MN LIB 11: Otok magije (SR 22/23/24a, LMS 568b/569/570)
Broj stranica: 220
Scenarij: Alfredo Castelli
Crtež: Franco Bignotti
Naslovnice: Gallieno Ferri
Zanimljivosti: - Prva Castellijeva priča u serijalu, a i prva na kojoj nije sudjelovao Nolitta.
- Naš pilot dobiva ime, odnosno saznajemo da se zove Jerry kada ga bivši suborac nazove po imenu, a imamo i prve scene njegovog ratnog puta.
- Castelli nam pokazuje u čemu je najbolji, a to je spajanje činjenica i fikcije, a da čitatelj nije siguran gdje prestaju činjenice, a počinje fikcija. Ovdje je u priču ubacio stvarni nacistički plan o bombardiranju Panamskog kanala. Ime te operacije je bilo: Operacija "Pelikan", samo što nije došlo do gradnje piste, a neimenovani otok pripada Kolumbiji i blizu je Nikaragve, odnosno nije na mjestu koje je naznačeno u stripu. Nisam nigdje našao otok imena San Juan de Castillo, kako se u stripu zove, pa mislim da ga je Castelli izmislio. Usput, Japanci su također planirali napasti Panamski kanal, zbog faktora iznenađenja također iz Karipskog mora. Posebno su razvili avione koje je moguće prevesti u podmornici, a mogli su i poletjeti s nje, samo što ih je u planu prekinuo završetak rata. Nijemci su planirali napad s dva aviona Junkers 87 Stuka, dok je japanski napad trebao biti ozbiljniji s čak 12 hidroaviona Aichi M6A1 Seiran.
- U tutto izdanju pukovnik Kovacz je pretvoren u crnca, što je potpuno neshvatljivo. U priči je izneseno da je dosta bivših nacističkih vojnika prebjeglo na Haiti i čine osovinu predsjednikove osobne policije, a i prezime Kovacz odgovara tom podatku. U Libellusovom izdanju je bijelac - nasreću!
- Libellus je tako dobro odradio prijelaz na završni dio trećeg sveska, da je teško odmah uočiti koje su dvije vinjete naknadno ubačene.
- Dnevnik je izbacio čak 27 stranica. Sreća pa sam ovo izbjegao!
Komentar: Castelli nas prvo vodi u Caracas, glavni grad Venezuele, gdje Mister No ima standardnih problema uz male varijacije s putnikom kojeg je tu doveo. Praznih džepova naleti na bivšeg suborca, koji umre na tajanstven način. Prije smrti tražio je njegovu pomoć, a u unutrašnji džep jakne gurnuo je novce s slikom njega i jedne žene. Slika je slikana u glavnom gradu Haitija, Port-au-Princeu. Sada ide najnaivniji dio priče. Mister No umoran zaspe u nekom odmaralištu i sanja vudu ritual u kojoj je žrtva djevojka sa slike, a koji će se na isti način i ostvariti na kraju priče. Šta je s tim htio reći ne mogu dokučiti, ali imao je Castelli puno lakših načina za dodatno zainteresirati našeg junaka za slučaj!
Nakon svega, Jerry je odlučan otići na Haiti, suočiti se s vudu opasnošću, otkriti krivce i pronaći djevojku.
Uz ovu već spomenutu, u priči ima još samo jedna očita nelogičnost, a to je reakcija, odnosno djevojčin izostanak reakcije na informaciju o smrti njenog dragog. Donekle situaciju ublažava činjenica da je zgodna dama neustrašivi vođa haićanske gerile u borbi protiv ugnjetavačke vlasti.
Sveukupno sam više nego zadovoljan ovom epizodom i Castellijevim debijem. Slično kao Nolitta, upoznaje nas s raznim zanimljivostima vezanim za mjesto radnje, a u spajanju fikcije sa stvarnošću je najbolji. Posebno mi se svidio taj dio s tajnim njemačkim uzletištem, kao i prvi kratki isječak iz Mister Noovog ratnog puta.
Lik pukovnika Kovacza je najupečatljiviji i diže kvalitetu priče za nekoliko ocjena. Upečatljiv lik je i Genevieve. Baš mi se svidjelo što je žena vođa gerile.
Izuzev navedenih nelogičnosti, priča i scenarij savršeno funkcioniraju s dosta nepredvidljivih situacija i efektnom završnicom.
Bravo majstore Castelli!!
Bignotti je već u Zagorovoj epizodi na Haitiju pokazao da mu ta tema odlično odgovara, pa je i ovdje sve odradio na najvišem nivou.
Naslovnice nemaju veze s radnjom, pogotovo druga, upečatljivija, koja je ujedno i glavna naslovnica Libellusovog predivnog izdanja.
(priča: 9, scenarij: 9, crtež: 9, naslovnice: 6) - 87%Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!