@garfield
ma razumijem da je to sve nategnuto... ali, po meni, ne toliko da bi mi smanjilo doživljaj filma... ja pređem preko nekih vremenskih podudarnosti jer mislim da su nužne radi dinamike radnje... znači, da je ona ušla u dućan i spasila se, i onda ubojica ide nju ubit u njenom stanu nakon 3mj... bilo bi životno realno, ali bi ubilo film
ta scena koja je tebi "najproblematičnija" je meni jedna od najgenijalnih scena u trilerima ikad... malo ću je secirat, pa možda promijeniš mišljenje...
uopće se sve ne događa u 5min, kako si ti napisao... montažom je baš naglašeno koliko je dugo trajalo... između 1 i 2h
znači, ubojicu puštaju toga jutra iz postaje, kad je vani, zapali cigaretu, vidi se da u kutiji ima još koju...pratimo ga kako ulazi u podzemnu željeznicu... izlazi iz nje, šeta po gradu, ulazi u autobus...
dok se to događa paralelno nam je prikazano da ona bježi iz podruma, izlazi iz kuće rano jutro, cila sjebana, u nepoznatom kvartu, sve kuće u toj ulici imaju visoke zidove i zaključana vrata, onda tetura nizbrdo jer nema snage ić uzbrdo... ulazi u prvi otvoreni objekt, šta je logično da je dućan, na dnu je ulice, blizu ceste i autobusne postaje,...ulazi unutra, traži telefon, zove policiju i zove svog svodnika...
svodnik trči preko pola grada i ne čuje mobitel od buke...
onda vidimo da je ubojica u kvartu, ide izvadit cigaretu, nema ih više, znači, morao ih je popušit nekoliko tijekom hodanja, znači cca 40min hodanja, i ko zna koliko vožnje podzemnom i autobusom... još ti pokazuje koliko je zalutao mislima da kad je vadio zadnju nije shvatio da vraća praznu kutiju u džep (ili ako ti je draže, nama daje do znanja da ima razlog za ući u dućan
)...
vidimo da je ženska skoro u nesvijesti... on ulazi u dućan, prodavačica ga prepoznaje i pita je li došao po cigarete, poznat joj je pa ga se ne boji... nudi ga pićem, daje mu čekić i moli ga da ostane s njima u dućanu dok ne dođe policija i čudi se kako ih još nema....policija njega nonstop prati i vide da ulazi u dućan i da se dugo zadržava, ali ne smiju mu prići jer im je šef zaprijetio da ga ne "maltretiraju", zato policajka stoji ispred dućana iako se on zadržao previše...
a nama su policajci prikazani izrazito smotani i ne znamo koju postaju je ona zvala...
onda ide onaj dio kad ona jadna jedva pri svijesti sjedi u stražnjoj sobi dućana, čuje otvaranje vrata, ne podiže glavu od umora, mi vidom da je prodavačica ubijena i da ubojica ulazi s čekićem, prilazi joj,lupka je nogom da se probudi, ova i dalje ne okreće glavu.. on se posprdno namije i kaže (nešto u stilu): ti nisi normalna, kako si uspjela pobjeći, hahahha...ona prepozna glas, i dalje ne okrečući glavu počne jecat i plakat...
on se malo nagne i gleda je kao da se u nevjerici pita šta ću s tobom, šta mi to radiš.. onda se uspravi, uozbilji... ona još glasnije jeca, počinje se trest...
ton filma se gasi u fade out-u... u slow motionu vidimo kako ubojica stišće čekić, diže iznad glave i kako je udara u glavu, bez zvuka udaraca, čuje se par tihih nota gitare i kreće lagano muzika, krv prska po njemu i zidovima, ona pada, on nastavlja udarati po njoj, vidimo naizmjeničnu montažu kadrova udaraca krvavim čekićem, vidimo šta radi svodnik, di je policija... i dalje sve bez zvuka, samo uz laganu glazbu.. pa par kadrova krvavog ubojice kako sadistički i dalje udara...
i dalje je slow motion, u kadru je samo njeno lice u krupnom planu, leži bočno, krv i kosa joj prekrivaju obraze i čelo, vidiš samo da joj se glava pomiče od udaraca, ne vidiš i ne čuješ sam udarac... život joj se u očima lagano gasi i na moment se sjeti svoje kcerkice kako je nasmijana... sklapa oči, mrtva je... muzika skoro skroz utihne, i kad misliš da se ovaj stao iživljavati, vidiš kako joj glava opet prima udarac... da ti srce pukne...
onda vidmo svodnika da utrčava u kvart itd...
kad cilu tu scenu staviš u kontekst filma, šta je sve bidna ženska prošla, prostituira se da prehrani malu, bolesna je išla na posao, preživila mučenje i udarac dlijetom u glavu, nakon 12h se izvukla iz podruma serijskog ubojice... sakrila u dućan, on ulazi, a prati ga policija... misliš, sad će uhvatit... kad ono, najsadističkije ubojstvo najnevinijeg stvorenja u filmu.... puklo mi je se srce... a mogu pogledat bambija bez da trznem kad mu ubiju majku
p.s.
a ne smeta te šta je lik na početku nije uspio zatući dlijetom dok leži na podu?... je li ono vjerojatno?... kako je prikazano u filmu, opet nije toliko nemoguće... ali da ju je ubio, onda ne bismo imali film