darkraver wrote:Moj budzet je moja briga ;-) . Nije puno više, ali ne vidim razloga...cijene i pdv su kao i prije, zadnji nathani u manjoj nakladi rasprodani...
Čemu?
Standard u Hrvatskoj pada brzinom slobodnog pada, a dečki poskupljuju....
Prije sam mogel i prek 500 kn mjesecno odvojit, sada kalibriram oko 300-400 kn
I jedva stizem nadoknadivat moje tri kolekcije NN, MM i MV...
Ako sve poskupljuje, nastavljam s nathanom, ali prodajem kolekciju Magičnog jer nemrem pratit ove cijene...
Za Martina bum jos odvagnul....
Šteta stvarno :-(
Iako sam to vec spomenuo kod najave Dylanove 16. knjige, citirat cu sam sebe;
"Kao sto se moglo primijetiti kod Dylana smo smanjili nakladu s 500 na 350, pa je bila nuzna manja korekcija cijene. S obzirom na to da ovo smanjenje naklade
utjece i na troskove drugih izdanja istih tehnickih karakteristika (Nathan Never, Nick Raider, Shanghai Devil...) nuzna je identicna korekcija i na tim izdanjima."
Posve mi je jasno da ce mnogi primijetiti poskupljenje pa koliko god ono minimalno (i nuzno) bilo, a samo rijetki ce primjetiti smanjenje naklada izdanjima
kojima nisu povecane cijene. Valjda smo mi samo odgovorni kad cijena malo poraste a kad cijena ostane ista unatoc manjoj nakladi onda to nije
nasa odluka, to se dogodilo samo po sebi. I takve stvari se doista uzimaju zdravo za gotovo. Mi smo posve svjesni ekonomske situacije u Hrvatskoj
i slicne situacije u cijeloj regiji. I savrseno razumijemo sve citatelje i kupce nasih izdanja u problemima s kojima se suocavaju. No ne znam razumiju li kupci nas?
Mi nismo izdavac iz neke druge regije ili drzave pa da se sve to ne odrazava i na nas.
U zadnjih 4-5 godina dozivjeli smo nekoliko puta poskupljenje proizvodnih troskova a sve zbog drugih poskupljenja; goriva, papira, pada standarda i cega sve ne.
Pa svejedno nismo za svako to poskupljenje i mi dizali cijene, iako smo imali sasvim opravdane razloge. S pocetkom 2013. uveden je i PDV na knjige.
No svi naslovi objavljeni do tada za kupce prakticno nisu imali PDV, jer mi nismo mijenjali cijene, pa je sav taj trosak isao na nas racun.
U pocetku smo rekli da necemo promijeniti cijene u prvih 6 mjeseci, no evo sve do danas to je nepromijenjeno.
Vec duze vrijeme imamo akcijske cijene u prva dva mjeseca od objave izdanja, a sve u cilju da nasim najvjernijim kupcima omogucimo nabavu izdanja
po doista posebnim uvjetima. I sami smo konzumenti mnogih proizvoda pa bas i ne nalazimo slicne primjere oko sebe.
Spomene li se sve to mozda cesto? Ili uopce? Mozda sam propustio mnoge takve postove?
Nije svaka knjiga ista, niti su svi troskovi isti kod identicnih knjiga. Puno je faktora koji utjecu na cjenu nekog izdanja, a na mnoge faktore mi ne mozemo utjecati.
Pa u svemu tome nastojimo pronaci najbolji moguci nacin za opstanak izdanja. Mi mozemo knjige raditi na ovaj nacin, ili ih ugasiti. A ne zelimo nista gasiti.
Neki su po forumima pisali kako se moze nesto objaviti ovako ili onako, razni izdavaci se pojavljivali s "cool" idejama, no nabrojite mi njihova izdanja
i recite mi gdje su danas te ideje i ta izdanja? I sutra ce opet netko misliti da zna vise, bolje... ima super ideju... mi mu iskreno zelimo puno uspjeha.
Ne trazim da nam se vjeruje u sve ovo napisno, ostavljam to svakome na volju. Ne trazim cak ni da nas se razumije u bilo kojem pogledu.
Ali trazim mrvicu postovanja prema nasem radu koji je itekako vidljiv u preko 600 objavljenih knjiga u proteklih deset godina.