Marko R wrote:Dado A. wrote:Premda mi osobno smatramo da je to jedini, najbolji put (...)
Razgovarajući osobno s puno njih (velika većina nema ni otvorene accounte ovdje) te nakon što nas je kontaktirao značajan broj naših redovnih kupaca putem maila (...)
Hvala kao i uvek na detaljnom odgovoru, barem sad znamo da forum nije jedino mesto gde se broje glasovi
. Pa, kao i na izborima. Ah, moji pusti snovi o transparentnoj demokratiji
.. Nedosanjani čak i u ovom stripskom svetu.
Ako sam te dobro shvatio, ti misliš da su svi stripofili i kolekcionari po forumima? Eh...
Opet se moram vraćati na onu priču o obrnutoj proporcionalnosti koja je već toliko puta prožvakana da sam bio uvjeren da je i ptice na grani znaju, ali okej, nije problem.
Dakle, s ekspanzijom interneta i društvenih mreža dogodio se paradoks da je broj postova na forumima i društvenim mrežama vrlo često obrnuto proporcionalan broju stripova u kolekciji. Tako brojni stripofili koji imaju manje od 100 stripova znaju imati i preko 5.000 postova, a oni koji imaju preko 5.000 stripova najčešće uopće nisu uključeni u internetske priče jer su one otprilike 10% vrlo korisne (provjerene vijesti od pouzdanih forumaša i izdavača, popisi, kvalitetne recenzije itd.), a 90% se svodi na besmisleno trošenje vremena, navijanje, kopipejstanje, olajavanje, hejtanje i priču koja najčešće nema baš nikakvo uporište u stvarnosti i činjenicama te koja se može staviti pod sjajni zajednični nazivnik Mile Kekina da ovdje svi imaju stav i kad nemaju pojma. Ozbiljni stripofili traže ozbiljne sugovornike i takvi se razgovori vode uživo, na kavama itd., a to što nisu glasni poput forumaša ne znači da ih nema, dapače. I to je općepoznata činjenica koju svaki iskusniji forumaš na ovome forumu - a ima ih - može 'ladno potvrditi.
I ne brini, ja se tebi neću beljiti.
Marko R wrote:Dado A. wrote:Naime, kod nas neće doživjeti opciju da krenemo npr. “s cjelovitim epizodama”, pa se prebacimo na “2-u-1”, pa onda na “3-u-1”, pa zatim na npr. meke korice i na kraju na drugi format ili ne znam što drugo sve ne... Kako smo krenuli, tako ćemo i završiti - i to je to...
Marti 3 i 16 sadrže po 2 epizode (kao što sam pomenuo i na 112 topicu).
I na to smo odgovorili već mali milijun puta, još tamo negdje 2007. i 2008., ali okej, opet ćemo, nije problem. Naravno da MM 3 i MM 16 imaju po dvije epizode, a razlog je jednostavan i već više puta pojašnjen: u njima se nalaze priče koje imaju 64 stranice i zato su pridodane drugima. Tako MM 3 ima u sebi dvije priče od 64 stranice, a MM 16 sadrži jednu priču od 96 stranica (“Susreti bliske vrste”) + “Zločin Martina Mysterea” koji ima 64 stranice. U slučaju da se ubuduće također negdje pojavi neka priča koja ima 64 stranice i nju ćemo pridodati onoj prethodnoj ili sljedećoj (ovisno gdje se bolje uklapa).
Marko R wrote:Dado A. wrote:Nećemo gasiti nešto kad broj kupaca opadne za 50, 70, 100 ili 300. Drugi bi to napravili, naravno (čast izuzecima, valjda ih ima), ali mi nećemo pa makar zadnje brojeve radili u 2 primjerka: jedan za drugoga Dadu, drugi za mene.
Pa, ako bi palo za 300, definitivno biste gasili, jer toliki je tiraž. Nisam video tiraže manje od 300. Postoje katalozi i slično, ali ne knjige. Valjda se i držalac prava tu pita nešto. Sumnjam da može da se ode u Boneli i kaže: "ja bih štampao Zagora." -"Važi, u kom tiražu?" -"Pa, 2."
A ništa, očito se nije baš najbolje odradio domaći rad i zato toliko pitanja, krivih premisa i sukladno tome krivih zaključaka.
Primjerice, Zagora smo krenuli s 1200 primjeraka, a sada tiskamo 400. Koliki je pad? 800. Nicka Raidera smo krenuli s nakladom od 500 primjeraka, a sada tiskamo 200 (dakle, pad je 300, a to ti je ujedno i odgovor na tvoju izjavu da “nisi vidio tiraže manje od 300”). I sad opet dolazimo do one klasične forumske problematike.
Naime, ti si tako žestoko i gorljivo u prethodnom postu napisao da
“nisi video tiraže manje od 300. Postoje katalozi i slično, ali ne knjige. Valjda se i držalac prava tu pita nešto” da bi neupućeni čitatelj doista mogao povjerovati da je tako, premda si to napisao na forumu izdavača (nas) čija te izdanja u startu pobijaju.
