alen wrote:Ne bi se trebao pretjerano uzmemiravati oko te "rasprodanosti", jer je jednostavnije i bezbolnije rješenje odustati od nekih izdanja. Već sam odustao i rasprodao gotovo pola Libellusa zbog "smanjenja tiraža/porasta cijena", ukupno preko 100 knjiga. Riješio sam se npr. 40-ak knjiga Nathan Nevera (redovne serije, Giganata itd.), jer mi je to OK strip, ali nije mi baš toliko stalo do njega da toleriram konstantan porast cijena zbog smanjenja tiraža. Da ne bude zabune - novac mi nije problem, samo mi ga se ne da rasipati.
Apsolutno legitimno razmisljanje. Svatko od nas ima svoje prioritete/procjene itd. i to je to.
alen wrote:
Pazite problem koji bode oči:
Zagor #11-20 (tiraž 500) je manje više rasprodan, stanje na zalihama je uglavnom 0 (ovih 30ak nerasprodanih od 5000 je zanemarivo)
Zagor #21 nadalje (tiraž 400) - s obzirom da je tiraž od 500 rasprodan, što da napravi onih 100 ljudi koji nisu kupili #21-24 sa svojim kolekcijama?
Bojim se da ti nije dobra pocetna premisa.
Naime, ti smatras da je nakladu od 500 primjeraka pokupovalo 500 kolekcionara koji su dotad kupovali sve primjerke i koji ce nastaviti kupovati sve sljedece Zagorove knjige, a to nije tocno. Bilo bi lijepo da je tako jer onda do padanja naklade ne bi ni doslo, no naprosto nije tako. Pravih kolekcionara koji uzimaju sve to ima puno puno manje od 500. Dosta ljudi zbog razno-raznih razloga kupi tek tu i tamo neki broj (naleti mu povoljno, zamjena, pijanstvo, neuracunljivost, nagovor, zena mu kupila jer je zasrala negdje nesto, black out itd.) i onda ceka novu situaciju dok mu se ne dogodi neka nova povoljna prilika, zamjena, pijanstvo, neuracunljivost, nagovor, black out ili naprosto da mu zena opet negdje nesto zasere itd. Nadalje, vecina od tih brojeva za krajnje kupce uopce jos nije rasprodana jer ih se bez problema moze nabaviti po striparnicama, odnosno u Tisku, Algoritmu ili Profilu. Dakle, nema ih na nasemu skladistu, no ima ih u specijaliziranim trgovinama... I bit ce ih jos dugo dugo vremena. Nazalost, mi nismo financijski u stanju tiskati vece naklade i drzati to na skladistu godinama dok BDP i place ne porastu jer bismo tada iznevjerili sve one koji kupuju nasa izdanja prakticki odmah. Naime, propali bismo odavno.
Jasno, s ovim pojasnjenjima ljudi se mogu i ne moraju sloziti, mogu nam i ne moraju vjerovati, i to je sasvim legitimno. Takodjer, iz iskustva znamo da je puno lakse za sve probleme u startu okriviti izdavaca i mi smo i za to tu.
U Hrvatskoj ima 4.5 milijuna nogometnih izbornika i svi misle da najbolje znaju tko bi trebao igrati za reprezentaciju. Ista stvar je i sa stripofilima (i kod nas i u regiji). Svi misle da znaju sto bi se trebalo napraviti, a na prste jedne ruke se mogu nabrojati izdavacke kuce koje jos koliko-toliko normalno funkcioniraju (kvalitetom, ritmom itd.) i koje su opstale... A “briljantnih” ideja svakodnevno ima na vagone jer broj kvazi stripofila (ne smatram tebe takvim, nemoj me krivo razumjeti
) kojima je kolicina ostavljenih postova obrnuto proporcionalna od kolicina stripova koje imaju u kolekciji raste neslucenom progresijom. I to je “ljepota” interneta. Sada je za biti stripofil dovoljna tipkovnica, polusuvereno baratanje copy/paste naredbom i to je to. Jebiga.
Na kraju, nakon vise od deset godina postojanja, mi i dalje stojimo iza onoga sto smo prvog dana rekli: sve kolekcije koje objavljujemo, kako one tekuce tako i one buduce, mi cemo i dovrsiti kako god budemo znali i umjeli... I to je to. Ako netko zna bolje, kvalitetnije, brze, jeftinije itd. - super! Samo naprijed. U meni i drugome Dadi vec imaju dva kupca, a to znaci da nasa podrska nece izostati.
P.S. Nego, sad mi pada na pamet nesto... Je li itko ikad pokusao popisati sve zapocete i nikad dovrsene serijale od razno-raznih izdavackih kuca koje su zaprpale nesto i potom netragom nestale (bilo da je rijec o prastarim nakladnicima, bilo da je rijec o onima novijeg datuma koji su po internetu odradjivali PR takvog obujma da bi neupuceni pomislili kako je rijec o promociji najnovijeg modela BMW-a, a ne o pocetku nekog strip-serijala)? Ako nije, bilo bi dobro da se netko uhvati toga i pocne slagati taj popis. Vjerujem da bi se puno interesantnih podataka iz takve jedne liste dalo iscitati...
Evo, primjerice, mene bas zanima koliko sam love utukao u serijale koji su zapoceti, a koji nikad nece biti dovrseni (ovako ofrlje i konzervativno, siguran sam da je rijec o tisucama i tisucama eura)... I pitam se sto cu sad s tim krnjim kolekcijama, a pare odose... Hm, bolje bi bilo da mi nije palo na pamet ovo pitanje. Naime, sad vidim da je pitanje je li nesto skupo ili jeftino vrlo relativno jer najskuplje kolekcije su ocito one koje nikad nece biti dovrsene.