THE INSIDER
kad san ga prvi put gleda, negdi pocetkom srednje skole, okrenia san se put oca i kazen, i ovo je cili film?... oce li mu objavit intervju ili nece...meeeehhh... nes ti filma... ni on nije bia odusevljen filmom jer mu je predug, al je reka, jebiga sine, shvatit ces kad odrastes..
a eto, bia san glup i mlad, zanimale su me druge stvari, nisan ni bia svjestan vecine problema kroz koje likovi u filmu prolaze...
danas, kad iman nesto vise godina u guzici, mogu rec da mi je ovo jedan od najboljih filmova ovog djira...
koliko moralnih dilema za glavnog lika...prodat se korporaciji?, izac u javnost s istinom?, zastitit obitelj?... ni sporedni nisu bolje prosli, zadrzat svoj integritet ili sacuvat posal?, napustit "izvor" ili stat na njegovu stranu?...
mozda je i najveci dokaz kvalitete ovog filma sta ti stvori dojam da si navijajuci za crowea i pacina ti osobno ucinia nesto veliko, mislis da bi i ti u takvoj situaciji isto postupia.. da bi bia pravedan i plemenit, makar izlozia sebe i svoju familiju opasnosti..
nazalost filmska carolija traje samo dok se svjetla u kinu ne upale... dok se ne nadjes u situaciji, ne znas kako ces reagirat..
crowe u jednoj od najboljih uloga u karijeri, ko bi reka da je isti tip odglumia maximusa i bud whitea... pacino solidan, jos par takvih uloga je ima nakon ove, onda je pocea snimat pizdarije... sve sporedne uloge su odlicne... pogotovo ovi sta glume odvjetnike..
dante spinotti iza kamere opet rastura... scenografija i lokacije odlicne
muzika u filmu mi je iz danasnje perspektive dosta cudan izbor jer je kasnije slican stil ridley scott "isforsira" u gladijatoru i black hawk down ili mann ponovno u Aliju..
montaza... mislin da je dosta rec da mi je film od 2:30h proletia...
sve pohvale eric rothu i michael mannu na scenariju...
i daj oce li vise ovi jebeni mann snimit neki dobar film??... od collaterala ga cekan