Vigabu wrote:Pročitao sam osim Trule opatije (br.22) i brojeve ranije, kao i broj 23 kako bih obnovio sjećanja na trilogiju s Trokutom.
Pitanje za cijenjene libellusovce: Zašto ste br.23 Tora Torapa izdali još prije 11 godina - 2009.? Sada kada smo kompletirali prvih 23, stvarno me zanima zašto ste onda izdali taj broj 23 i čak 11 godina popunjavali rupu?
Duga prica... ali moze se prepricati ukratko s najbitnijim dijelovima.
Prvi nas projekat iz FB stripova trebao je biti Gaston. Imali smo potpisani ugovor. Ugovor je bio na prva 4 broja za pocetak, bili smo "mladi", iskreni ali neiskusni i razgovarali smo o tome
u drustvu ljudi koje smo smatrali prijateljima. Dok smo bili u fazi pripreme i prije nego smo objavili prvi broj tadasnji vlasnik prava (Dupuis) nas je preko svog predstavnika kontaktirao da je navodno
doslo do greske pa su prava prodali drugoj izdavackoj kuci iz HR (Zagrebacka naklada) ali od broja 5 pa do kraja. Kao to je bilo prije dogovoreno bla bla. Naravno prica ne pije vodu.
Kao prvo imali smo uvid u taj novi ugovor i jasno je bilo iz datuma da je puno kasnije dogovoren nego nas ugovor a drugo kao slucajno greska eto taj ugovor bas od broja 5 a mi imamo prava na 1-4!?
Kad uz to doznate da je Zagrebacka naklada povezana s ljudima koji su bili u nasem spomenutom krugu i da su pravdanja bila tipa ma to su oni preko neke austrijske firme kupili prava... sve jasno.
Bilo kako bilo, dobili smo ulitimatum od vlasnika prava da mozemo objaviti ta prva 4 broja i nikad vise s njima necemo moci suradjivati ili da prepustimo i ta 4 broja Zagrebackoj nakladi,
a zauzvrat dobijamo mogucnost novog projekta i pravo prvokupa na tri serijala po svom odabiru. S obzirom da nismo mogli raditi vise od 4 knjige Gastona odlucili smo da je bolje da to netko objavi
kako treba i da objavi sve, nadajuci se da ce to doista tako i biti. I tu onda dolazimo do Spiroua. Odabrali smo Spiroua kao novi projekt a kao projekte s pravom prvokupa odabrali smo
Plave Bluze, Largo Winch te Buddy Longway. No oni su nam predlozili ili bolje receno uvjetovali i prve brojeve Spiroua koje mozemo ili trebamo objaviti pa tako nismo imali puno izbora.
Prvu knjigu (2. broj) tiskali smo u 1000 primjeraka ali kako to nije bas islo, smanjili smo nakladu. Oni su ocekivali da moze bolje s novijim brojevima i dali nam da objavimo broj 23.
I tako je ispalo da smo nekoliko godina Spiroua objavljivali preskacuci redosljed ali ne bas svojom voljom. A kad smo zeljeli raditi obecane projekte s pravom prvokupa; Plave Bluze, Largo Winch
te Buddy Longway rekli su nam da je dosao drugi izdavac iz HR kod njih u Paris i kupio puno prava na razne junake i izmedjuostalog i na te koji su nama obecani i potpisani u ugovoru.
I ujeo vuk magare...
Dok se situacija nije promijenila i poslozila, Libellus postao ozbiljan izdavac a u medjuvremenu se i vlasnici prava promijenili. Pa smo eto uhvatili kronologiju.
Inace, vjerujem da vecina ljudi zna da je Ken Parker bio prvi Libellusov projekt... Medjutim manje ljudi zna da je to zapravo trebao biti Alan Ford za koji smo imali predugovor.
Ali dok se cekalo sluzbeno otvaranje firme zbog problema s imenom i taj projekat nam je preotet jer smo bili... kako ono rekoh; mladi, iskreni ali neiskusni...
Mislim da oko Libellusa ima dovoljno materijala da se napise dobra knjiga sa siguran sam jako zanimljivom pricom.
Obecao bih vam i strip koji bi Renky crtao ali cekamo da zavrsi onaj projekt koji je zapoceo prije 40 godina i spektakularno najavio da je pri kraju, prije nekih 4-5 godina u Mostaru.