Spock wrote:Keziah wrote:Hmm, netipičan komentar za tebe, barem ovo što te malo znam
Baš da vidim kakva će meni biti priča.
Kako misliš netipičan?
Ma mene Demon ludila šokira nakon svakog novog čitanja. Prvo razmišljam o nelogičnostima, pa pomislim šta bih mislio o priči. Onda mi danima ne izlazi iz glave i što više razmišljam sve mi je fascinantniji taj Sclavijev suludi spoj najluđih krajnosti. To samo Sclavi može napisati! Ogolio je Zagora do srži, uništio ga, uništio Darkwood i sve za što se Zagor borio, ubio ga, natjerao ga na samoubojstvo i na kraju ga ukrsnuo kao Feniksa iz pepela i uzdigao iznad svega
Da, vrhunski opis kako je napravio epizodu. :) A i činjenica kako je spojio znanstvenu fantastiku (pararelne svijetove, uništenje univerzuma) i indijansku magiju. Grubo rečeno, Zagor je ionako više manje na primitivnoj razini kada je riječ o tehnologiji i znanju. Ne bi niti znao da postoje svemiri dok se nisu prvi put pojavili Akronijanci. I njegove reakcije na tehnologiju koju je Helingen stvorio ili Veribad. On se uvijek šokirao takvim stvarima koje su nama potpuno normalne. Ali za njega je to praktički više horor nego Cthulthu, Atlantida ili oni paralelni svjetova s fantastičnim bićima.
Kako mu i sam Hellingen kaže, on je samo obični čovjek iz šume koji niti ne shvaća pojam univerzuma, paralelnih svjetova. Sclavi je prikazao tu razliku između Zagora i Hellingena. Hellingenu niti danas ne može shvatiti kako je obični divljak koji ostaje šokiran na svaku naprednu tehnologiju svaki put uspio uništiti, a Zagor ne može shvatiti njegov um kojemu je tehnologija potpuno normalna stvar, samo ju je okrenuo za zlo i za osvajanje svijeta iz osobnih interesa.
Inače da, prvi put kada sam čitao kao klinac, bila mi je prečudna epizoda što je normalno s obzirom da nikad nisam gledao znanstvenofantastične filmove. Alien, osmi putnik i predator su u ono vrijeme bili horori jer nisu bili toliko poznati. Nezamislivo u ono vrijeme dok smo danas zasićeni SF tematikom, alienima i predatorima. A s godinama iskustva i čitanja od kule tmine do običnih članaka o teorijama pararelnih svemira i DC serije kao Flash, sada je to posve normalno. I s time se sve više razumije ta genijalnost u tim epizodama.
A i baš ta rečenica kojom si opisao cijelu poantu stripa, kako ostati ravnodušan na to? Sclavi je praktički šokirao čitatelje Zagora.
Kroz život nećemo proći živi i neoštećeni. Kako onda shvatiti život ozbiljno?