gatsbya san vec zaboravia i to je zakljucana tema
je, the heat je pokaza da se mogu radit komedije bez kreveljenja, sad se baziraju samo na psovanju, katastrofa... ona debela samo psuje i to je ka komicno, je prvi put, al u 20ak min sta san ja odgleda, samo to forsiraju u filmu.. meni je bezveve iako svi znaju da bar mi u dalmaciji cijenimo dobru psovku, hahahahah... a pogotovo ja, hahahahah...
ovi marvelovi su srednja zalost, korektno odradjeno, za ubit vrime, al da mi imaju neku umjetnicku vrijednost i da cu ih pamtit nakon sta ih pogledan, tesko...
jel ko gleda PASSION od de palme?... remake francuskog filma crime d'amour iz 2010., bidan de palma je toliko propa na box office da mu jedva daju pare i za ove remakeove
meni je na drugo gledanje jos bolji... ne razumin zasto su kritike uglavnom negativne, nije sad neko remek djelo, ali vidi se da je svaki kadar promisljen.. nedavno san cita intervju s de palmom i kaze za sebe, nisan ja reziser, ja san vizualni stilst, hahahaha...
to je ono sta se meni svidja, jer kad iden gledat film, glavno mi je da je vizualno dobro rijesen, a onda ostalo, naravno, to ne znaci da cu gledat pituru kako se susi ako je dobro osvjetljeno i snimljeno iz dobrih kuteva...
passion je upravo ono sta volin, tzv. style over substance film, prica je sto puta prezvakana i tu je da poveze scene a da ti ne vridja inteligenciju... ubije me kad gledan neki film pa upilaju s nekom dramaticnom pricom (mr. gatsby, khm, khm
) i nikakvom kamerom i muzikom, da mi je do toga, osta bi doma citat ruski realizam.. naravno, najbolje je kad se svi dijelovi filma poklope, al kad bi mora birat, radije los ili osrednji de palma nego najbolji marvel ili ove glupe komedije..
zato mi je film najdrazi oblik umjetnosti jer u sebi moze povezivat sve ostale... jer za napravit dobar film moras imat dobru pricu (knjizevnost), glazbu, glumu, kameru (slikarstvo)... a de palma je jos ubacia i ostale vrste umjetnosti, arhitekturu i ples (ima scena baleta u split screenu s ubojstvom)... a strip je ionako sastavni dio svakog filma , ka storyboard u predprodukciji, hahahahaha
muzika, kamera i scenografija su najbolji dijelovi passiona, pogotovo mi se muzika svidila... film je snimljen u berlinu, firma di rade je u jednoj od onih ultra modernih "staklenih" zgrada u centru.. kaze da su imali srice, zbog recesije par takvih zgrada je skroz prazno pa su mogli snimat u njoj kad su tili..
najveci problem filma je sta rachel mcadams ne zna glumit, a pogotovo ne moze proc ka zla kuja, al bar je lipa za vidit, hahahaha... noomi rapace je dosta bolja glumica od nje i dobro je odglumila...
ludilo mi je kako usrid filma bude prijelaz kod tona i boje filma, odjedno je sve u sjeni, malo mutnije, kamera je uvik nagnuta pod kutem, dijalozi su nepovezaniji i usporeniji, de palma cima publiku da se pitaju jel ovo san ili stvarnost, na drugo gledanje se lipo da rastumacit sta je sta, jedino je zadnji kadar dvosmislen... kaze da je to namjerno ostavia tako iako je ocito sta se dogodilo u stvarnosti, ali je tija poslat ljude iz kina da se malo ceskaju po glavi
i da se razumimo, nije ovo neki vrh sedme umjetnosti, ali je odlican primjer da se vidi razlika izmedju de palmine "stilizirane" rezije i "obicne" rezije francuskog orginala, a filmovi su gotovo identicni..