Evo, jel može ovo proć Dade?
Pa dobro jel meni jedino smeta ovo ruganje s bojom šta repubblica radi? U Zagor priča, kultnoj knjizi 23, je Fritzy smeđ, a sad je plav (na novom specijalu repubblice u boji), kakav zapravo i jest. Valjda se godine gospodnje 1830 malo u frizera izblajha...i bradu...ko Djibril Cisse i Abel Xavier...Šta je kolorista repubblice mogao i znat da je jedan put u životu čita Zagora i da ga je imalo briga. Evo upravo čitam knjigu 26, Vikinge, di je Zarkoff tamne kose, smeđih očiju? Pa di je logika tom koloristu da kad vidi na crno-bilom stripu "praznu kosu" i oči da zaključi da je to tamna kosa? Pa to su osnove, koliko se sićam, evo uzmimo Zarkoffa, pojavljuje se u masu epizoda, bitan lik, i u kolor specijalcima, nekim jubilarnim epizodama, šta ti ja znam i normalno, u svim je plav. Na sličnom tragu je i Jimmy gitara, kojeg su isto obojali krivo ka i masu drugih likova. To je tako kad ljudi rade posa priko neke stvari.
Na stranu nebo i još masu detalja u pozadini, posebno mi je zanimljivo kako boja ljude. Boja očiju mu je u 95% slučajeva jednaka boji kose (osim u slučaju Zagora, to bi bilo previše). Znači žutih očiju i žutice ima poprilično, pogledajte malo, šta je praktički antropološki nemoguće . Pa to je neka teška lijenčina, taj kolorista! Ne da mu se ni bojati ni provjeravat kako likovi izgledaju u koloru, pa bar originalne naslovnice da prođe i provjeri?
Ukratko, znam da se niko od Dada ne želi zajebavati s "trivijalnostima", al mislim da nisam jedini kojem smeta da je neki bitan lik jedan put crn drugi put plav, to mi je spuštanje na razinu Tom i Jerry vritirepa... teško ruganje.
Ja bih na Vašem mistu (Dade
) unajmija nekog fanatika, tipa Brdar il koga već, koji bi to gotovo mukte "prebojao" stvari kako Bog zapovida za našu stvar! Ako mogu naslovnice "prebojavati" mogu i unutrašnjost.
Tražim li nešto normalno ili sam lud? Tražim samo iz ljubavi prema Zagoru i potrazi za usavršavanjem savršenog izdanja.
Za Zagora i Texa...još je masu knjiga ispred nas.
...