Upravo tako...
Hajdemo sada ozbiljno. Cesto razmisljam o tome i nista ne radim da taj problem rijesim. Prostora ponestaje narocito zbog toga sto se razne stvari dupliraju na ovaj ili onaj nacin. Dakle, iste price uzimaju se u vise izdanja/od vise izdavaca. Npr. imam odavno SD/SA izdanje pilota. Po toj logici, sada nije trebalo da uzimam LL izdanje, te price vec imam. Ali, za to bar mozemo pronaci neko opravdanje. LL je izdao sve epizode pilota, tako da uzimanje te biblioteke znaci da imas sve epizode od istog izdavaca (ili skoro sve
) lijepo hronoloski poredjane. Dobro, lijepo. Ali, kada je vec tako, to onda znaci da se sada treba rijesiti SD/SA izdanja koja samo zauzimaju prostor. 59 brojeva, nije to tako beznacajno mali prostor. Ipak, ne mogu, zao mi je.
A imao sam par prilika da se rijesim tih izdanja, i prije nego sto je LL izdao te epizode i poslije. Isto vazi i za Vc izdanja ovih prica koje sada LL objavljuje. Imam ih sve, ali jednostavno ne mogu da ih se rijesim, a nabavljacu LL izdanje i dalje...
Da ne pricamo o pilotovim Novim pustolovinama, koje sam odmah nabavio u LL izdanju, a sada ih uzimam i u Vc izdanju. Ovo je bio samo kratak (ili ne bas toliko kratak
) osvrt na pilotove edicije.
A ako se samo sjetimo Zagora, to je onda bolje ne komentarisati nikako... Zagor LL, Extra, Klasik, Zlatni klasik, Original, Ludens knjige, neke Vc knjige...
Ne znam kolika da mi je kuca jednom prostora mora ponestati... Razlog? Pa jasno, uzimanje istih prica u vise izdanja. E sad, je li to kolekcionarstvo, pasija, strast, bolest, koja bi bila najpribliznija definicija?
Bojim se da imam odgovor, ali procijenite sami vi koji imate iste ili bar slicne "probleme", tj. dijagnozu...