procita san recenziju, pa slažen sa sa ovima u većen dijelu...
film je na drugo gledanje još bolji i dosta jasniji..
po meni, najlogičnije je ovo..
tip počinje ludit, dobiva iste simptome paranoične šizofrenije koje mu je i mater imala, da ga ljudi prate i oće mu naudit.. oluja predstavlja bolest..
film pokazuje njegovu borbu sa bolešću i kako mu obitelj na kraju nije okrenula leđa nego su se stali suočit s bolešću zajedno
kod njega se bolest počinje manifestirat na način da ono šta sanja misli da će se dogodit u stvarnosti:
pas ga napadne - stavi ga u kavez i kasnije ga da bratu
ljudi se motaju oko kuće i napadnu njega i malu, oluje, tornada (ono kad poleti namještaj) - gradi sklonište
kolega s posla ga napadne - traži njegov premještaj
onda ona bolesna scena sa ženon u kuhinji (to mi je najdraža scena u filmu) - ujutro se boji njegog dodira
sve kulminira kad se stvarno dogodi oluja i on sa obitelji ode u sklonište, stavi im gas maske jer je vidia na televiziji onu priču da je otrovni plin bia pušten u blizini, oluja prođe, a on se boji izać, onda na nagovor žene sam otvori vrata i vidi da je sve u redu...ta scena govori da je sad sto posto siguran da je lud i spreman suočit se sa bolešću..
onda ide scena kod "pravog" psihijatra koja u biti sve objašnjava... on mu kaže da se mora maknit od skloništa i otić na odmor, a kad se vrati, da će morat na liječenje u ustanovu..
i sad zadnja scena oko koje se lome koplja...ona je san tj. nije stvarna oluja... jer inače film ne bi ima smisla... on i mala se igraju na obali plaže, (scene sna imaju malo drukčiji ton od ostalih.. nema nikog osim njih, mala je u kupaćem a on je u levisicama, isto malo čudno za stvaran ljetni dan na plaži) mala pokaže na oluju na pučini, on pogleda, skupi malu, ide put kuće na plaži, žena izlazi iz kuće i vidi šta dolazi... na obzoru se spušta oluja, a more se povlači, diže se tsunami, on je zove po imenu, ona gleda put mora i kaže okay... znači prvi put su na istoj strani u snu, žena je prihvatila njegovu bolest, ostat će uz njega, očekivala je oluju, sprema se i tsunami, tj. lud je pun kurac i osamsto... i sad, je li tsunami predstavlja koliki je razmjer ludosti, s čim će se sve morat suočit da im obitelj opstane ili pokazuje da će ih bolest zbrisat... to ovisi kako ko gleda, da li je čaša polupuna ili poluprazna...