Nostromo Zarkoff wrote:
Sve stoji, al morate uzet u obzit da masa ljudi nije trenutno pri parama, između poslova, imat će za koji misec, pola godine tek i onda pafff...sve rasprodano..a imam prije toga 60+ komada nekog junakau kolekciji. Prvi ja. Tija bi kupit izdanja koja nisam u zadnji godinu dana, Marty, Mr-No, Zagor, Riđobradi, neki DD...sve rasprodano.
Ukratko, fala Bogu, Vi sami određujete pravila, al mislim da svi sugeriramo da dodate +50 ili +100 komada na nakladu da bi malo simbolično snizili cijenu a virujem da bi se opet sve rasprodalo. Pa nije valjda problem šta je ostalo na stanju 5-6 komada Zagor broj 21 i 22, a izašli su prije 2 miseca?
Naravno da nije problem sto na stanju ima 5-6 komada Zagora koji su izasli prije 2 mjeseca.
Ali je problem sto na stanju ima preko 200 komada Zagora koji su objavljeni prije skoro 2 godine.
Problem je sto na na stanju ima Texa, MNOa, MM i drugih junaka do 150 primjeraka (nekih i vise) na skladistu a objavljeni su prije najmanje 3-4 godine...
To su izdanja koja smo tiskali u nakladama od 500 primjeraka. Pa ako necega ima jos 100-150 na stanju, znaci da ih je otislo 350-400 primjeraka.
Od tih 350-400 primjeraka nisu sve kupovali stripofili i kolekcionari. Dio ih je otisao gratis pod ugovorno obaveznim primjercima, dio su kupovale neke
manje knjizare koje su samo kupovale sporadicno, takvih danas ni nema. Dio je isao u knjiznice. Danas ide znatno, znatno manje...
Dakle nasa procjena naklada nije pala s nebesa niti je to nase "odredjivanje pravila", ta procjena je izvucena iz sasvim preciznih podataka i cinjenica.
Nismo li kod Mister Noa i Martina Mysterea smanjili naklade prvo na 350 primjeraka? Pa tih brojeva ima jos po tridesetak komada kod nas na skladistu,
plus jos najmanje dvadesetak po striparnicama i knjizarama. A objavili smo te knjige prije skoro dvije godine.
Ako je tako kako ti kazes, gdje su onda ti kolekcionari ili kupci koji to nisu mogli kupiti u prva dva mjeseca vec ce to kupiti za koji mjesec, pola godine?
I sto smo mi onda trebali nastaviti raditi u 350 primjeraka? Mislim, meni je jasno kako kupci i kolekcionari razmisljaju i potpuno ih razumijem.
Meni je takodjer jasno i kakva je financijska situacija u HR i regiji i da nije svaki put lako izdvojiti odredjen novac u odredjenom vremenu za nesto sto je hobby.
Sve razumijem i nikome nebi bilo draze od nama samima da se izdanja mogu raditi u 500 ili vise primjeraka i konstantno prodavati u duzim razdobljima.
No cinjenice i stvarno stanje su nesto drugo od nasih zelja i kao sto ja razumijem nase kupce tako bih zelio da i kupci razumiju nas. Barem malo.
Jer ako nekom kupcu ili kolekcionaru nije lako izdvojiti novac u 2-4 mjeseca od objave izdanja, kako se onda moze ocekivati od nas da nama bude lako
odvojiti novac za 50-100 komada za xy knjiga godisnje, skladistiti to i cekati da se mozda nekad pojavi netko tko ce kupiti bar poneki komad?