alen wrote:@Dok
Napisao sam da mi je jasno zašto je smanjen tiraž, ovo što si ti naveo su činjenice koje to opravdavaju.
Ipak, postoji 200 ljudi koji su kupili one stare, rasprodane brojeve s tiražem od 500 komada. Od tih 500 ljudi 200 ih neće nikada posjedovati ove kasnije brojeve. To je ono na što sam ciljao. 200 ljudi je ostalo s krnjom kolekcijom. Naravno, tko im je kriv što nisu kupovali na vrijeme...
jang wrote:
ovaj jubilarni broj je poseban i po tome što ne samo da je neobjavljena priča, nego je i kolorac. Znam neke koju skupljaju uglavnom te color stripove.
Neče ih biti malo koji če nabavljati samo neobjavljene priče, možda bi te trebale iči u 500 komada.
Nemojte me tjerati da trošim vrijeme na pisanje ovdje, jer će poslie biti vike da nešto kasni zato što nisam stigao prevesti
Uglavnom, ponavljam, NEMA 500 kolekcionara LL MM.
Ako uzmemo za primjer one brojeve koje sam spomenuo, a koji su objavljeni prije više od 2 godine, s LL skladišta otišlo je cca 250 komada (par brojeva gore-dolje). Od te brojke treba oduzeti gotovo 50 komada koji su podijeljeni (redakciji SBE u skladu s ugovorom, nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici, suradnicima, prilikom praznih prijava na natječaje za otkup ministarstva, itd.) zatim treba odbiti primjerke koji su još u opticaju na prodajnim mjestima, zatim primjerke koji su otišli u prigodnim akcijama i koje dotični kupci možda inače ne bi kupili, oštećene primjerke čiji broj varira od knjige do knjige i na kraju primjerke koje su kupili ljudi koji kupuju samo epizode koje vole (ili prate samo određene crtače i scenariste). Kad se sve to sagleda, mislim da možemo reći da je broj potpunih MM kolekcija svakako manji od 150 (s time da više naginje prema 100 nego prema 150).
Znači, odluka o tiražu donijeta je isključivo praćenjem prodaje prethodnih knjiga, a ne na temelju pretpostavki.
Istina, ovo je najbrže rasprodano izdanje u povijesti LL. Istina, sigurno bi se prodalo više od ovih 300 kom, što je i Dado sam priznao u jednom od prethodnih postova. Kao što je istina i da je lako biti general poslije bitke.
Da je slučajno tiskano 500 kom i da se prodalo, primjerice, 350 kom, slažete li se da bi bilo zlonamjernika koji bi komentirali nešto u stilu: ''Vidi ih, polakomili se da će namlatiti lovu na dosad neobjavljenom izdanju pa im sad stoji u skladištu.''?
A 500 se ne bi prodalo ni u najluđim snovima, jer koliko god da znate ljude koji kupuju samo kolorce ili neobjavljene, ja isto tako mogu nabrojiti hrpu ljudi koje znam, a da su s vremenom odustali od MM što zbog novca, što zbog toga što su se preorijentirali na druge stripove, što zbog trećih razloga, a imaju prvih 20 ili 30 ili 40 knjiga.
Odoh sad u vrtić
"Čovjek pun duha i u potpunoj se samoći izvanredno zabavlja svojim mislima." Arthur Schopenhauer