Dado R. wrote:
Znaci kad se nama govori da trebamo raditi dodatne primjerke jer smo mi nesposobni to sami prepoznati, nemamo smisla za posao niti poznajemo
zakon ponude i potraznje, to nije posprdno? Ali je posprdno kad ja predlozim tim ljudima koji sve to znaju bolje od nas da zarade na svojim idejama?
Trebaju samo platiti tisak i prava, dok cemo im pokloniti prijevod, lekturu, dizajn, upis, i svu ostalu pripremu. I sad je to posprdno!?
Ne mora se nitko udruziti, moze i pojedinac koji je uvjeren u svoju ideju tu ideju sprovesti u djelo.
Nakon sto se ignoriraju sva nasa pojasnjenja, svi argumenti, cinjenicni dokazi na prethodnim izdanjima sto nama preostaje nego da predlozimo da
to naprave oni koji to zele ali sa svojim novcem, od nas ce dobiti pomoc, to nije upitno. Ali mi ne zelimo trositi nas novac na njihova uvjerenja.
Sto je tu posprdno, neka mi netko pojasni?
Osim toga, zelio bih da mi pojasnis na koji nacin sam ja ili netko iz Libellusa popljuvao tebe ili nekog naseg kupca?
Mrzim kad me se ukalupira u nesto sto nema veze sa mnom, s nama, s Libellusom, pa mislim da nije problem da mi se to pojasni.
Samo ukratko ...
Da pojasnim - doživio sam navedeni prijedlog kao sprdnju jer mi ne izgleda realno, već ironično (pošto sebe ne doživljavam kao izdavača/nakladnika već kao konzumenta - kupca). Smajlići na kraju rečenica i ono o rušenju servera od silnih upita, te "extra osobne ponude" su mi samo potkrijepili ironično/sarkastični doživljaj.
Nisam fanatik koji će na aukciji dati enormne cifre za strip, niti su mi stripovi od životne važnosti, ali jesu sastavni dio životnog stila od malena i sa vremenom sam izgradio pristojnu kolekciju odabranih izdanja u kojoj LL ima važan udio.
Nisam ni čest gost strip foruma (generalno), te zaista ne znam što se zbiva iza kulisa (preprodaje i slične muljaže) niti znam koliki su troškovi tiskanja ... znam samo da nisam uspio niti jednim kanalom (strip knjižare, knjižare, sajmovi, aukcije - bilo u RH bilo u susjednim zemljama) doći do željenog primjerka, te sam stoga zaključio kako potražnja postoji...
Ja sam svjestan koliko toga je Libellus napravio za strip (vidim da se u izdanjima pazi na svaki detalj, da je prijevod vrhunski, vjerujem da se bolja izdanja ne mogu napraviti - ekskluzivne naslovnice plus "originalne" unutar izdanja, domaći kvalitetni popratni tekstovi itd.) i to ne dovodim u pitanje ... mene je samo zanimalo zašto je toliko teško doštampati n primjeraka za vjerne kupce, a nisam bio dobio konkretan odgovor osim da potražnja ne postoji.
Moj post je bio spontan i nisam imao namjeru ikoga vrijeđati, niti sam sklon dugim prepirkama i nadmudrivanjima - ovo sam također napisao iz razloga da pojasnim svoj prethodni post/stav.