Pozdrav ljubitelji stripa.
U startu, da jasno i nedvosmisleno kažem svoj stav.
Apsolutno sam i uvijek za pireteriju a protiv sam i uvijek da se na pirateriji zarađuje, pogotovo pod lažnim predstavljanjem kao original, kao što je ovdje slučaj. To je baš krađa.
E sada, razrada mog stava.
U kojim slučajevima je prodaja ovakvih tiskanih izdanja u redu, po mom stavu.? Definitivno u slučajevima kada original nije dostupan, što je kod Vas na žalost pravilo a ne iznimka, ali isključivo pod uvjetom da se navede da nije original nego kopija, što je ključno...pa tko želi tiskano izdanje, jer eto voli pod rukom imati štivo više nego u elektroničkom obliku, ovo mu to omogućuje.
Sigurno je to ilegalno ali kako kaže moto, "sharing is caring" (ovo vrijedi za elektroničke oblike, odnosno skenove)
a vrlo vrlo bitna stavka je da su original izdanja NEDOSTUPNA.
Neću ulaziti u moralnost i legalnost "šeranja" bilo čega ali definitivno to podržavam. Evo primjer: U poslu kojim se bavim vrlo često su mi potrebni znanstveni članci koji su jako skupi a ova kolegica je omogućila čitanje svima, a ne samo bogatim sveučilištima:
sci hubDa se vratim na strip.
Polazim od sebe i od nekoliko prijatelja koji bi sigurno kupovali npr. Zagor Vašu bibilioteku da je dostupna. Za njih ne mogu garantirati ali mogu za sebe...međutim ona je nedostupna...ili povremeno dostupna na aukcijama po bezobraznim i nerealnim cijenama. Tako i vi, indirektno potičete pirateriju jer su izdanja "eksluzivitet" i nedostupna.
Za sebe mogu garantirati da bi pratio od početka i Mister No te Martin Mystere, ma praktički cijelog Bonellija. Kad kažem pratio to znači SIGURNO kupio sva izdanja ali kroz određeni vremenski period...naravno, nemoguća misija. Mislim da ima i drugih koji razmišljaju kao ja, trebalo bi nekako ispitati tržište.
Siguran sam da bi i vi htjeli da se prodaje više i imati na lageru stripove ali eto, što je tu je. Skup tisak i svi ispaštaju a najviše me iritira kad vidim aukciju "glanc"...ma koji klinac kupuješ strip kad ga ni pročitao nisi. Samo da bi na njemu zaradio kad postane službeno nedostupan. To je meni gore od bilo koje piraterije.