@Dado R.
Ok, povlacim sve receno. Kad tako sagledamo situaciju, onda si potpuno u pravu. Nemam na sve to nista da dodam, mogu se samo sloziti.
Vidis, nisam toliko "siroko" razmisljao, vise sam na to gledao s finansijske strane. Mada, kad ovako postavis stvari, onda sam i tu pogrijesio. Opet ok, nije mi problem priznati gresku.
Sto se tice onog "nuznog zla", rekao si mi prije par dana u sali da mi je, s obzirom na to da kao "nuzno zlo 'volim' pirate", mozda neko podmetnuo piratski broj 59 c/b pilota sa stamparskim greskama na koje sam vam skrenuo paznju. Nebitno je to sada, problem je samo u tome sto ce mi izgleda stvarno postati "nuzno zlo"...
Pirati su mi npr. bili nuzno zlo za serijal Dzudas i zato sam ih i nabavio, posto su sanse da to neko danas objavi zaista mizerne, a serijal je odlican, narocito ako uzmemo u obzir vrijeme kada je nastao. Smatram da je srecno "ostario". Dakle, piratsko izdanje, ali je ipak bolje od Dnevnikovog, to bez ustrucavanja mogu da kazem, bar je sken bolji i sve su stranice na broju, ako nista drugo. Ako bi se pak desilo da to, suprotno mojim predvidjanjima, neko objavi (recimo vi
), istog momenta bih svih 16 komada bacio u smece i niko ne bi bio srecniji od mene. Zaista je zalosna cinjenica da je za nabavljanje nekih serijala ili odredjenih brojeva istih (ili drugih) serijala jedina opcija upravo piratsko izdanje, ali tu se nista ne moze, takva je situacija danas na nasem trzistu i sumnjam da ce se mijenjati. Ili hoce, ali onda moze biti samo na gore, nikako na bolje.
Ok, da se ne udaljavam vise od pomenute teme...
Da, slazem se i da u draz kolekcionarstva spada dugotrajno trazenje odredjenih izdanja. Medjutim, kada ta draz prestane biti draz, a to ce se meni desiti uskoro, dobicu cir.
Naravno da nisam zadovoljan time sto cu, s obzirom na to kako stoje stvari, izgleda morati negdje da nabavim pirate, ali sto da se radi... Nije mi bas ni logican izbor da za odredjene brojeve dam oko 200€ ukoliko ih pronadjem. Sto je previse, previse je. To je u najmanju ruku lihvarstvo preprodavaca, ne znam kako bih to drugacije nazvao.
Za taj novac mogu kupiti 8-9 drugih izdanja, sto starijih, sto novijih.
I da zakljucim sa smaranjem ljudi ovdje
, mogu samo jos jednom istaci da, uprkos svemu, nikako ne podrzavam pirateriju, mada vidim da je to (uglavnom) vec jasno, sto mi je vrlo drago.
Nisam jos uvijek odustao od trazenja vec navedenih brojeva, nadam se da ce bar jos koji od njih negdje iskociti, makar 74 ako nista drugo.
Sustina cijele price je bila da posto-poto zelim te brojeve nekako imati u kolekciji i u c/b verziji, samo kako ih ne bih kao takve citao online, to zaista nikada nisam volio. Naime, ja sam jedan od onih koji vole da "osjete" papir u rukama. Ako nista, bar za kolorno izdanje pomenutih prica necu morati da razmisljam, to je ono sto me bar donekle tjesi.