jaki wrote:Dado R. wrote:jaki wrote:U impresumu ste napisali (Nasilje u Darkwoodu)izvorno objavljeno u prosincu 1967 ,siječnju i veljači 1968 godine.
To je tada prvi put izašlo u Bonelli formatu.
Ako ste napisali izvorno onda je trebalo staviti baš kad je u Italiji izašlo izvorno,tj.prvi put a to je za Nasilje u strisciama iz siječnja,veljače i ožujka 1967 godine.
Pretpostavljam i da je kod ostala 3 stripa isto tako(nisam provjeravao).?
Riješenje je da izbacite riječ izvorno ako vam se ne da pisat i tražit striscie:)
Znamo mi za svaku strisciu kad je objavljena, to je najmanji problem. Da objavljujemo u strisciama, naveli bismo kad je tako objavljeno.
No, s obzirom da objavljujemo u "Bonelli" formatu logično je da navedemo kad se izvorno objavilo u tom obliku kako i mi objavljujemo, odnosno kao to originalno izdanje.
Izvorno objavljeno ne znači nužno "prvi put" objavljeno kako si ti naveo, već se misli na originalno objavljeno.
Ali ako čemo cjepidlačit onda i vaš Bonelli format je prevelik u odnosu na originalni a i broj stranica nije baš podudaran
Nažalost ne možeš o ovim temama cjepidlačit sve i da želiš,

jer je sve precizno i jasno da ne ostavlja previše mogućnosti za naglašavanje beznačajnih pojedinosti odnosno cjepidlačenje.
Izvorno objavljeno, što si prvo spomenuo, priča je o datumu (mjesec i godina) izdanja po kojem je naše izdanje napravljeno. Kao što izvorno objavljeno ne znači "prvi put" objavljeno tako ni izvorno objavljeno
ne znači ni "istovjetno" u smislu formata. Mislim da bi se riječ "izvorno" malo trebala proučiti prije nego se i tehničke karakteristike (recimo format) počne gurati pod nju. Što je sljedeće, nije ista vrsta papira?
No, ako treba otvoriti temu o formatu i drugim tehnikalijama tu smo, samo što to nama nisu beznačajne pojedinosti da bi smo o njima cjepidlačili već pomno odabrane odluke o kojima možemo razgovarati.
E sad, znam ja da je cjepidlačenje i teoretiziranje uvijek zanimljivije od argumentiranih razgovora, pa me prosto vuče da i ja otvorim temu na tragu ovoga što spominješ u zadnjem postu...
Zanima me po kojem izvornom izdanju su rađena većina kiosk izdanja od ZS, LMS na ovamo a bome i dosta nekih (NO) kiosk izdanja, nešto mi format malo čudan!?!