ivan_micic wrote:Pogleda the Master
film je genijalan,i nije mi jasno zasto se oko njega nije stvorila fama kao oko Arga. kamera,glazba,Joaquin,Phillip,Amy, sve za 10. Zanimljiv kraj i nadam se da cu imati vrimena ga ponovno pogledati
ocito je scientoloski lobi povuka par veza u holivudu da se ovi film zaobidje na oscarima
zidovski pro-americki lobi je isforsira argo
a lincolna upiru americki liberali
evo skinia mastera na blurayu i ponovno pogleda, i na drugo gledanje mi je odlican... moran bacit par misljenja
najbolja scena mi je kad freddie nabasa na brod....obozavan kadrove kad se kamera kreca i onda lik sa strane udje u putanju kamere, onda kamera prati njega....
u toj sceni mi je jos genijalno napravljeno kako se minja fokus sa broda na freddia, pa kad dodju paralelno s brodom, kamera malo ubrza pa freddie ispadne iz kadra, kamera se koncentrira na brod, al sve bez zumiranja, imamo njegovu perspektivu, i kad dodje do kraja, kamera usporava, a freddie se usulja na brod... i onda kadar kako brod isplovljava u suton i prolazi ispod golden gate bridgea... ludilo
ona scena procesiranja, kad ne smi trepnit mi je druga najbolja, koji intenzitet je uspia stvorit...ka ruski rulet u lovcu na jelene..
scena u zatvoru je takodjer vrhunska, ima jedan mali moment, ne znan zasto, al uvik zavarin od smija, pri kraju scene kad se ide popet na gornji krevet s lisicama na ledjima, pa odustane i udje u donji
ili ono kad se potuku u robnoj kuci
malo san procita o scijentologiji(S.) na wikipediji, nastala je 1950ih, kada je i radnja filma, lancaster dodd je prilicno baziran na osnivacu te "religije" ron l. hubbardu, a The Cause iz filma je baziran na S....ono "procesiranje" je dosta slicno metodi auditinga iz S.... oboje propagiraju da su ljudi vjecna bica, pamte iskustva iz svih zivota i bla bla...
evo kako san ja shvatia glavne likove...
...................BIT CE SPOILERA................
dodd pari ka da zna da je sve ovo sta propagira u biti bajka, voli zivot na visokoj nozi od donacija, ali isto zeli da istinski viruje u svoje gluposti, zato u onih par scena popizdi i pocne psovat kad ga konfrontiraju (lik na tulumu, laura dern u vezi druge knjige), ne virujen da bi tako popizdija da istinski vjeruje u the cause... ka da poludi jer ga podsjete da je sve laz
cini mi se ka da iskreno zeli pomoc freddiu, "od zivotinje napravit covika", zato ga tlaci sa onim pustim procesiranjem... pred kraj, u pustinji, kad freddie pobjegne s motorom, vidimo kako dodd vidno frustriran marsira pustinjom, ne zeli uc u auto koje ovi polako voze iza njega... i na kraju kad ga moli da ostane u engleskoj i otpjeva mu onu pjesmu koja je o zajednickom putovanju...
cak mi se pari da vidi malo sebe u freddiu, ka da je i on bia propali cuger... a mozda mu je drag jer freddie kuzi da je sve bajka, s njim se moze napit i zajebavat kad mu dodje, s ostalima bas i ne, jer su fanatici i debili
freddie, koliko god pari lud, u biti razumi sve i previse dobro... zna da je sjeban u glavu, a i boji se sebe jer mu je mater zavrsila u ludari....putuje po svitu, opija se, najlakse mu je sve zaboravit... sve zene dozivljava seksualnim objektima osim male doris, u nju je iskreno zaljubljen i sramezljiv oko nje, ka da je svjestan da ce sve ic u kuraca kad ga ona bolje upozna, zato je otisa na brod i nije se vratia, lakse mu je zivit u iluziji da ce se vratit svojoj pravoj ljubavi...
kad je naletia na dodda, nije zna sta ce sa sobom pa je prista na njegovu igru, tija je vidit jel ima icega u svoj toj religiji sta ovi propagira, drag mu je, svaki put bi isprokida onoga ko bi crnia dodda, hahahah...
na kraju, kad prodje sve ono procesiranje, ne zeli prihvatit njihovo pranje mozga i dalje ne vidi nista u tome, a sve kulminira u onoj sceni na summitu u arizoni kad dodd drzi govor i daje odgovor tj. ne da nikakav... ja san na freddijevoj faci procita da je skuzia da nema tu kruva, donekle se normalizira pa se odlucija vratit doris... koja je isla svojim putem
nakon nekog vremena opet postaje cuger, vidno sjeban i mrsav dolazi do dodda u englesku...ovaj mu opet pocne pricat bajke i ovi ga opet odjebe... nastavi svoje besciljno putovanje... the cause mu postaje samo uspomena, cak se i zeza na racun toga u sceni seksa s onom zenskom na kraju..
i sad, zadnja scena, je ona s pocetka kad on lezi na plazi kraj zenske od pijeska.... vratia se na pocetak, izgubljen je ka i prije..
amy adams mi pari totalno oprana ovon njihovom religijom, vidi se u onom govoru nakon tuluma, kad je zivcana jer ih je oni lik provocira... u pocetku oce pomoc freddiu, kasnije odustaje kad vidi da je ovi u nekom svom filmu, da se ne zeli ostavit cuge, a i pocinje lose utjecat na dodda...
cini mi se da ona stoji iza onog zetovog govora za vecerom kad ovi crni freddia pred doddom (to mi se cini iz par pogleda prije nego zet pocne pricat)... takodjer, u engleskoj, kaze freddiu da on ne moze kroz zivot trizan, da nema smisla nastavit mu pomagat jer on ne zeli promjenu..
neko finalno misljenje:
na freddijevoj san strani.... covik ne misli da zivot ima neki smisao, ne zeli postat dio religijskog licemjerja... samo, sanse koje dobijes u zivotu, iskoristi na vrime jer vrata nece bit zauvik otvorena...