Makra wrote:Zašto iz godine u godinu smanjujete nakladu tiskanja vaših luksuznih izdanja i time samo povećavate cijenu? ne shvatam takvu politiku izdavaštva?! Samo da napomenem ja izuzetno cijenim vaš izdavački rad, vi ste jedini izdavači Martina I Nathana na našem prostoru na čemu sam vam vrlo zahvalan i vaša luksuzna izdanja su najbolja u ex-yu no čemu takva politika kojom si samo uništavate posao, pored izdavača kao što je Fibra koja nudi kvalitetu za znatno razumniju cijenu i koja uveliko uzima posao svim izdavačima u ex-yu. I još da kažem, ja ne znam ništa o izdavanju i nisam kompetentna osoba da pričam o tome, no zaista vi ste najskuplji izdavač u ex-yu.
Oprosti na malo grubljem dočeku, momci ne misle ništa loše, naprotiv, samo se ista pitanja vrte u krug svako malo. Novi si, barem kod nas na forumu, pa mi nije problem ukratko pojasniti,
iako se većina odgovora već nalazi u odgovorima ostalih forumaša. Možda se dio odgovora na tvoja pitanja nalazi upravo u tvojoj rečenici "ja ne znam ništa o izdavanju".
Naklada (tiraž) u najvećem dijelu određuje cijenu. Ali tiraž u suštini ne određujemo mi kao izdavač već vi kolekcionari odnosno kupci tih izdanja. Mi samo korigiramo naklade kako bi neko izdanje
moglo opstati, a potražnja određuje koliko će ta korekcija biti. Sve je zapravo zakon ponude i potražnje, uvijek bilo i uvijek će biti. I sam navodiš da smo jedini izdavači Martina i Nathana.
I ne samo njih. Da je potražnja veća vjerojatno bi i naše naklade bile veće a vjerojatno bi bilo i drugih izdavača kojima bi ta izdanja bila interesantna.
Evo uzmi samo primjer Martina Mystera i pogledaj brojna izdanja koja su bila u nakladi od 500 primjeraka i objavljena su prije desetak godina a koliko ih ima. Nekih više od 100 primjeraka.
A dobar dio tih koji su se prodali išli su sad već godinama na akcijama i na popustima od 50%, pa i dalje nisu rasprodani ni nakon 10 godina. Pa ta izdanja su na popustu s cijenom od 45 kuna
i slično, to je skoro cijena kiosk izdanja. Pa imaš izdanja koja imaju po 3 epizode unutra i koštaju 62,5 kuna na popustu.
Pa to je po 20 kn jedna epizoda koliko košta kiosk izdanje. I još ih ima puno u prodaji. Dalje da ne nabrajam...
Nezahvalno je spominjati druge izdavače, niti volim govoriti o drugima stvarno, svaki izdavač ima svoj način rada i razloge zašto je nešto drukčije, pa se to često ne može uspoređivati.
No kad već spominješ Fibru već su i drugi napisali da Fibra ima veliku podršku kroz razne otkupe i subvencije pa je puno lakše raditi veće naklade kad poprilično sigurno znaš da će ti dobar dio
naslova biti otkupljen u velikim količinama i po punim cijenama. I tu je riječ o ogromnim novcima. S druge strane Fibra ima i drukčiji koncept izdanja, nemaju jako dugačke serijale s gomilom
spinoff izdanja poput brojnih naših junaka. Pa vjerujem da je tako kolekcionarima lakše pratiti kad se nešto kompletno može objaviti u jednoj ili samo par knjiga.
Koliko je meni poznato Fibra je obajvila jedino Kena Parkera od nekih dužih serijala a i Ken Parker je objavljen skoro pola kroz Libellus.
Drugi serijal koji bi bio nešto duži trebao je biti Rat-Man i koliko je meni poznato ugašen je, nakon nekoliko brojeva nije izašao ni jedan novi naslov barem 7-8 godina.
Ja bih kao kolekcionar i ljubitelj tog izdanja platio cijenu koja je potrebna samo da to izdanje ide. Ali ga nažalost nema. Ako imam izbor da nečega nema ili da nečega ima ali po većim cijenama
pa sigurno ću odabrati ovo drugo. Jer ako mi ne paše cijena odustat ću, to za mene znači kao da je ugašeno ali barem za one koji to mogu pratiti još uvijek postoji.
Fibra je odličan izdavač, Marka izuzetno cijenim i izbacio je pregršt odličnih naslova što je sjajno za našu strip scenu i drago mi je da Fibra postoji.
Samo želim reći da nije baš uvijek jednostavno porediti izdavače niti se to može porediti na način kako si ti naveo.
Koliko drugih izdavača osim Libellusa poznajete koji radi dugačke serijale s gomilom popratnih izdanja, izbacuje više od 90 knjiga godišnje i nisu ugasili ni jedno svoje izdanje?