john_constantine wrote:Quote:1. Da, ali su oni pobjegli brodom. Kako su se vratili bez matičnog broda + nigdje se u "Demonu ludila" ne spominje matični brod. Ovaj matični brod se, po Boselliju, nalazio u mječevoj orbiti.
2. Odakle Pou to znanje i mogućnosti prenošenja istog.
3. Idiotski način hipnotiziranja Hellingena može biti samo magija, a nervira katastrofalan način scenarističke realizacije
4. Sve ima granice, a Boselli se ovdje vodi mišlju više je bolje, što skoro nikad nije tako. Ben Stevens je bio obični kriminalac s maskom, ne znanstvenik. Još mu je i Wendigo podario pamet.
1: za matični brod mi se čini da je objašnjeno u epizodi Dan invazije, ako se ne varam. Znam da je to bilo poslije Sjena nad darkwoodom, isto rupa u scenariju. A i poveznica za demoni ludila gdje je Hellingen bio u zamišljenom matičnom brodu, odnosno, neka vrsta raja kako ju je on vidio i zamislio dok nije preuzeo uzde. Ili da je taj matični broj ostao u svemiru napušten, a Hellingen ga je otkrio. Ipak su se Akronijanci razbježali nakon situacije u svemirskoj tamnici.
2) Nije li Poe rekao da mu je ukrao znanje preko one aparature koju mu je Hellingen stavio na glavu da upije njegovo znanje, a zapravo je završilo obrnuto? Hellingen je preko te aparature htio ući u njegov um i isisati njegovo znanje o pričama. S time je stekao znanje i tajne koje je Hellingen posjedovao, a njegov alter ego Gavran je pomagao Zagoru u svemiru. I osim toga objašnjava kako je matični brod previše kompleksan da bi sve znao. On je većinom znao samo manje bitne stvari, a crni gumb su isprobali na vlastiti rizik kao zadnju opciju. Osim toga, ako se gledaju sf filmovi i serije kao star trek, većina svemirskih brodova je imala mogućnost samouništenja.
3) Da, magija na neki način. Meni se dopalo objašnjenje indijanke da pisci imaju mogućnost zarobiti čitatelja u svoju priču. A sam koji čitam knjige, istina. Ako je priča u knjizi odlična, onda se mogu uživjeti u knjizi da poludim kada me netko ometa dok čitam izvrsnu knjigu. Ovdje je u scenariju mogao napraviti tako da si i Hellingen spoji sebi aparaturu na glavu gledajući na ekran. Pa ne bi ispao katastrofalni način scenarističke realizacije. I osim toga, obožavam tu scenu. Priča o crvenoj smrti mi je jedna od omiljenih Poeovih horor priča. Pa i sama izvedba iako pomalo naivno izvedena. Jer kako ga je mogao hipnotizirati preko ekrana?
4) Ben Stevens ionako nije bio znanstvenik, nego kirurg. Ne znam kako se zvala ona epizoda s letećim indijancem Ulthorom. On je samo stekao vještinu presađivanja životinjskih udova na tijelo kao ptičja krila ili konjsko tijelo. A od Hellingena je samo naučio kiruršku operaciju s onom spravicom za manipuliranje što se više puta spominje još od one epizode s Fishlegom. Onaj čip što se usađuje u glavu. Neprijatelj iz prošlosti, Svemirska tamnica. Pa čak su i oni serijski ubojice bili kirurški operirani. A imali su te čipove na glavi kojima se upravljalo na daljinu. Na to je znanje mislio Ben Stevens kada je govorio o tome da mu je podario novo znanje.
A i to što je bio obični kriminalac s maskom, ne mora značiti da je bio glup. Osim toga, u Kralju orlova je bio dosta promišljeni lik koji je razvio cijelu strategiju. Koristio je motiv osvete da bi se obogatio. Stekao je iskustvo pripitomeći orlove na svoju stranu. Upravljao je ljudima koji su bez njega nesposobni. Tako da nije bio potpuno glup, osim što mu je promaknula rupa kada je vezao Zagora, da ga orlovi iskljucaju. Bio je toliko siguran u sebe da nije ostavio stražara, a drugo, mislim da nije znao da Zagor ima pomoćnika. I ako je znao, onda ga je podcjenjivao kao i svatko drugi. A u onoj špilji je imao dovoljno vremena i volje da nauči više o kirurgiji.
Odlično objašnjeno.
Jedina nelogičnost koju ja vidim,to je način na koji je Poe utjecao na um Hellingena, da je Hellingen kako si sam rekao bio priključen na aparaturu e onda bi to bilo to, ovako Poe je "prevario" Hellingena i zarobio ga iako ovaj nije imao nikakve aparate na sebi, baš kao magija neka, jedino da je možda utjecalo kako je Hellingen upravljao za aparatom pa su kaciga i aparat spojeni,samim doticajem-moguće je, ali opet ne prolazi- kada se Hellingen maknuo od stroja, logično je da bi se "veza" trebala prekinuti tj. utjecaj Poea na Hellingena.
Mene ovdje živo zanima radnja kada se Zagor zajedno s Hellingenom i alter egom Poea prebacio na brod.
Posebno me zanima prelazak u Wendigovu dimenziju, po nekoj logici njegova dimenzija se nalazi kada se pređu granice galaksije.
Nije mi jasno zašto Wendigo nije osobno reagirao tada iako je mogao, vidimo tek kasnije da se Wendigo fizički pridružuje kada odvlači Hellingena u svoju dimenziju,možda je sve objašnjeno, međutim ne mogu se sjetiti toliko detalja.
Također onaj čuvar prolaza, mislim da se zvao Teke-Li da li,pomislio sam da je to mašta Poea ali nije jer na staklu borda kada se pojavilo ništavilo, pojavio se i čuvar.
Tu bi se dala napraviti sjajna priča i s Hellingenom uzevši u obzir da je sada u biti jedan od demona u dimenziji kaosa kojim vlada Wendigo, kad smo kod toga nije mi jasno kako je Wendigo prebacio demone u Hellingenovu dimenziju a sam ne može doći,kada smo kod njih mislim da su to isti demoni iz priče osveta vudu,koje je Zagor sanjao ili halucinirao pod drogom ili je to zapravo bilo prebacivanje u dimenziju kaosa,istu u kojoj obitava Hellingen i Wendigo, koliko me sjećanje služi Zagor je u toj priči tjelesno doživio iste ozljede iz tog sna/halucinacije.
Zanima me što će se dalje događati s Hellingenom.
Napomene:nemojte previše pisati o zadnjem Hellingenu nisam ga još pročitao, nešto sam malo vidio da je najavljeno na kraju te priče kako će Wendigo u sljedećem nastavku Hellingena imati jako veliku ulogu.
Svjedočio sam i sudjelovao u tami koju ne možete zamisliti i zato nemam straha da hranim strah!