@boro1 (ili bilo tko drugi) bez uvrede, no zašto radite kalkulacije kad (po svemu napisanome) vidim da zbilja ne znate ništa o izdavaštu, tiskanju, licencama...??
Pišete neke računice na osnovu svojih pretpostavki koje su promašene, krive, a zauzimate stav kao da je to sve točno onako kako ste napisali.
Pa onda zbog tih pretpostavki i matematika ispada strani pojam. Jednostavnom računicom množenja broja primjeraka s cijenom dobije se teoriski ukupan iznos prihoda.
I već po tome se vidi da su prihodi manji s manjom nakladom, to je svima jasno. A onda dođe nečija pretpostavka da troškovi proizvodnje ostaju isti po broju primjeraka pa
ispadne da su rashodi manji za količinu naklade koja se smanjila. E pa tu je zajeb i to nije tako u praksi. Prvo trošak tiska je po komadu veći što je naklada manja.
Drugo financijski trošak pripreme prijevoda, prijeloma, dizajna itd. u teoriji ostaje isti no taj iznos se onda treba podijeliti na 250 primjeraka što opet znači veću cijenu po komadu knjige.
Kad bi se računalo da samo taj dio pripreme (bez tiska i prava) ostaje isti onda bi i cijenu trebali povećati za minimum 17% koliko je smanjena naklada, a cijena je povećana
za samo nekih 8% što je duplo manje. Dakle dio će se pokriti iz povećane cijene a dio će ići pod manje prihoda. To je realnost.
Treće se odnosi na licence, pa postoje fiksni dijelovi licence koji se plaćaju isto bez obzira je li naklada 200-250-300... i mala je razlika na takvim nakladama u ukupnom iznosu.
I četvrto uzmite u obzir da cijena (u ovom slučaju 168 kn akcijska cijena) nije iznos koji Libellus dobije po knjizi to je cijena koju vi platite a iznos koji mi dobijemo umanjuje se
za iznose postotka knjižara... A od iznosa koji dođe na naš račun pokrivaju se onda troškovi proizvodnje, dostava, distribucije, skladišta, računovodstva itd.
Tako da takve paušalne računice kako ih netko zamišlja i računa nemaju veze sa stvarnošću već su plod nečijih nerazumnih teorija.
Što se tiče naklade neka mi se jave svi koji imaju do sada sve knjige ove Nathanove biblioteku ali eto nisu mogli kupiti knjige koje su objavljene zadnjih godinu dana jer su se rasprodale
i nema ih nigdje. Slobodno neka se jave ovdje javno pa da vidimo koliko ih ima i ja ću se osobno pobrinuti da im pronađem tražene primjerke. Mogao bih slobodno reći i duži period ali eto
uzeo sam godinu dana kao mjeru jer ako mi objavljujemo prosječno 5 knjiga godišnje smatram da je godinu dana sasvim dovoljno vremena da se neka od tih knjiga nabavi.
Po novim cijenama to je 70 kn mjesečno za ovu biblioteku po akcijskoj cijeni ili 87,5 kn po punim cijenama. Tko ne može toliko odvojiti za ovu biblioteku onda ta biblioteka nije za njega.
Svake godine će biti u zaostatku s jednom ili više knjiga i samo će neopravdano stvarati u glavi teorije zavjere te biti razočaran prema krivim osobama. Isto vrijedi za sva naša izdanja.
I zapamtite da ni jedno naše smanjenje ponude (naklade) nije prethodilo bez prethodne dugoročne smanjenje potražnje (kupovine).
Poštovani @boro1 meni je prije svega kao čovjeku iskreno žao što ti financijske mogućnosti ne dopuštaju da si možeš priuštiit sve što želiš. Vjeruj mi u potpunosti te razumijem.
I samom mi je često tako i puno toga mi ostane na nivou želja i mašte. A posebno mi je kao izdavaču žao što si ne možeš priuštiti sva naša izdanja koja želiš. Nitko ne bi bio sretniji od nas.
Libellus možete prozvati ako postoji neka greška u izdanju, možete u umjerenim granicama razgovarati i o brzini objave nekih izdanja, imate i pravo reći svoje mišljenje o cijenama...
U potpunosti razumijem da je nekome nešto skupo ovisno o vlastitim prihodima. No ne možete očekivati da će Libellus preuzeti odgovornost za platežnu moć u Hrvatskoj i regiji.
Za to ćete se ipak morati obratiti na druge adrese...
A svima onima koji znaju sastav i taktiku s kojima je Dalić bez problema mogao osvojiti ovogodišnje EP u nogometu i koji pokušavaju ili će tek pokušati nas naučiti kako se baviti izdavaštvom
šaljem pozdrave i poručujem;
nemate pojma! Ako nekome nedostaje ideja kako impresionirati curu/dečka ili mu fali tema za kavu i pivo pa želi ispasti faca i prodavati maglu jer zna
mrvicu više od onih koji misle da se sve knjige tiskaju na kućnom printeru onda slobodno komentirajte nas, naša izdanja, način izdavanja i sve što vam padne nas pamet.
No nemojte nas učiti poslu o kojem vrlo malo znate (najčešće zapravo ništa ne znate) i govoriti nama kako bismo mi i što bismo trebali s našim novcem napraviti.
Iskustvo koje teče već sedamnaestu godinu i broj knjiga koje smo objavili daje mi za pravo da budem toliko iskren.
Možda će netko na prvu pomisliti da sam bahat i bezobrazan, no reći ću vam što je zapravo bahato i bezobrazno.
Bahato, bezobrazno, sebično i nadasve nepošteno je od privatnog izdavača tražiti da investira nekoliko stotina tisuća kuna godišnje za 50-75-100 komada veće naklade i skladištenje istih
kako bi netko jednom, možda, kupio nešto od toga kad i ako mu to financijski uvjeti dopuste. A istovremeno je teško i nezgodno odvojiti 70-100 kn mjesečno (ili par stotina kuna, ovisno koliko
izdanja pratite) za primjerak nekog izdanja i za koje ste poprilično sigurni da usljed mogućeg pogoršanja financijske situacije prodajom možete dobiti slične novce natrag a nerijetko i više nego ste platili.
Čekajte malo, šalite se!?
Puno pozdrava svima i isprika ako sam nekoga uvrijedio ovim postom!