cladis wrote:I pored toga što mi je Zagor broj jedan , te prve priče koje su u vašim prvim knjigama su kao i tex-ove iz ranih dana .sa jako lošim pričama, mnoštvo teksta i lošim crtežom ,stoga vjerujem da je tu odgovor na pitanje zašto su te knjige još u prodaji.
Premda su prve Zagorove priče takve kakve jesu, ipak je tu riječ o prvim brojevima koji su uvijek svima zanimljivi tako da to nije razlog zašto se nije uspjela održati naklada od 1200, 800 ili 500 primjeraka.
Osnovni razlog zašto se to dogodilo je činjenica da su dva druga izdavača u regiji dotad već bila objavila svoje HC knjige (jedan izdavač manje, drugi puno više brojeva) te je dosta stripofila odlučilo preskočiti naše izdanje ne želeći duplirati takvu kolekciju Zagora zato što:
a) su htjeli uštedjeti novac
b) su preferirali njihovo c/b izdanje u odnosu na naše koje je bilo u boji
c) su smatrali su da će ti izdavači objaviti cjelokupni Zagorov opus u HC-u brže od nas
d) im je naše izdanje bilo preskupo
e) nas vole k'o mater ludu 'ćer
f) whatever
Takve procjene dovele su do toga da se naša početna naklada od 1200 primjeraka relativno brzo (za nešto više od dvije godine) srušila na 400 primjeraka te se otad pa dosad više-manje stabilno zadržala na tim razinama. Paradoksalno, nakon 6-7 godina našeg izdavanja Zagora dogodilo se povećanje potražnje za njime (sudeći po broju dodatnih narudžbi koje smo tada bili počeli dobivati), a osnovni razlog za to (po podacima iz tih istih mailova) bilo je nezadovoljstvo stripofila ritmom objavljivanja izdanja drugih dviju izdavačkih kuća. Oni koji su se prebacili na vrijeme, među prvima, relativno jednostavno su kompletirali našu kolekciju, dok su oni sporiji došli u probleme jer su određeni brojevi sa svakim novim danom postajali sve teži za nabaviti (a isto se događa i svim novim kupcima koji bi sada/odmah/u jednom danu htjeli kompletirati našega Zagora).
Premda bi se čitajući postove na forumima dalo zaključiti da bi se Zagora moglo prodati u puno više od 400 primjeraka kolika je naša naklada, stvarnost je - nažalost - dosta drukčija, te je realno za očekivati da će tiraža našega Zagora u mjesecima/godinama koji/e slijede još pasti, baš kao što će zasigurno pasti i naklade svih ostalih dugotrajnih serijala koje mi objavljujemo jer je naprosto riječ o - dugim serijalima (iako, jasno, neki od tih serijala imaju snažnije, a neki slabije “noge”).
Naravno, bilo bi mi drago da griješim u ovoj svojoj procjeni, ali unatoč činjenici što se paralelno s odustajanjem nekih starih kupaca stalno pojavljuju neki novi, konstantan pad prodaje (koliko god spor ili brz bio) naprosto je neumoljiv jer broj ljudi koji svoju podršku iskazuju kupovinom izdanja neusporedivo je manji od broja kolekcionara postova na raznoraznim forumima. Jasno, takav pad naklade vuče za sobom i ono najnepopularnije - poskupljenje - a naravno da će se nakon toga svi ponovno obrušiti na nas, premda mi ne određujemo trend (u ovom slučaju pad prodaje) nego samo reagiramo na ono što se događa.
Ono što je dobro za sve vjerne kupce naših izdanja je činjenica - nije naodmet ponoviti još jednom - da ćemo mi sve serijale koje smo započeli i privesti kraju... I to možemo jamčiti. Nažalost, mi ne možemo utjecati na to kolika će biti naklada završnih knjiga Zagorova serijala (ili Texova, Mister Noova, Martinova, Nathanova itd.) te koliko će one posljedično koštati, ali da ćemo ih definitivno objaviti - to nije upitno.
Kad sam se već ovako raspisao, iskoristit ću ovaj post i kako bih se od srca zahvalio - i u svoje ime i u ime drugoga Dade - svim stripofilima koji svoj teško zarađeni/ušteđeni novac troše na naša izdanja. Upravo ta vaša podrška motivira nas na predan rad i daje nam snagu da iz dana u dan guramo dalje, pa čak i onda kad zbilja nije lako i kad bismo najradije dignuli ruke od svega. Nadam se da ćemo završne knjige svakog od prije spomenutih serijala (a i svih ostalih koje nisam spomenuo) dočekati zajedno u što većem broju (čitaj: s većom nakladom), ali ako nas i ne bude puno ipak će biti riječ o pravoj, dragoj ekipici.
I ne brinite, za razliku od nekih drugih, mi nećemo ni kukati, ni jaukati niti moljakati... Znate da to nije naš stil.