Ufff mislim da ipak tiraž nije pravi..
Ja nisam rezervisao ovaj broj zato sto sam u poslednjih mesec i po dana potrošio 150e na stripove, što je za moj budžet podosta. Te su izašla dva Konana, te je Komiko imao akciju, pa pretplatu, pa sam platio jednu turu stripova osvojenu na aukcijama na
www.stripovi.com, pa drugu osvojenu na Limundu itd.. Plus imam i ženu i dete, a zanimaju me i druge stvari pored stripova itd. U svakom slučaju čuo sam na vreme za izlazak ovog stripa, ali sam u skladu sa finans.mogućnostima rekao sebi uzimam ga u paketu sa Mister Noom 68 krajem marta (ožujka). (U Darkwoodu je poželjno da ako rezervišeš strip dođeš po njega u roku od 15 dana max, tako da mi je glupo da molim ljude da mi čuvaju stripove duže a glupo mi je i da pozajmljujem pare od nekoga). Danas sam bio U Darkwoodu i saznao da je njihov kontigent planuo za 48 sati i da su PORUČILI OD VAS VIŠE PRIMERAKA NEGO ŠTO STE IM VI POSLALI!!! ( Znači oni znaju iskustveno koja će potražnja biti, ali vi nemate dovoljno odštampano). U "Alan Fordu" još gora situacija-oni su dobili samo onoliko primeraka koliko su imali porudžbina tako da su na sajt samo okačili sliku i napisali:"nema na stanju"...
Delim stripove na: 1) one koje ne uzimam, 2) one koje uzimam 100% i odmah i 3) one koje uzimam 100% ali kasnije. To kasnije može biti za 2,3,5 meseci itd. Vi ste sa ovim smanjenjem tiraža doveli kupce u situaciju da to bude ili odmah ili da strip traže preko aukcija kasnije kad budu imali para... Što ne može da se
poredi jer izostaje taj osećaj kad znaš da kupuješ strip koji je nečitan i još miriše na štampariju :-)
Treba odvojiti deo tiraža koji će da bude na lageru, pa da poneko pazari i koji mesec kasnije kad mu kapne kinta.. mislim da je to fer..
Inače što se svega ostalog tiče-svaka vam čast-stvarno ste fantastični!
Veliki pozdrav!
p.s.1 u Srbiji su ipak duplo manje plate nego u Hrvatskoj..
p.s.2 srećom imali su MNo 68