andi wrote:Imam par komentara i pitanja vezana uz ove ponude tjedna. Prije svega, da razjasnimo, vaš sam vjerni i redoviti kupac, i u svojoj kolekciji imam potpune biblioteke Martija, MNoa, Nathana i Kena (izdanja prije Fibre), sa svim popratnim izdanjima (specijali, almanasi, giganti, superbookovi...).
Moram priznati da sam malo zbunjen glede ovih ponuda tjedna. Nije mi tu jasna vaša "računica", a nekakva računica bi trebala postojati, bila ona financijska ili čisto subjektivna. Dopustite da objasnim. Svojedobno sam bio svjedokom (čisto sa strane, nisam sudjelovao u nikakvim raspravama) vaših obrana cijena naslova na stripovi.com kada ste bili napadani iz ovih ili onih razloga (nebitno, ne mislim otvarat te teme). Uglavnom, prema vašim objašnjenjima cijene naslova kakve jesu su apsolutno opravdane i na rubu profitabilnosti za vas kao izdavaća. Ako prihvatimo ovaj argument kao činjenicu (a ne želim tvrditi drugačije jer nije na meni da ovo cijenim), kod vaših izdanja zapravo nema prostora za nikakve popuste, a kamoli za ovakve kakve viđamo na ponudama tjedna. Što automatski povlači zaključak da ove ponude tjedna prodajete sa financijskim gubitkom!
Ostaje za sagledati one druge moguće dijelove "računice" - jedan od njih bi bio da ponuda tjedna zapravo predstavlja neku vrstu promocije, reklame ili popularizacije nekog izdanja kako bi privukli nove kupce. Ovo također ne drži vodu, jer naslovi koji se nalaze u ponudi tjedna su uglavnom negdje "iz sredine" biblioteke, pa kao takvi nisu privlačni nekome tko bi želio startati sa nekim junakom kod kojeg je uostalom već prvih 10-ak brojeva rasprodano.
Također, ponuda tjedna nije niti nagrada za redovite kupce jer oni zasigurno već imaju te naslove. Zapravo, ovo je za njih svojevrsta "kazna" i kao da poručujete - "vidite, mogli ste to i mnogo jeftinije kupiti, tko vam je kriv kad se žurite". A zaboravljate da smo mi redoviti kupci koji uzimamo izdanja paralelno sa njihovim izlaženjem zapravo razlog što vi postojite i poslujete sa (dobrim) profitom. Jedina nagrada koju mi imamo je onih 15-ak kuna popusta koji vrijedi prvih mjesec i pol dana novog naslova, što zapravo i nije mnogo vremena jer s obzirom na broj izdanja koja pratim nekad "zakasnim" s ovim popustom koji dan i platim punu cijenu. I da, zapravo jedina satisfakcija koju imam je da ne moram obraćati pažnju na rasprodane naslove (što se ponekad ipak desi pa izvisim za neke naslove kao što je najnoviji slučaj sa Dylan Dog kolorom).
I na kraju, uzevši u obzir sve napisano, da vas pitam - gdje je ovdje računica (objektivna ili subjektivna, materijalna ili nematerijalna) sa ponudama tjedna? Tko je ovdje na najvećem dobitku? To zasigurno nisu niti izdavač (ukoliko su vaše primarne cijene opravdane), niti najvjerniji kupci. A svaka treća opcija nije najpravedniji odgovor na moje pitanje, morate se složiti sa time.
Nemojte me krivo shvatiti, pozdravljam ponude tjedna jer smatram da je to hvalevrijedan potez za popularizaciju stripa (jer ruku na srce, s obzirom na cijene, vi se baš i ne možete nazvati izdavačka kuća koja se inače bavi popularizacijom stripa u nas). Samo me je malo natjerala na razmišljanje...
