dudemeister wrote:Ako se tiraż od 300 odmah rasproda, to ne dovodi do toga da bi se više prodalo da je tiraz 350. Naime, možda bi se i manje prodalo. Hipoteza o trenutnoj situaciji:
250 jedinstvenih kupaca,
pet preprodavaca koji kupe po sedam, i
još petnaestoro u principu nezainteresovanih koji izmedju "sad" ili "nikad" biraju "sad", to je trista.
Medjutim, da je tiraž (valjda je 'naklada' i nama prirodnija reč, ali ajde) 350 onda je moguće da:
250 jedinstvenih kupaca i dalje kupe, (ukupno 250)
preprodavci kupuju u manjim količinama jer ne smatraju da će se jako brzo rasprodati, (20 umesto 35, sve ukupno 270)
neki od onih koji od od preprodavaca kupuju sada kupe od Libelusa, (sve ukupno 285)
ljudi koji su"sad ili nikad" ne kupe nikad, pošto elementa panike više nema jer tiraž opada sporije (0 - znači i dalje 285)
i još nešto malo ljudi koji bi inače izvisili uspeju da kupe od Libelusa (sve ukupno 295).
Ovo možda ne važi za brojeve neobjavljene na domaćim prerijama, u slučaju kojih ko zna kolika je potražnja.
Ajde da vidim samo da mi neko pobije rezon!
Nema sta, u pravu si savrseno. Libellusu vise odgovara da se sve proda, nego da stoje po skladistima...
Ali, sad ide period od jedno 17 brojeva dosad neobjavljenih kod nas, pored onih brljotina od preskakanja SD i Vaninija. Tako da za taj period mislim da bi sto posto prodali svih 350, ili i mozda cak 400. Posle toga SD je pratio redosled, od 7 pa sve do SA 83 ili koji bese vec...
Znaci, u narednih 25-30 izdanja bih ja podigao nakladu (tiraz) jer ce sigurno prodati do sad nevidjene epizode, ali ne znam koliko cesto stamparije dozvoljavaju da se to menja
Nego, imam jedno pitanje za poznavaoce Bonelija - Libellus je do sad pratio originalne izlaske, zasto sad ne ide italijanski 115 "I guerrieri venuti dal nulla" nego 116 "La citta' nel cielo" tj ovaj LL 72 Grad na nebu? Postoji i takodje 115bis....