UBOJICA IZ SJENE-TAJANSTVENA ŽENA
-NESTALO BLAGO
SCENARIJ
Alberto Ongaro
CRTEŽ
Roberto Diso
NASLOVNICA
Roberto Diso
ORIGINALNI BROJ
152,153,154,
MOJA OCJENA
PRIČA: 8
SCENARIJ: 8
CRTEŽ: 9
NASLOVNICA: 8
83%
Ovo je moj prvi komentar ikada na bilo koju priču Mister Noa,Jeerya Drakea,našega pilota.
PRIČAPriča započinje tako što našeg pilota od poroka odvlači poziv prijatelja u pomoć,inače prijatelja kojemu duguje život iz pustolovine na Papua Novoj Gvineji,još iz vremena gdje je Mister no bio u vojsci.
Ne treba ni pisati da naš pilot ostavlja sve i odlazi u daleki Surinam,gdje živi njegov prijatelji.
Mister no dolazi kod prijatelja koji mu priča kako je od uzornog vojnika postao kriminalac i kako mu treba pomoć u rasvjetljivanju slučaja ubojstava ljubavi njegovog života.
Nakon saslušanja pilot pristaje prokrijumčariti svog prijatelja u Brazil u kojem mu je zabranjen ulaz zbog pljačke koje je napravio, nakon odsluživanja zatvorske kazne.
Naš pilot po dolasku u Bahiu pokušava raspetljati vrlo zapetljano klupko slučaja smrti prelijepe Bogove djevojke, tu nailazimo na mnoštvo nevjerojatnih obrata i preokreta kao i na mnoštvo likova kao što su odvjetnik Boga,prijatelja Mister noa, odvjetnikovu ženu, milijardera Grka Aristides, Mister novu poznanicu...i taj dio priče se provlači kroz gotovo 90% stripa, zbog toga,dalje će te morati sami raspetljati to klupko, naravno tako što će te pročitati priču.
SCENARIJIma pamtljivih scena, iako scene i nisu mogle biti nešto posebno uzevši u obzir da se mjesto radnje odvija većinom u predgrađu ili gradu i to u zatvorenim prostorijama.
Izdvojio bih scene sa ženama koje svakom muškarcu mogu zavrtjeti glavom, takvih scena ima jako puno,tj. lijepih žena.Upečatljiva je i scena milijardera Grka, grotesknog izgleda, kako se žali na svoji život u kojemu je okružen svim ljudskim zadovoljstvima ali nitko ga ne voli zbog njega već zbog novca koji posjeduje, snažan dokaz kako kaže Merlin " nije sreća puna vreća...".
Mister no pokazuje veliko srce i isto tako veliki mozak u problemu rješavanja opasnih psa čuvara u dvorištu vile u koju je trebao "pronjuškati", umjesto da ih ubije ili otruje on to rješava tako što u obližnjoj trgovini životinjama, unajmljuje ženku koja se tjera i spušta je preko zida na taj način odvlači pozornost psa čuvara.
CRTEŽDiso je odradio dobar posao, iako imam malu zamjerku što dosta pozadine ostavlja prazno, međutim, crta Mister noa na način da ga jedino tako mogu zamisliti,kako ga je on nacrtao, tu je zaista genijalan.Budimo pošteni i recimo kako i nije imao baš prostora razviti crtež zbog, kako sam prije već napisao, radnje u kojoj se priča odvija.Vrlo dobro crta žene i njihova lica.
NASLOVNICEPrva naslovnica s likom koji se penje uza zid odlična, druge dvije slabije,otkrivaju neke manje ne toliko važne detalje iz priče tomu u biti i služe naslovnice, naravno uz to da privlače svojim izgledom.
ZAKLJUČAKOngaro,naravno uz Disa nam je pružio jednu tragičnu mafijaško-ljubavnu priču s par baš snažnih poruka.
Priča nam pokazuje kako se ne treba mijenjati zbog nikoga i ni zbog čega.Kako treba biti vrlo oprezan i s nogama na zemlji kad su u pitanju životne stvari koje ti mogu zavrtjeti glavom i zbog kojih možeš izgubiti kontrolu nad svojim životom, poput novca,sreće,žena... upravo zbog zadnjeg razloga Drakeov prijatelj je izgubio glavu, vrlo lako izgubiš vrijeme pa čak i život zbog nekoga ili nečega što se pokazalo da nije vrijedno tvojeg pogleda,kamoli nečega više,izgubiš sebe u neznanju, na kraju,kako sam napisao potrošiš vrijeme,novac,zdravlje a umreš a da ni ne znaš zašto i kako stoje stvari.
Također, Ongaro nam još jednom šalje poruku kroz milijardera Aristidesa kako bi novac trebao biti samo potreba a ne mjerilo uspjeha i još gore ljudskosti.
Dobra priča s mnoštvo zaokreta koja traži od čitaoca da bude strpljiv zbog dužine Drakeove istrage, ja sam otkrio gotovo najbitniji dio priče vrlo rano, posumnjao sam i što sam dalje čitao to je sumnja bila veća.
ZANIMLJIVOSTI-Spominju se vrlo zanimljive i egzotične zemlje:
a) Papua Nova Gvineja- spominje se u kontekstu zadatka Mister noa u doba dok je bio vojnik. Tijekom 2. Svjetskog rata Japanci zaposjedaju sjeverni dio otoka.PNG je država u Oceaniji, zauzima istočnu polovicu otoka Nova Gvineja,država je članica Commonwealtha i time pod vodstvom Britanije.Iako su službeni jezici engleski, tok pisin i hiri motu, govori se preko 700 različitih jezika.
b)Surinam-bivša Nizozemska Gvajana, zemlja na sjeveru Južne Amerike.
c) Timor-otok na južnom kraju Indonezijskog otočja na kojemu se nalaze dvije zemlje, Istočni Timor i Indonezija.
-Spominje se Jazz Pijanist Erroll Garner,kojeg Mister no obožava.
Priča vrvi lijepim ženama
Veliko scre i velika Inteligencija Jeerya
Zanimljiv razgovor dva prijatelja
Svjedočio sam i sudjelovao u tami koju ne možete zamisliti i zato nemam straha da hranim strah!