Po mom mišljenju relativna je stvar da li se Tex "slabije prodaje"....naime letimičnim pregledom stanja na skladištu uočljivo je da su brojevi od 30-40 večinom prodani u cca 400-tinjak primjeraka, neki malo manje, neki malo više.
Dok je situacija sa brojevima od 40-50, već nešto malo lošija i večina je prodana u cca 350-tak primjeraka.
Tada je još naklada bila 500 komada, ali otkad je naklada smanjena na 350, uglavnom ih na skladištu više nema, od broja 51-63 sve je stanje na nuli.
Znači ostajemo na zadnja tri broja od kojih je jedan izdan u listopadu (ostalo ih još 11), drugi u prosincu (još 57 kom), a zadnji prije 14 dana i ima ih još 67.
Dakle LL je smanjio tiraž Texa na razinu koju može rasprodati i to relativno "brzo"....
Kod kolor biblioteke situacija je maltene identična...otkad je tiraž 300 komada uglavnom su ili rasprodani ili pri isteku zaliha....
Isto tako je i sa kolor specijalima i Texonima...ili su prodati ili su pred istekom zaliha...
Ako uzmemo u obzir činjenicu da je Tex i krenuo sa 500 komada tiraže, smanjenje od 150 primjeraka je relativno "malo", pogotovo ako ga usporedimo sa npr Zagorom koji je krenuo sa 1200 pa pao na 400 nakon 20 brojeva.....Kad on doše do broja 66 vidjet ćemo kolike će biti tiraže....
Kaj se tiće i ostalih "junaka" sve je to "tu negdje"(cca 300 kom)..... poneka popularnija epizoda se razgrabi, kao što smo vidjeli u danu, neke u dva tri dana, ali sve je to relativno i mislim da nemoramo nužno previše polemizirati oko "šunda i kvalitete".
Po meni "brzina prodaje"uglavnom najviše odaje popularnost određene epizode, jer se tada ubace i "povremeni kupci", dok je ukupni broj prodanih primjeraka po broju, manje više "standardan" i sličan kod svih junačina redom ....
Možda jednom kad nastupe bolja financijska vremena poneki lik odskoči bitnije u odnosu na ostale, ali u trenutnoj situaciji mislim da je to manje-više nemoguće...