Striposlav wrote:Moje mišljenje da smanjenje naklade i povečanje cijene začarani krug koji rezultira još manjim brojem kupaca i još većom cijenom,i jedna stvar pokreće drugu,i to se i događa već neko vrijeme.To me sjetilo na onu priču o tužnom debelom čovjeku,bio je tužan jer je bio debel,pa je jeo je bio tužan,i bio sve tužniji i sve deblji i na kraju je od toga i umro.Eto ja sam npr.prije kupovao puno više vaših izdanja no od nekih sam edicija morao trajno odustati jer si zbog cijene i relativno brze nedostupnosti(naklada),jednostavno to više ne mogu priuštiti.Nekad sam npr.kupovao Mr.No ali nakon što sam zakasnio sa nekim rasprodanim brojevima i više ih nisam mogao nabaviti po normalnoj cijeni ,ono što sam učinio jest da sam sve raprodao i trajno odustao od tog junaka,dakle tu ste npr. izgubili jednog stalnog kupca,a vjerujem da je takvih ko ja bilo još.S time da sam odustao i od još nekih junaka jer mi njihove nove cijene u startu više nisu bile prihvatljive,a prije sam si to mogao bez problema priuštiti.A pratio sam na početku skoro sve osim Texa,a sada svega dva-tri junaka i to jedva,samo opet ponavljam jedno pokreće drugo,pretpostavljam da takva situacija ne može trajati u nedogled.Meni je stavrno žao zbog toga jer vi ste odličan izdavač,vaša izdanja su kvalitetna,i stvarno volim vaša izdanja,i naravno želim vam u poslovanju sve najbolje.
Kao što rekoh već maloprije - potpuno legitimno. Ali opet, s druge strane, da ne pazimo na svaki primjerak koji tiskamo već bismo propali i stavili ključ u bravu prije 6-7 godina, a to bi bila najgora opcija za sve one kupce koji nas podržavaju odvajanjem svojih teško zarađenih kuna za naše knjige.
Slažem se, riječ je o začaranom krugu, ali ovdje ipak nije do nas. Naše naklade su na početku bile dosta veće, a cijene prilično niže, no - ne zaboravite - ni tada ljudi nisu bili zadovoljni.
Evo, uzmimo primjerice Nathana Nevera kad smo već na topicu posvećenom njegovom izdanju.
Koliko u prosjeku izdajemo godišnje knjiga redovne serija Nathana Nevera? Cca. 5, je li tako? E sad, ako usporedimo cijene otprije 10 godina (2009.-2012.) i one s početka ove godine (mislim na promotivne, koje vrijede prva dva mjeseca), razlika po knjizi je:
156 kn - 125 kn = 31 kn
Ako uzmemo prosjek od 5 knjiga godišnje, to je ukupno povećanje rashoda od 155 kn na razini godine, a mi ovdje govorimo o vremenskom rasponu usporedbe od više od 10 godina.
Naravno, sad malo usporedite cijene svega ostalog iz te npr. 2009. s onima današnjima pa ćete vidjeti “deremo” li mi vas, ili se naprosto prilagođavamo situaciji gdje su sve ostale cijene otišle gore, gdje svi nama naplaćuju više, a posljedično se uz sve to događa i kolateralno smanjenje naklade.
Ukratko: nije se rodio tko je svijetu ugodio... I to je jedina istina.
Primjerice, mi smo prvih 6 Zagorovih knjiga tiskali u 1200 primjeraka i prve 4 su se mogle kupiti u kompletu za 400 kn (tj. 100 kuna po komadu) - i što se dogodilo? I to je bilo puno... A kao posljedica svega došli smo na trenutačnu nakladu od 400 komada.
I u konačnici da se vratimo na onaj izračun za Nathana... U situaciji kad ljudi bez problema spiskaju xy sredstava godišnje na poroke poput npr. cigareta, ovdje problem postaje dodatnih 150 kn na razini godine za praćenje redovne serije Nathana Nevera (ovdje ne mislim ni na koga osobno, već generalno, da ne bude zabune)... Okej, ako je to problem onda se stripovi ne trebaju ni kupovati, ali molim vas, nemojte isključivo na nas prebacivati teret odgovornosti smanjenja naklada i povećanja cijena jer takav rasplet nije bila naša želja, nego smo naprosto bili prisiljeni na to.