Rank: Nova facaJoined: 12.7.2011.(UTC) Posts: 5 Location: Macedonia
|
cat claw wrote:Alex wrote:Zdr Bane Imam 2 pitanja do tebe, pa kad budes imao vremena... 1. Koliko vremena je bilo potrebno Dnevniku u 70 i 80tih da naprave pripremu za jedan strip, kakve su materijale imali od originala iz Italije itd... Danas je znatno brze, verovatno i lakse, al mi je nepoznat rad stamparije iz tog vremena, pa ... Materijali su se spremali i po tri meseca unapred. Dnevnik je imao cetiri tehnicka urednika i desetak rucnih upisivaca tekstova, a cesto je angazovao i honorarne upisivace (i moju buducu suprugu izmedju ostalih, tako smo se i upoznali ) U manjem broju slucajeva tekstovi su se upisivali na PROOF kopijama (smanjenim snimcima reprokamerom sa originala dobijenim iz Milana) ali je cesci bio slucaj da se rasture dva italijanska primerka i da se na takve strane lepe oblacici i retusiraju onomatopeje. S obzirom na skrnavu stampu ZS i LMS, takva tehnologija je bila skroz zadovoljavajuca. Dnevnik je dosta dugo koristio stampu pomocu cink klišea. Pred kraj su presli na ploče koje su danas takođe prevaziđene. O kompjuterima naravno nije bilo ni govora. Naslovne su kolorisane litografski - dekovanje lakom na filmovima za svaku boju. Naravno, to su radili litografi, stručnjaci za tehnologiju, ali apsolutni antitalentni za bilo šta vizuelno Yato smo im mi drvenim bojama na fotokopijama davali ''uputstva'' gde koja boja ide. Rezultati su najcesce bili urnebesni ali su strogo pazili da Teksova košulja uvek bude žuta a Zagorova majica crvena.2. Dali je Yu Blek bio nepotrebna stvar uopste... Naprotiv. U par navrata, Boneli i Essegesse nisu mogli da Dnevniku isporuče dovoljno materijala pošto je Dnevnik imao za par dana brži ritam. Što se publike ticalo, nju je bolela briga. Samo daj da ima šta da se čita! Mozda si na ovo negde i odgovorio, a da to nisam vidio do sad... Interesantno, zar nisu ti litografi mogli jednostavno da vide boje orginalnih naslovica?... Nego, kad covek pogleda niz vremena te stripove na police i primeti prvo kartonce, zatim salbija korica, pa stripovi duze vreme sa dodacima koji su bili onako komercijalno i estetski za oko, pa onda slim izdanja do kraja osim kod marka koji je imao samo 66 strana pa je valjda moralo da ide roki dzo ili traper keri i sl... Nije valjda da su odbili dodatke u stripovima zbog manjeg tiraza kroz vreme?... Sta je?
|