Prije samo godinu dana Hajduk se našao u sličnoj situaciji kao danas. Tadašnji predsjednik Joško Svaguša sazvao je izvanrednu tiskovnu konferenciju i sasuo drvlje i kamenje po Markoviću, Mamiću, HNS-u, sucima i cijelom zagrebačkom lobiju koji radi na sustavnom uništenju Hajduka. Kap koja je tada prelila čašu bila je registracija Hajdukovog mladog igrača Marka Grčića za Dinamo. Bio je to mnogo jači napad na Mamića i HNS nego ovaj sadašnji koji dolazi od predsjednika Hrvoja Maleša. Ipak, Željko Kerum tada nije ni pomislio kritizirati svog prijatelja Svagušu zbog razdora između sjevera i juga. Nije bilo pozivanja da se "stane na balun", štoviše, Kerum je dao punu podršku Svaguši.- U pravu su oni ljudi koji su reagirali protiv takvog držanja Hrvatskog nogometnog saveza - govorio je tada Kerum.
Nepunih godinu dana kasnije, nakon zajedničkog dodvoravanja prilikom gostovanja u Dnevniku HTV-a, splitski gradonačelnik iznosi potpuno drugačije mišljenje. Svim medijima šalje priopćenje putem kojeg je ukorio predsjednika Hrvoja Maleša zbog njegovih posljednjih izjava. Gradonačelnik Splita često zna mijenjati svoje mišljenje, pa ćemo vas zbog toga podsjetiti na neke izjave tadašnjeg Hajdukovog predsjednika Joška Svaguše, koje je amenovao sam Kerum bez čijeg se znanja ništa na Poljudu nije smjelo dogoditi:
- To je Markovićeva privatna organizacija. Samo sluša što mu govori Zdravko Mamić. Igrača su registrirali mimo svih propisa, dolaze ovdje i vrbuju našu djecu, a imaju četrnaest stranaca. Njima je jedini cilj nas oslabiti. S Vlatkom sam imao nekoliko sastanaka, ne mogu vjerovati da čovjek ima 75 godina, nešto kaže, gleda te u oči, i onda poriče. Kakva je to moralna vertikala, on je zaboravio da je predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, govorio je Svaguša, pa nastavio još žešće:
- Ako je zaboravio što je riječ Hrvatska, onda neka bude predsjednik Zagrebačkog saveza. Ovo je nered koji HNS sustavno brani svojim spletkama. Rade pritisak na izbornika, pa zar je Mamiću malo koliko je prodao igrača preko reprezentacije. Ma, sve rade da nas unište na stoti rođendan, Dinamo je izmislio i svoj stoti rođendan. Prepali su se jakog Hajduka i zato sve ovo rade.
- U prosincu je Skupština HNS-a, u ovakvom sazivu Saveza najbolje je da ljudi iz Dalmacije, ako imaju morala, da daju ostavke na sva tijela u HNS-u. Vlatko Marković je eksponent politike koja misli da ima pravo privatizirati hrvatski nogomet, i to zajedno sa Zdravkom Mamićem. Pa, što oni misle da ćemo mi ovdje cijeli život trpjeti da nam kradu titule i prvenstva, a da mi šutimo, budemo ljudi bez imena i prezimena. Dok je ova ekipa gore, prekidamo sve odnose s HNS-om. Pa, to su ljudi od 75 godina, a u mirovinu se ide sa 65. Dokad misle raditi, do 90 godina. Od svoje druge godine čitam o njima, a imam 38 godina. Kad osvojimo prvenstvo, ne treba nam pehar iz njihovih ruku, neka ga ostave u Zagrebu. Tražimo ostavke od Markovića, Srebrića i ostalih, a na idućoj Skupštini ćemo imati svog kandidata za predsjednika.
- A možda postoji mogućnost da osnujemo još jedan savez, ali da bude hrvatski, a ne zagrebački. Dakle, naši koraci su odstupanje iz HNS-a, da svi članovi iz Dalmacije odstupe i neka oni gore rade sami, tražit ćemo ostavke Markovića i Srebrića. Prekidamo sve odnose s HNS-om - rekao je Svaguša.
- Ne treba nam reprezentacija u Splitu dok Savez vode ovi ljudi. S ovim vodstvom ne prihvaćamo utakmice u Splitu, imamo mi europske utakmice. Kad gore dođu pošteni i čestiti ljudi, onda su Hajduk i Split otvoreni za reprezentaciju. Srebriću sam rekao da nastave igrati u Zagrebu, tamo gdje su bili i dosad. Znate kako oni odlučuju o utakmici. Pitam Markovića zašto nema utakmica u Splitu, a on kaže da odlučuje stožer reprezentacije. Kad pitam stožer, oni kažu odlučuje Marković. Kad pitam Markovića zašto nema Hajdukovih predstavnika u HNS-u, on kaže dogovori se s Grgićem. Grgić kaže dogovori se s Vlatkom. Meni se čini da su se oni sve dogovorili - bio je siguran tadašnji predsjednik Hajduka.