Wallace wrote:Dado R. wrote:Alan Ford je trebao biti naš prvi projekt, još tamo 2004. godine, no pokradeni smo jer smo bili mladi i naivni...
I od tada do danas mislim da je AF poprilično "isprostituiran", nizale su se naklade i reprinti, zlatni, srebreni, platinasti, klasici, extra klasici, super super extra klasici itd...
Pa danas epizodu tih AF nađeš po kunu, dvije pet koliko hoćeš. Kome bi onda bilo zanimljivo AF izdanje u Libellusovoj izvedbi!?
Ista stvar je i sa Zagorom, pa se prodaje.
Ne bih se baš složio da je u potpunosti isto. Zagor nije postojao u koloru niti je ikad prije našeg izdanja objavljen na taj način, ako izuzmemo par specijalnih epizoda u boji.
Također do našeg izdanja koliko znam ni jedno izdanje nije bilo kronološki redom objavljeno jer ako se ne varam čak je i Slobodna Dalmacija imala drukčiji redosljed nego je u originalu.
Izbačene i neobjavljene stranice kod drugih izdanja neću ni spominjati. I onda ćemo doći do prijevoda, redakture i lekture... Smatram da je u našim izdanjima Zagora daleko više vremena
i truda posvećeno lekturi, redakturi i brojnim drugim sitnicama na prvi pogled nevidljivima, nego što je to u drugim izdanjima. Da ne upotrijebim druge riječi.
S druge strane Alan Ford je u skoro svim mogućim reprintima, posebno mislim na ove zadnje klasike, super klasike, zlatne i pocinčane klasike imao uvijek istu a jako bitnu stvar.
Brixyjev prijevod. Njegov prijevod je učinio AF toliko popularnim kod nas i to je nešto kultno što se ne dira. Svi koji su probali brzo su propali. Bolje od toga teško da može netko prevesti.
Tu je ogromna razlika u odnosu na Zagora i njegova prethodna izdanja, prijevode i reprinte. S nekim zbilja manjim izuzecima mislim da je AF kronološki objavljen.
I postoji još niz drugih sitnica koje se zbilja razlikuju od Zagora.
No činjenica je da su AF i Zagor zasigurno dva najpopularnija junaka kod nas, AF je i daleko više od stripa u našem okruženju i neću isključiti mogućnost da bi se možda pronašao neki broj
zainteresiranih kolekcionara. Samo sam želio ukazati na to da nije posve isto gledati na Zagora i AF... odnosno na njihove reprinte.