Edi B wrote:Pozdrav,
Imam jedno pitanje koje je možda već prije postavljeno, mada ja ga nisam našao, pa cu pitat.
Naime, sve knjige koje sam u zadnjih 2-3 mjeseca od vas narucio su stigle u vrhunskom stanju, i tu bih stavio naglasak na stranice/listove, koji su ravni kao da su jučer izašli iz tiskare, iako ih je dosta staro i po 10 i više godina.
A danas, nakon svega mjesec-dva od kako su na mojim policama, velika vecina tih knjiga ima valovite stranice.
Mene sad zanima, kako uspijevate sve te godine knjige ocuvati u besprijekornom stanju? Zašto vama listovi ostaju ravni, a meni se krive i postaju valoviti?
Imate li nekakve posebne uvjete i tehniku cuvanja?
Bio bi jako zahvalan ako bi mogli dati neki savjet, makar neka vaša iskustva.
Hvala i lp
Mislim da se to dogadja mnogima i da se to vrati u normalu kroz neko vrijeme, barem je tako s mojim primjercima doma.
Naime papir upija vlagu iz zraka koje je normalno vise u zimskom periodu i onda znaju knjige postati valovite ali cim se vlaga smanji i papir bi se trebao vratiti u normalu.
To ne znaci da netko ima previse vlage doma ali dovoljno je i manje povecanje ako je papir izlozen zraku da dodje do valovitosti.
Nesto se slicno moze dogoditi i recimo u procesu tiska, ako je kod nekog izdanja pri tisku koristeno malo vise boje nego je bilo nuzno pa papiru duze treba da se osusi.
Kod nas u skladistu je svakako drukcija temperatura nego sto je obicno doma a i izdanja se cuvaju u papirnim kutijama koje i same apsorbiraju dio vlage koji se onda ne prenese na knjige.
Iako se u danima kad je vlaznost izuzetno velika i to moze desiti.
Ako su izdanja na policama i cesto se to dogadja jedino sto bih mogao predloziti je da se stavi ona posebna sol (mislim da ima to drugi naziv ali se trenutno ne mogu sjetiti)
negdje pored knjiga sa strane, ne treba toga puno i bit ce manje vlage. To su one sitne, male vrecice koje dobijete skoro kod svakog uredjaja kad ga kupite, pa cak i kod putnih kofera i slicno.
A mislim da se moze nabaviti i ovako... I to moze pomoci. Ali i bez toga vjerujem da to nije nista sto se s dolaskom toplijih, suhih dana nece samo promijeniti.