo u 4 knjige roknuli vani neciji godisnji kontingent izdanja... Ili da budem precizniji, mi smo u 4 knjige izbacili vise stranica nego sto ce neke “izdavacke kuce” izbaciti unutar citavoga svog postojanja.