ZoranC wrote:Khm! Poskupljenje od 15%. Ne sumnjam u uzrok poskupljenja, ali pitat cu, bez sarkazma, je li za ocekivati povrat starih cijena ako se sve vrati u normalu? Ili je za ocekivati da izmedju najave i objave cijene skoce za 15, 25, 35%?
Vec ovo je prevazilazenje moje spremnosti biti kolekcionarom?
Nije napad ni provokacija, znam da izdavace, a jos manje nekog drugog zanima sto ja skupljam i od cega odustajem, jednostavno me zanima procjena perspektive.
Eto bio sam odlucio krenuti i sa Alan Fordom, iako mi nikad nije posebno legao, ali plasi me vjerojatnoca da ce, dok napokon izadje prvi broj, cijena biti 500 kuna (ovdje sad ima sarkazma i provokacije).
Nažalost, riječ je o nečemu na što uopće ne možemo utjecati.
Covid i rat su izmijenili apsolutno sve i to se može vidjeti u svim sferama života, a svako poskupljenje koje smo prisiljeni napraviti ne odgovara ni kupcima ni nama. Svi se nadamo da će se normalizacijom trgovinskih odnosa i transporta sve vratiti u kakvu-takvu normalu, ali nitko od nas ne može procijeniti hoće li se to (i kada) dogoditi, a bilo kakve špekulacije bile bi neozbiljne.
Što se nas tiče, svako eventualno pojeftinjenje papira značit će i pojeftinjenje naših izdanja, ali o tome zasad nema nikakve naznake jer svjetska potražnja za papirom uvelike nadmašuje proizvodnju i dostupnost, a narudžbe se nerijetko rade na način da veletrgovci uopće ne znaju konačnu cijenu jer se za određene količine moraju predbilježiti mjesecima unaprijed (i sretni su ako ih uopće uspiju dobiti).
Situacija je zbilja zahtjevna i izazovna, a mi smo imali dvije mogućnosti:
1) prestati izdavati stripove dok se sve ne normalizira (uz pitanje kad će to uopće biti)
2) nastaviti dalje s minimalnim poskupljenjima (da, minimalnim, koliko god to smiješno zvučalo)
Određena izdanja smo čak cjenovno ostavili na istoj razini kao prije ovog ludila, a ona koja smo morali korigirati smo korigirali najminimalnije moguće.
Naravno, svjesni smo da će nas sve ova kriza snažno udariti, ali mi tu - nažalost - ne možemo ništa učiniti. Poluge svjetske moći nisu u našim rukama...