A što se ove tvoje izjave tiče -
“Sumnjam da može da se ode u Boneli i kaže: "ja bih štampao Zagora." -"Važi, u kom tiražu?" -"Pa, 2." - samo ću ti odgovoriti protupitanjem i upitati te: “Jesi li ikad bio u Bonelliju? Jesi li ikad imao poslovni odnos s njima? Imaš li možda neki privatni odnos s njima pa da znaš to?” Uglavnom, ja ću još jednom ponoviti da ćemo Dado i ja tiskati i 2 primjerka ako bude potrebno, a ti se malčice raspitaj govorimo li mi ikad u prazno.
Marko R wrote: Dado A. wrote:(...) jer opravdanja poput “zauzimanja mjesta na polici” i “niže cijene” nemaju ni približno jednaku snagu kad se na drugu stranu stavi razbijanje koncepta.
koliko ste novca dosad bacili na projekte koje je neka izdavačka kuća započela pa prekinula i čije kolekcije nikad nećete imati u cijelosti? Nemojte samo da vas zaboli glava kad izračunate...
Kad smo kod računanja, razbijanja koncepta i glavobolje... Iako cenim da smo svi ovde minimum vrlo dobro situirani, a najverovatnije i bogataši, bilo bi dobro da stavimo na papir koliko će koštati 30 pojedinačnih a koliko 10 trobroja, čisto da ta velika većina čitatelja ima sve relevantne informacije u vidu:
30*150 (ovoliko košta 112, redovna cena) = 4500 kn
10*195 (cena poslednjeg Dilana, tiraži su isti) = 1950 kn
4500-1950 = 2550 kn
oko 335 €
Ma koliko para neko da ima, spaljivanje
335 € mi baš ne deluje kao jeftina zabava.
Hm, računanje ti baš i nije objektivno. Naime, nitko ozbiljan ne kupuje po punoj cijeni, već uzima po promotivnoj koja iznosi 120 kn. Nadalje, nije riječ o 30 jednodijelnih epizoda, a nije mi jasno otkud ti znaš je li cijena prava za Dylana i Mister Noa ista? Ti isto objavljuješ stripove? I on ne košta 195, nego 156 kn, i u tom ga promotivnom razdoblju onaj tko želi i kupi.
Dakle, kad bismo se samo držali tvoje formule (copy/paste), izračun bi bio sljedeći:
30*120=3600 kn
10*156=1560 kn
3600-1560 = 2040 kn, tj. 272 E
Eto, samo pravim korištenjem formule uštedio sam ti cca. 65 E.
Naravno, 272 E nije malo, ali puno bi veći gubitak bio kad bi se uništila cijela kolekcija koja u ovom trenutku vrijedi minimalno 2500 E zbog 272 E (a dotad će vrijediti 3000 E).
Nego, jesi li izračunao koliko si dosad bacio para na nezavršene serijale? O tome nisi ništa napisao pa rekoh da opet priupitam.
A ako ti je novac najvažniji, onda imaš još jednu sjajnu opciju: prodaj svoju kolekciju Mister Noa i zaradi lijepo na njoj.
Ili naprosto je kompletiraj do kraja izdanjima drugih izdavača. Barem toga ne nedostaje.
Marko R wrote:Takođe, da iskoristim priliku i postavim pitanje za Alana Forda. Da li možemo da se nadamo i očekujemo deluxe Lib izdanja AF-a od početka, TRObroje, pa čak i malo većeg formata, crno-bele i sa Brixijevim prevodom naravno.
Naš odnos prema Alanu Fordu se zna (malo searcha dobro dođe), a što se tiče pitanja hoćemo li ga mi objavljivati - tko zna, davno je Bond rekao nikad ne reci nikad... Ali ono što ti odmah mogu reći je da ga nikad ne bismo radili u trobrojima. Baš nikad...
Marko R wrote:Šta će biti sa Zagor bibliotekom kad stignete do broja 212? Pošto je to poslednji broj koji su oni izdali u toj ediciji, a regularnih Zagora ima i nakon toga.
Vidim da je jedan kolega isto pitanje već postavio, ostalo je neodgovoreno:
http://www.libellus.hr/F...ts&m=33292#post33292 Pitanja na koja je više puta odgovoreno često se znaju preskočiti, a to vrijedi i za ovo. Naime, još 2012. smo napisali da ćemo ići do kraja i to isto vrijedi i sada. SBE je dosad u koloru, u dvije ture, objavio ukupno cca. 565 brojeva redovne serije, a kako smo mi dosad stigli do broja 228, to znači da u ovom trenutku imamo materijala za još 337 brojeva. Ako uzmemo prosjek od 12 knjiga godišnje, to znači da ćemo do tog broja 565 stići za cca. 9 godina, a dotad će se kolorirati još toga - na ovaj ili onaj način - tako da... no sikiriki!