ZG LU 277/278/279: Očajnička utrka (SR 596/597/598) - 240 str.
Scenarij: Moreno Burattini
Crtež: Joevito Nuccio
Naslovnice: Gallieno Ferri
Burattini nam je, nakon dugo vremena, vratio lijane, stavio Zagora na otočić ispred Norfolka u Virginiji, okružio ga gomilom životinja kojima bi tamo trebalo biti malo prohladno, kao što su nosorog, komodski varani, gepard, lav, pa i bijela psina i za to dobio aplauz!!! Nevjerojatno!!!!
Ma ne smeta mi Burattinijev isprazni i nelogični scenarij koliko hvalospjevi o ovoj epizodi. Još se pišu mali eseji koji idu u raščlanjivanje detalja scenarija, kao da je riječ o remek djelu, a ne o još jednoj Burattinjevoj brljotini.
Pa scenarij Lavezzolijevog Malog rendžera je dublji od ove računalne igrice prepune glupih dijaloga, fraza i kontradiktornosti! Npr., nakon svakog Zagorovog prolaska nivoa ove debilne igrice netko od aktera izjavi: "Ovako daleko još nitko nije došao" i tako sve do samog kraja. U jednoj sceni Zagora lovi gepard, a Zagor pomisli: "Ne znam o kakvoj je točno mački riječ, ali izuzetno je brza?". Sve bi bilo u redu da, samo par stranica kasnije, Chico ne izjavi da Zagor geparde jede za doručak!
Iako sam Burattini negira, očita je poveznica s slijedećim pričama: Nolittinom: "Lovci na ljude" i Sclavijevom: "Planina bogova", s tim što Burattini nije ni do koljena navedenim majstorima.
Nisam impresioniran ni nekonvencionalnim načinom pripovijedanja i retrospektivnim vraćanjima na početak, ali to nije toliko loše - za promjenu. Svidjelo mi se kako se dvije radnje spajaju u jednu pred sam završni obračun, a i scena s štakorima je više nego upečatljiva. Ma upečatljiva je cijela ova epizoda, ali u negativnom smislu. Ovo je jedan od primjera gdje je teško zaboraviti jednu priču koja ti je jako loša.
Nuccio je ovo crtao čak četiri godine. Pa bila bi katastrofa kad za toliko vremena ne bi napravio posao da valja!
Očigledan je ogroman trud koji je čovjek dao kod prikaza životinja, a i akcijske scene su mu odlične. Ima dosta zanimljivih scena s upečatljivim perspektivama koje se protežu kroz cijelu epizodu. Nemam Gigant izdanje, ali ovaj crtež bez problema može na A4 format.
Problem su mu proporcije likova, ali pretpostavljam da za to treba vježba. U biti, Ferriju je to također bio problem, a štuje ga se kao majstora nad majstorima. Veći je problem brzina crtanja, ali praksa čini čuda.
Naslovnice loše; prva jedino može proći, druge dvije za zaborav.
(priča: 3, scenarij: 5, crtež: 9, naslovnice: 3) - 54%
Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!