jang wrote:Oki wrote:jang wrote:cene materiala su nenormalne ali svi očekuju da če se to smiriti za par meseci i vratiti u normalu. Možda da i produkciju malo usporite da nebi cene išle u nebo ili vi u minus. Previsoke cene če tjerati ljude da odustaju od kupovine pa če padati tiraži i tako u krug
Ma jok…upravo suprotno-treba produkciju ubrzati dok cijene materijala ne odu u nebo
Štampaj nova izdanja dok se može
!!!
uzimam i stripove za kolege, zbog najavljenih 36 novosti u mjesec dana jedan je odustao od Tex Biblioteke a dvojica (obojica) od Mister No Color Biblioteke. Imaš puno kolekcionara koji kupuje sve ili ništa.
A gle, svima bi nam bilo draže da je to išlo po planu od jedne ture mjesečno, ali na višu silu nitko od nas nije mogao utjecati.
Premda razdoblje s promotivnom cijenom traje dva mjeseca (praktički do kraja drugog mjeseca), razumijemo da je nekome to previše, a naročito u situaciji ako nije ostavio sa strane neka sredstva u periodu kad nije bilo izdanja.
Vezano za ovu dvojicu koja su odustala od Mister Noove kolorne biblioteke, oni će zasigurno dobro proći jer je potražnja toliko velika da mogu lijepo unovčiti ta dva broja i prodati ih za puno veći iznos nego što su ih platili.
A i inače, situacija s dužim strip-serijalima oduvijek ima istu problematiku. Ako idu sporije - stižu nam mailovi i upiti “može li to malo brže, želim doživjeti kraj serijala”; ako idu brže dolaze nam mailovi “usporite malo, ne možemo to pratiti”. Generalno, nije moguće zadovoljiti i jedne i druge, a mi pokušavamo balansirati između tih dviju krajnosti, uz odgovornost da se sve to privede kraju.
Naravno, svjesni smo da će nekome to biti prebrzo, ali dobro je to što se ti stripofili uvijek mogu riješiti naših izdanja (potražnje uvijek ima) i prebaciti se na praćenje drugih izdavačkih kuća koje imaju sporiji ritam i koji njima više odgovara. Nekome bi i 300 naših knjiga godišnje bilo premalo, a nekome su i 4 kiosk izdanja u godini dana - taman. Live and let live, sto ljudi sto ćudi...
Naše naklade su relativno male i svjesni smo da neće puno ljudi u konačnici imati naše kompletne kolekcije, ali oni koji nas prate sa sigurnošću znaju da će na kraju na polici/policama imati zaokružen serijal. Tijekom ovih 17+ godina - od 11.11.2004. naovamo - svojim smo djelima jasno dali svima do znanja što mogu očekivati od nas. Ne volimo puno pričati, draže nam je raditi, premda kroz današnje komunikacijske kanale i društvene mreže ljudi s viškom vremena i bez previše obaveza mogu lako stvoriti dojam nekakve “grandioznosti”, ali na kraju se mrtvi broje i kad se u konačnici podvuče crta lako se vidi tko je radio, a tko palamudio...
I naravno, jasno nam je da netko obožava palamuđenje, privid i laganje samog sebe, ali treba biti realan i naprosto shvatiti (i prihvatiti) da mi kao izdavačka kuća jednostavno nismo za takve osobe... Pa zamisli samo da mi po svakome izdanju lupamo po 300 postova... Dosad bismo i drugi Dado i ja imali po pola milijuna objava tipa “planiramo ovo”, “planiramo ono”, “to ćemo, ovo ćemo” itd... Na ovim prostorima demagogija je nacionalni sport od pamtivijeka, ali nesretnim izvaranim ljudima je dosta demagoga i oni žele konkretne rezultate, a to je ono što im mi svojim radom i djelima osiguravamo. Koliko će takvih ljudi na kraju svakoga našeg serijala biti - nemamo pojma, ali to i nije na nama. Naše je da svoj dio posla odradimo odgovorno i kako treba jer ni na što drugo ne možemo utjecati, a ako netko više voli par knjižica i gomilu obećanja godišnje - sjajno! Kao što rekoh, live and let live...
I eto moj Jang, raspisah se ja...
Valjda je to zato jer se nismo odavno vidjeli, ali nadajmo se da će i ovo sranje uskoro proći i da ćemo se konačno svi zajedno opet vratiti u normalu. Pozdravi cijelu ekipu u Sloveniji i nadam se da ćemo uskoro imati mogućnost popiti koje piće zajedno.