Marko R wrote:Zanimljiva statistika u vezi ovoga:
Italijani do kraja ove godine završavaju sa "prvom" turom od 60 brojeva, i sledeće idu dalje do 100. AKO se desi da nikada ne prekinu, tj. da kontinuirano nastave do poslednjeg broja, a s obzirom da izlazi nedeljno - izdaće SVE epizode u boji za 6 godina. Libellus može bez većih problema da ih isprati, jer već ima gotove prevode, tako da ne vidim nikakvu prepreku da idu paralelno sa Bonelli-jem, stignu ih, i posle samo čekaju sledeća tri broja, pa sledeća tri, i tako do kraja.
Što me dovodi do sledećeg neverovatnog podatka... Zbog pada proseka trenutnih cb Lib izdanja, gde je odnos regularne epizode naspram Lib knjige već sad pao na mizernih 1.5, sa tendencijom daljeg pada, optimistična procena broja preostalih Lib cb Mr. No knjiga do kraja serijala je oko 80 (u najboljem slučaju).
Neka Libellus izda i 10 cb-a godišnje (što je nemoguće, jer je dosadašnji prosek 8), to bi i dalje bilo 8 sledećih godina. Ponavljam, u najboljem slučaju.Kako god okrenemo, ako kolor nastavi da izlazi, biće završen minimum PAR godina PRE cb-a. Neverovatno. Šta znače trobroji naspram jedna-priča-jedna-knjiga... Uzgred, imam i cb sve, a kupujem i kolor, i ne mogu da verujem da ću nejverovatnije pre kompletirati kolor, iako je krenuo 14 (i slovima: ČETRNAEST) godina nakon cb-a.
Zanimljivo. Dakle, ti znaš naš plan za ubuduće?
Primjerice, u 2021. smo već objavili 7 knjiga (113-119) i najavili još 3 (120-122), a to ih je ukupno već 10. Neću spojlati hoće li ih još biti ove godine, ostavimo štogod vijesti i za dane koji su pred nama, ali zbilja je interesantno koliko se pritom oslanjaš na statistiku koja je - odavno se to zna - poput bikinija: otkriva puno, ali skriva ono najvažnije.
Recimo, kako statistički usporediti godine u kojima smo izdavali praktički upola manje knjiga u komparaciji s današnjom produkcijom?
Nadalje, kako ćeš staviti u korelaciju godine koje su pred nama kad ne znaš koliko ćemo izdanja uopće objaviti u 2022., 2023. ili 2025.?
Ukratko, nije tu baš lako odraditi ponderiranje jer puno je tu nepoznanica, a najveća od svih smo drugi Dado i ja... Ni mi sami ne znamo što nam sve može pasti na pamet u idućih par sati/dana/mjeseci/godina...
A najvažnije od svega je da ćemo sve što smo započeli objaviti do kraja... I točka.
Naravno, svjesni smo da puno ljudi nagađa što ćemo i kako ćemo, pa tako čim nešto ne izađe dva-tri mjeseca nastane show, a onda kad od toga istog junaka izađu npr. četiri knjige u mjesec dana onda nastane muk i “nisam ja ništa rekao”.
I evo, sad kad već pričamo, tko to može jamčiti da drugome Dadi i meni ne može pasti na pamet da u jednoj godini objavimo sve što je preostalo od npr. Mister Noa? Nitko... Jer to se samo nas pita, a na svima ostalima je da nagađaju... Uostalom, i to je zabavno.