DD & MM SP 3: Ponor zla (LIB SUPB 12, VČ ZS 12)
Broj stranica: 192
Scenarij: Alfredo Castelli & Carlo Recagno, supervizor: Roberto Recchioni, savjetnik: Moreno Burratini
Crtež: Giovanni Freghieri + cijela ekipa
Naslovnice: Angelo Stano, ZS B i C: Siniša Banović
Kratki sadržaj:Dylan i Marty su ponovnim susretom opet izazvali mračne sile i sada trebaju spriječiti apokalipsu. Ovaj put imaju neočekivanog, genijalnog i opakog protivnika, a za njega savladati trebat će pomoć Duha...
Komentar:Prije čitanja, nadao sam se da bih mogao pokušati napisati recenziju za ovu priču, ali zbog poveznica s mnogobrojnim drugim Bonelli junacima i pričama to bi bilo prekompleksan zadatak za mene u ovom trenutku. Ova priča će predstavljati pravi izazov svakome tko ju se usudi recenzirati. Uz vjerojatno najdužu rubriku zanimljivosti teško je bilo što napisati, a da nije ogroman spoiler. Mislim da je trenutno i bolje da ova priča nema recenzije, jer bi ista sigurno uništila faktor iznenađenja kod prvog čitanja onima koji je pročitaju, a ipak je riječ o potpuno novoj priči. Priči koja učvršćuje i povezuje Bonelli univerzum na zanimljiv, pa i lukav način. Način koji će natjerati okorjele Bonelli fanove na skupljanje junaka kojeg su dosada uspjeli izbjeći.
Za razliku od prethodnih team-upova ova dva junaka, ovdje se uvelike širi priča, pa bih ovo nazvao prvim sveBonelli team-upom. Neću nabrajati koji se sve junaci pojavljuju jer lakše bi bilo nabrojati tko se ne pojavljuje barem u cameo ulozi.
Dovoljno je kazati da priču otvara Jerry Drake, a nije zaboravljen ni Kit Teller.
Pročitao sam sve priče i serijale na koje se ova epizoda nadovezuje, pa je stoga razumljivo da je teško da ne budem impresioniran. Pravo je pitanje kako vidi ovu priču netko tko nije pročitao ništa ili malo od navedenog?
INDIREKTNI SPOILERI
Burratini je, još jednom, krivac za negativne elemente. Iako ima pozitivnih elemenata, glavni negativac je loše okarakteriziran, sveden na luđaka i ekstremnog rasistu kojem ni samom više nije jasan cilj njegova djelovanja. Taj dio je nategnut do boli, ali progledat ću mu kroz prste zbog dobrih i upečatljivijih dijelova. Ne smijem dalje jer bih puno toga otkrio.
ZAVRŠETAK SPOILERA
Kad već pišem o spoilerima moram spomenuti Veseli Četvrtak i njihovu C naslovnicu koja otkriva najbitniji podatak i time naveliko upropaštava neočekivano iznenađenje koje bi u suprotnom dočekalo čitatelja izdanja s standardnom naslovnicom.
Freghieri je ovdje ponovno u rangu njegovih najboljih ostvarenja. Zanimljivo je što više crtača sudjeluje u priči zavisno o vremenu, likovima i mjestu događanja. Posebno se ističe Giuseppe Palumbo koji crta povijesne dijelove. Mene oduševljava njegov precizan i detaljan crtež. Samo što je ovaj standardni Bonelli format premali i na većem formatu bi još više ta preciznost i detalji došli do izražaja.
Stanova naslovnica nije nešto efektna, a to je možda i bolje zbog faktora iznenađenja. Iznenađenja koje je upropašteno objavom efektne C naslovnice ZS izdanja.
Zaključak bi bio da priča nema neku dubinu, ali ima trenutke koji sigurno drmaju i najjače od nas Bonelli fanova.
Pravim Bonelli fanovima ovo ne može biti loše, pogotovo onima koji prate glavni Bonelli "timeline": Zagor - Mister No - Marty / Dylan - Nathan.
Mogao bih danima o ovoj priči, ali ne smijem da ne pokvarim doživljaj onima koji još nisu pročitali priču, kao što je meni pokvarila VČ naslovnica.
(priča: 9, scenarij: 9, crtež: 9, naslovnice: 7) - 88%Život je toliko zamršen da iz njega nitko ne izlazi živ!