I još jedno pitanje (vezano za ovu temu popularizacije stripa)... Nedavno sam brojao vaše rasprodane naslove. Čini mi se da je brojka prešla 110 naslova! Zar zaista i dalje stojite iza stava da je naklada od 500 komada (a to je prema vašim riječima naklada za ove junake koje sam na početku nabrojao da pratim) opravdana? Nekako mi se čini da vas rasprodana izdanja demantiraju. Ne bi li bilo za sve (i kupce i vas izdavača) bolje da se ovo digne na 700-1000 komada. Sami ste u više navrata rekli da konačna cijena zapravo gotovo isključivo ovisi o nakladi, pa bi se na ovaj način cijena mogla smanjiti što bi svakako pozdravili i svi sadašnji kupci, a zasigurno bi privuklo i nove kupce. Jer kako sada stvari stoje, imate u potpunosti zatvoren krug kupaca, što zbog cijene, što zbog rasprodanih izdanja, a to nikako ne može biti dobro niti za strip niti za vas kao izdavača koji nadam se ima u cilju i dalje rasti i napredovati. Svjestan sam da će veća naklada značiti i nešto dulje vrijeme potrebno da vi ostvarite svoj profit, no stvarno mislim da ste ipak već stasali (nakon 7 godina postojanja i stotina rasprodanih izdanja) u kuću koja si to može dopustiti i koja može početi i malo više razmišljati o postojećim i budućim kupcima. Jer mi kupci smo ti koji smo vas ovdje doveli i koji smo kupili te stotine rasprodanih izdanja.
Zahvaljujem na vašim stripovima i puno sreće u budućem poslovanju!
Postovani Andi, prije svega hvala na podrsci i kupovanju izdanja.
Srz tvoga pitanja poprilicno dobro pojasnio je Bubo, dakle ponude tjedna sluze za reklamu i poticaj citateljima da kupe nesto s cime kasne.
Naravno, kako su ponude kolicinski ogranicene, mnogi nece uspjeti kupiti sve sto ih zanima, ali ako budu dovoljno brzi, uspjet ce mozda nesto kupiti.
Najbolji primjer za to je i ova zadnja akcija, koja se prodala doslovno za minut. A siguran sam da ima jos mnogo citatelja koji bi to kupili,
no samo su najbrzi uspjeli. Ako netko misli da mu je bolje ne kupiti izdanja odmah kad su na posebnoj ponudi, vec cekati ponudu tjedna koja se
moze pojaviti najranije godinu dana nakon objave nekog broja (ako do tada i bude postojala ponuda tjedna), i ako je siguran da ce biti
medju 5 najbrzih koji ce to kupiti, neka onda ceka.

A posebna ponuda, koju spominjes, traje dva mjeseca od pocetka prodaje nekog novog izdanja i tu se mogu kupiti izdanja i do 20% nize od prave cijene.
Sto se tice rasprodanih izdanja i naklada, to je vec opjevana bajka, tako da ako si pratio stripovi.com kako kazes, trebao bi vec sve znati.
Ako netko gleda rasprodana izdanja, neka pogleda i kad su izdanja objavljena i koliko dugo su se prodavala.
U vezi "popularizacije stripova", mi nikad nismo rekli da se kroz libellus bavimo popularizacijom stripova, pa ne volim kad nam netko
iz bilo kojeg razloga prisiva tu etiketu, jer istina je, a to smo uvjek govorili, da kroz libellus prvenstveno radimo stripove radi nas osobno,
radimo one stripove koje i sami zelimo imati na policama i u kvaliteti koju sami zelimo. A onda i za one stripofile koji to isto zele na takav nacin.
A sto se tice profita, cijena i slicno, pa ako si pratio sve kako kazes onda znas kroz sto smo sve vec prosli na stripovi.com i to mi onda daje za pravo
da budem i pomalo grub i pitam te: tko si ti Andi da bih ja s tobom na forumu pricao o cijenama, profitu i slicnim stvarima vezanim za Libellus?
Ne vidim ni pravo ime i prezime u tvom profilu, a sve i da pise nesto tko mi moze jamciti da je to ime pravo?
I ja sam svakodnevno kupac raznih proizvoda i korisnik raznih usluga razlicitih firmi, no to mi ne daje za pravo da ocekujem od njih kako ce
na nekom forumu javno ili na bilo koji nacin meni pojasnjavati poslovanje svoje firme.
Naprotiv nece mi dati ni 1% informacija koje je Libellus vec podijelio sa svojim kupcima iako to nije morao niti se to trebalo ocekivati.
Rasprave o profitu i cijenama Libellusa me ne interesiraju i nitko ne treba ocekivati da cemo razgovarati o tome na forumu,
i ovo ne pisem samo tebi Andi vec bilo kome, kome bi ovo moglo pasti na pamet. A ako netko ipak ima neka pitanja koja nam zeli postaviti,
moze to uciniti i izvan foruma, uzivo. Evo npr. u Zagrebu sam tijekom Interlibera (8.-13.11.) pa tko ima pitanja i zeli se naci na kavi, neka se javi na mail.